Sabtu

birthday gift utk hubby

Setelah memusing2 otak pikir apekebende yg seswhy utk dihadiahkan kepada en hubby..akhirnya setelah mundar mandir dalam parkson..aku dpt idea..yeay...so aku telah membeli parfume..itu je yg aku tau dia suka..Yg best, beli je parfume dpt voucher RM40...dapatla beli jeans utk aku sehelai..yeay lagi...Aku beli jeans Padini Authentic masa tu ade offer..Tinggal RM35.70 xsilap..Wah jimat dah duit aku..Present tu aku soh jurujual tu balut siap2..snng balik kang terus bg je kt hubby..Aku tulis kad birthday even affan sibuk mengacau siap nngis2..Hurm cmtula kalau ade anak..xsmpt nk tulis feeling2 anak siap buat demontrasi jalanan nangis2 bagai...Malam tu, suami balik lewat..aku tertido..lupa nk bg hadiah birthday dia..Tgh mlm terjaga, terus aku kejut dia suh amik hadiah kt meja solek..hah tak surprise langsung kan..yela badan dah letih seharian keje..mana jaga anak lagi..Ni jelah yg dpt aku hadiahkan utk beliau..Aperpon semoga perkahwinan kami kekal selamanya..Forever love omputeh kata...
Nilah hadiah birthday utk suami..Arap2 dia suka..
Sebenarnya aku teringin nak belikan dia sunglasses Police..tapi mahal dekat seribu hengget Malaysia regenye..terpaksala aku tukar hajat tersebut..Mybe 1ari nnti aku dpt beli sunglasses Police utk dia..Yela xdela silau time drive ptg2..

Affan Hadziq Setahun Lebih sudah..

Kejap je masa berlalu..dah setahun lebih umur Affan...Memula rasa risau sebab dia tak boleh berjalan lagi..Apa yang dia buat hanya berlatih berjalan sekali sekala dengan memegang dinding atau perabot di dalam rumah..Yang selebihnya dia merangkak seperti biasa..Dalam fikiran aku, aku terfikir..Adekah anak aku ni lambat lagi nak boleh berjalan..eiii risaunya..3 hari pas birthday dia..Petang tu pas bangun je dari tido..terus anak kesayanganku ni berjalan..Terkejut sangat2..Kuasa Allah siapa yang tau..Dia bangun je dari tido, terus berjalan penuh umah..Jalan pulak cam professional,siap laju seme cukup..hihihihi..Pas pada tu kitorg belikan dia kasut yang ade bunyik utk bg semangat lagi utk anak kesayangan aku ni berjalan..Slain berjalan, sekarang ni pandai lak panggil maksu dia "adik"..Panggil jelas lak tu..Berkali2 aku perbetul suh  panggil maksu dia dengan panggilan maksu, dia tetap panggil "adik" juga..hadoi laaa..Yang paling best, sekarang ni kalau pi memana pon ramai yg geram sebab dia dah pandai salam dengan orang..Aritu ade kawan adik dtg umah..Kebetulan aku dgn my little clever prince duduk rileks kt depan umah..Kawan2 dia singgah nk tengok Affan..Apelagi,3 4 kali la si kecik ni hulur tgn kecik dia n muncung bibir kecik dia nk salam cium tgn kengkawan adik..Selain tu, pas boleh je berjalan..satu petang aku pakaikan dia sandal yg ade bunyik tu..Bawak dia keluar n aku biar dia utk tarik tgn aku sbb aku nk tgok mana dia nk pergi..Dengan kudrat kecil dia tarik la tgn aku..Sambil jalan tu aku tanya "nak pergi mana ni?"..di jawab.."mak?" So dia tarik tgn aku  pi umh my mom..Sampai je kt gate umh my mom, dia goncang2 gate tu and panggil "mak,mak!".. pastu mak pon keluar n gelak2 tgok gelagat my clever boy ni ..adehh..tu tak habih lagi..Time aku solat ,dia pon sibuk la nak angkat tgn berdoa..Yang best, doa dia siap buat muncung2 mulut lg.."sok sek sok sek"..haha apelah yg dia doa gamaknya..Bila nangis sekarangni manjang je dia sebut "pepe".."pepe"..alahai syg..papa pon dah jadi pepe bunyinya...Letih nak melayan dia setiap  hari, tapi rasa bahagia bila tengok saban hari dia belajar perkara baru..Semoga Affan Hadziq menjadi anak yang soleh,baik dan cerdik...Amin.

Khamis

Allah always with u


"When I pretend to be strong, no one sees my hidden tears except Allah. When I’m sad and need a shoulder to cry on, no one supports me but Allah. Pleasing a human is very difficult, pleasing Allah is the easiest. People sometimes punish me for mistakes I have not done, Allah ignores and excuses the ones that I did. This is Allah, The Greatest, The Most Almighty, The Most Beneficent, The Most Merciful, and all praise belongs to Him."
— Tariq Ramadan

Rabu

Bila dia bukan untukku


Bila dia menjauh,
bila masa membina jarak,
dan jarak membina tembok.


jangan pernah lupa bahawa kita pernah bertanya pada DIA tentang dia,
jangan lupa bahawa kita pernah meminta DIA menjauhkan dia, 
bila dia bukan untuk kita.


maka bila dia semakin jauh,
mungkin ini petunjuk dariNYA.
belajarlah kembali menjalani hari dengan sendiri,
belajarlah menerima dengan redha dan lapang dada,
kerana aturan Allah lebih indah dan baik dari yang dijangka.


jangan pernah lupa,
semua hanya boleh berlaku dengan izin dan redhaNYA.
maka bila bukan namanya yang tertulis dalam rencanaNYA,
maka, biarlah DIA menjarakkan dia dari kita.'

Herm esok birthday hubby pulak..

Baru je bergegas kesana sini siapkan brg2 utk birthday Affan..Rehat sehari, esok birthday hubby pulak..Siap sedia dari segi material dan mental..Mana nk keluar cari hadiah utk hubby pulak..Esok juga hubby nak kene meeting kt Bangi..Hurm tinggallah kami berdua lagi kat rumah..Mujur adik tengah cuti sem, suh dia dtg teman jela nampaknya..hehe..Rasa xsempat nk pegi Jusco BM nk cari present utk encik hubby...Woahh.. dahla gaji lambat lagi..Baru je prepare utk Affan semalam..huhu..Hadiah dah terbayang dalam kepala nih, cuma nk keluaq beli je..mlm ni ke ptgni..Nak beli hadiah,nak beli hadiah,nak beli hadiah, nak cari kayu..nak cari kayu..opsss..

Doa Ketika Bersedih

Sini ade entry untuk memujuk hati, bagi hamba Allah yang doanya tidak dimakbulkan. Janganlah bersedih sekiranya doa tidak dimakbulkan, mungkin doa itu lambat dimakbulkan atau sekiranya tidak dimabulkan, mungkin Allah merencanakan perkara yang lebih baik...Wallahu Aklam Bissawab...



Seseorang datang mengeluh kepada seorang ustaz lalu bertanya,
“Ustaz, di manakah keadilan Allah? Sudah lama saya memohon kepada-Nya namun tidak pernah dikabulkan-Nya. Saya solat, puasa, bersedekah, berbuat kebajikan, namun permintaan saya tidak dikabulkan-Nya. Padahal ada kawan saya yang ibadahnya lintang-pukang, bicaranya menyinggung hati, akhlaknya buruk, namun apa yang dimintanya dikabulkan dengan cepat. Oh, sungguh tidak adil Allah!”





Ustaz itu bertanya,
“Bagaimana jika datang kepadamu pemuzik jalanan (yang mengharapkan wang), berpenampilan seram, kotor, bertindik dan nyanyiannya tidak merdu serta memekakkan telinga. Apa yang kaulakukan?”
Dia lalu menjawab,
“Saya akan beri dia wang agar dia cepat-cepat berlalu pergi.”
Ustaz itu bertanya lagi,
“Lalu bagaimana jika pemuzik itu besuara merdu, mendayu, menyanyi dengan sopan dan penampilannya rapi lagi wangi, apa yang kau lakukan?”
“Saya akan dengarkan dan nikmati hingga akhir lagu lalu memintanya menyanyi lagi, sekali lagi dan tambah lagi,” kata orang itu sambil tertawa.
Ustaz itu menjawabnya,
“Kalau begitu boleh saja Allah bersikap begitu pada kita para hamba-Nya. Jika ada manusia yang berakhlak buruk dan dibenci-Nya, berdoa dan memohon pada-Nya, Dia akan palingkan wajah-Nya dan memerintahkan kepada malaikat: “Cepat berikan apa yang dia minta. Aku muak dengan permintaannya! Berilah apa yang dimintanya.”
Tabah ustaz itu lagi, “Tapi jika yang menadahkan tangan adalah hamba-Nya yang soleh dan rajin bersedekah, meminta pada-Nya, maka Allah memerintahkan kepada malaikat-Nya: “Tunggu, tangguhkan dulu apa yang dimintanya, Aku menyukai doa-doanya, Aku menyukai esak tangisnya. Aku tak mahu dia menjauhkan dirinya daripada-Ku setelah mendapat apa yang dipintanya. Aku ingin mendengar tangisnya kerana Aku mencintainya.”
Saudaraku sekalian,
Moral kisah di atas adalah, jika doa kita belum dikabulkan Allah, bersabarlah, mungkin hal itu disebabkan Dia mencintai kita. Oleh yang demikian, selalulah berprasangka baik kepada Allah kerana kita tidak tahu apa yang terbaik bagi kita.
Add caption
“Jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah, sesungguhnya yang berputus asa itu adalah mereka yang kafir” - Surah Yusuf ayat 87.

Selasa

Happy 1st Birthday My Little Darling

Hari ni 11 Disember 2012 genaplah usia Affan Hadziq 1 tahun. Kejapje masa berlalu..Dari semalam aku cari bahan-bahan utk celebrate birthday dia kt Nursery dia..Hari ni baru dpt..Alahai, kenapalah kebanyakkan kedai kek asik buat kek coklat even cover luar dia kaler lain..mesti kek dia kek coklat juga..My little clever darling mana lah boleh makan makanan berasaskan coklat,kalau mkn gk ..cirit-biritlah anak kesayangan aku tuh..So,terpaksalah avoid coklat..Yang peliknya,masa pregnant aku ari-ari makan coklat..Ntah, jd suka sgt mkn coklat..Sedap.Arini aku dapatkan kek Tiramisu je lah nampaknya..Ok la jugak kan, atleast..boleh gak my baby boy makan sekali..Pas beli je kek n barang-barang lain untuk celebrate birthday dia kt nursery td aku terus drive gi Nursery dia..Sampai nursery, cikgu dia bgtau yg dia tido..Aku suh gak kejut..hehe..Kesian Affan, terpinga2 bila nampak kek n brg2 lain n kwn2 dia..hehe..Masa amik gambar, dia senyum je..Anak aku ni mmg suka dgn kamera..Pantang org hala kamera kt dia, senyum je..hehe..Rasa terharu pon ada,kejap je anak aku berumur satu tahun..Moga Affan Hadziq sentiasa dilindungi Allah,disayangi semua orang, menjadi anak yang baik akhlaknya,teguh imannya,cerdik akalnya,rajin belajar,elok rupa parasnya dan menjadi anak yang soleh serta taat kepada ibu bapa dan Penciptanya (Allah S.W.T)...Amin..
Affan dengan cikgu dan kawan dia..
Birthday boy...
Kek Tiramisu  untuk Affan...

Muka orang baru bangun tido...

Isnin

Aku Minat Heliza Helmi

Assalamualaikum..Salam Ukhuwah..





Sebab terlampau suka dan minat cara beliau, aku telah mengextra largekan gambar-gambar yang diambil dari pessibuk beliau (sorry ye Heliza)...Jom kita berhijab sempurna seperti beliau..


Arini nak bagitau, kalau korg tak nak amik tau pon nak juga bagitau.. banyak2 artis kat Malaysia ni..Aku paling minat..tak paling pon rasa minat juga..adelah kepada Miss Heliza Helmi..Suka tengok dia..Cara dia berhijab..Masya Allah sangat cantik..Kulit dia cantik..Flawless jerrr..Herm.. rupa dah cantik,akhlak pon baik..Teringin nak jadi macam dia..Aku suka sangat-sangat dan sangat cara dia berpakaian..Suatu hari nanti aku pon nak berhijab sempurna seperti beliau..

Selasa

Our 2nd Anniversary


Semalam 3.12.2012 hari ulang tahun perkahwinan kami yang ke 2.Syukur alhamdulillah kerana diberi kebahagiaan dalam perkahwinan kami. Kitorg tak celebrate kt memana pon sbb merajuk punya pasal..Hahaha..Alkisahnya pepagi smlm nk gi pejabat dh lambat, tetiba Affan Hadziq menyahtinja pulak..Adoi dhla nk solat subuh lg..Minta tlg en hubby tlg cebokkan..beliau bt liat2 suh aku gak..Actually mmg aku la yg slalu cebokkan kalo si kecik tu menyahtinja..Tapi disebabkan dh lewat, aku minta tlg la dgn suami tercinta..Disebabkan beliau taknak n buat liat menyebabkan aku kene cebok sdri..Apelagi maka terlewatlah aku pergi kerja smlm..Muncung 44 depa la jwbnya..Sampai ofis en hubby sms tanya nak kek apa, nk mkn kt mana?aku jwb, tanak mkn kek n xnk keluar mkn..nk dduk kt umh je..Mmg merajuk habisla ni..Balik rumah cam biasa, aku layan anak aku main depan rumah..Ptgtu adik2,adik ipar.mak n tok pon dtg juga kt umah..Dorg biasa dtg utk jenguk anak aku la...Biasa la, my mom house selang sebijik je dari umh aku..Pas maghrib suami sampai rumah..Rupanya dia bawak balik kek..Durian 2 biji n rambutan seikat..Orang celebrate anniversary kua dinner kt luar..ni mkn buah-buahan je..haha..Aperpon kek tu mmg sedap sgt..Biasa aku beli kek kt Secret Receipe tak dapat yg sedap giler cm yg ni pon..Tenkiu en Hubby utk kek yg tersedap di pasaran tu dan semoga perkahwinan kami kekal bahagia selamanya........selamanya harimau malaya..selamanya..hooo.lelelelelele ho.. we... ya... ho .we ..ya..



Ni dia kek Wedding Anniversary Kitorg...


WALAUPON RUPA KEK NI TAK CANTIK..TAPI RASA DIA SEDAP TAU...NYUM NYUM NYUM .(nama aku nape dia eja camtu ek..lagi satu nape dia tulis 2rd..sepatutnya 
2nd..isk,isk,isk..)

Jumaat

Sembang-sembang Suami Isteri Babak Ke2..

Di waktu maghrib,usai si isteri selesai menunaikan solat maghrib sambil melayan keletah si kecil yang semakin gemar menyepahkan barang-barang di bilik utama..Tiba2 telefon bimbit si isteri berbunyi..Si isteri membaca sms yang dihantar sang suami yang masih belum pulang ke rumah kerana bekerja.
Suami : Ayang nak makan ape?abg nk beli siap2..
Si isteri : Beli jela pape pon...xtau nk mkn ape?
Suami: Nak pizza tak?
Isteri : Pizza apa?ikutla..
(hish aku nk boikot dia nih xboikot juga)
Suami : abg beli pizza yg baru, pizza tempura..
Isteri :ikut abgla..

Sampai je si suami kt rumah...

Isteri : Abang, nape abg beli pizza?baru gaji ke?ke dapat claim?
Suami : Boleh bonus..Hari ini dalam sejarah, sbb CEO baru.
Isteri : Bonus bape bulan?
Suami : rahsia..
Isteri : kenapa nak rahsia?ooo takut ayg poww abg ye..Bonus bape bln?
Suami :rahsia...
Isteri : Affan..Mama nak beli apa ye?(berpura2 dialog dgn anak yg masih xreti apa2)ohhh tetiba rasa nk shopping

Isnin

Kenapa Doa Lambat Dimakbul Allah...


Musibah adalah satu perkara yang hampir pasti berlaku pada setiap insan. 




Ada yang diuji dengan kehilangan harta, kehilangan orang tersayang, perceraian, tiada anak, tidak lulus periksa, dan berbagai-bagai lagi. Masing-masing diuji dengan perkara yang berlainan. Ada manusia yang ditimpa musibah tetapi dia tidak berdoa kepada Allah, bahkan mereka jauh bertambah sesat dan berputus asa dengan rahmat Allah. Contohnya kes bunuh diri, terjun bangunan, makan pil tidur dan sebagainya. Ada juga sekelompok manusia yang berdoa tetapi di dalam hati mereka tiadanya yakin kepada Allah. Mereka sekadar berdoa kerana sudah terbiasa bila ada masalah perlu berdoa. Hati mereka lalai ketika bermunajat dan adab-adab dalam berdoa tidak dilaksanakan. Tetapi ada juga sekelompok manusia yang diberi petunjuk oleh Allah, mereka berdoa bersungguh-sungguh, siang dan malam, segala adab berdoa sedaya mungkin dilaksanakan; namun doa mereka masih tidak dikabulkan. Ada yang masih tidak putus asa dan terus berdoa, ada pula yang hampir putus asa dan tertanya-tanya ‘bilakah agaknya doa aku akan dikabulkan oleh Allah?’
Apakah hikmah di sebaliknya? Mengapa doa seseorang itu lambat dimakbulkan oleh Allah? Saya terbaca suatu catatan menarik  yang ditulis oleh Ibn al-Jauzi rahimahullah dalam kitabnya Saaid al-Khathiir. Kitab ini ibarat ‘diari’ bagi Ibn al-Jauzi. Kalau disamakan dengan zaman kita ini, ia ibarat journal blog. Ia merupakan apa-apa faedah yang terlintas dalam fikirannya lalu dicatatnya supaya terpahat manfaat tersebut. Kitab ini amat menarik, dan pada penuntut ilmu yang mampu membaca dalam bahasa Arab, cubalah baca buku ini dan anda akan dapati mutiara-mutiara berharga di dalamnya!
Ok, berbalik kepada lambatnya termakbul doa seorang hamba, Ibn al-Jauzi menceritakan pengalamannya sendiri yang ditimpa suatu musibah dan beliau telah berdoa bersungguh-sungguh tetapi beliau tidak nampak tanda-tanda akan termakbulnya doa setelah suatu tempoh masa yang agak panjang telah berlalu. Maka datanglah syaitan (dalam bentuk bisikan untuk menyesatkan manusia) dan berkata : ‘Kalau orang yang pemurah tu dah tentu banyak hartanya, luas perbendaharaannya, tetapi jika orang itu bakhil bermakna dia tidak mempunyai apa-apa!’ Syaitan cuba mendatangkan was-was kepada dirinya dengan mengatakan bahawa jika Allah tidak memakbulkan doanya, dah tentu Allah tidak mempunyai apa-apa. Na’uzubillah min zalik! Lalu Ibn al-Jauzi cuba memerangi was-was ini lantas dia berkata kepada dirinya :
Sudah terbukti dengan dalil-dalil yang terang dan akal yang sihat bahawa Allah itu adalah RAJA sekalian raja. Maka adalah layak bagi seorang Raja untuk memperlakukan apa yang Dia suka terhadap hartaNya. Terpulanglah samada Dia mahu memberi hartanya atau tidak. Maka tidak ada alasan lagi untuk mempersoalkan perkara itu.
Dan sudah terbukti juga bahawasanya jika engkau melihat sesuatu itu sebagai kebaikan tetapi hikmah pula mengatakan sebaliknya. Sebagai contoh, seorang doktor yang hendak mengubati pesakitnya, zahirnya apa yang dia lakukan nampak menyakitkan pesakit tetapi lain pula kata hikmah; di situ adanya kebaikan yang boleh menyembuhkan.
Atau mungkin juga jika dilewatkan waktu terjawabnya doa itu ada kebaikannya, dan mempercepatkannya ada kemudaratan. Bukankah Nabi shallallahu ‘alayhi wa sallamtelah berkata (yang bermaksud) : “Seorang hamba itu akan sentiasa dalam kebaikan selagi mana dia tidak tergesa-gesa (untuk memohon supaya cepatnya doa termakbul); dia berkata : ‘Sesungguhnya aku telah berdoa tetapi belum dimakbulkan’.” (diriwayatkan oleh Ahmad, Abu Ya’la dan al-Thabarani; sahih li ghairihi)
Mungkin juga doa masih belum termakbul disebabkan dosa atau kekurangan dalam adab berdoa yang tidak anda sedari. Mungkin ada keraguan dalam benda yang anda makan, mungkin juga hati andai lalai ketika berdoa, atau sebab-sebab yang lain. Maka periksalah perkara-perkara ini.
Perlu juga anda teliti apakah tujuan di sebalik doa anda. Mungkin jika ia termakbul ia akan menambahkan dosa anda atau menghilangkan satu perkara yang baik. Maka di sini, tidak termakbul atau lewat termakbulnya doa adalah lebih baik.
Akhir sekali, mungkin juga lambatnya termakbul doa itu menjadi sebab untuk engkau sentiasa di pintu munajat dan mendekatkan diri kepada Allah; jika engkau dapat apa yang engkau inginkan maka engkau akan jauh dari Allah. Buktinya jelas, jika tidak kerana ujian yang menimpa maka engkau tidak akan dilihat bermunajat dan berdoa pada Allah. Allah lebih tahu apa yang membuatkan hambaNya jauh darinya, maka Dia datangkan ujian untuk mendekatkan hambaNya kepadaNya, supaya mereka ini memohon pertolongan daripadaNya. Sesungguhnya musibah yang sebenar ialah apabila engkau jauh dariNya. Dan adapun apa yang membuatkan engkau berteleku di hadapanNya dan bermunajat, maka itulah keindahanmu yang sebenar.
Cantik..sangat cantik nasihat Ibn al-Jauzi ini. Pada pendapat saya, point yang terakhir tadi sudah cukup untuk mengubat hati. Itulah maksud sebenar musibah; supaya kita mendekatkan diri kepada Allah. Adapun adab-adab, cara berdoa dan perkara-perkara yang membantu termakbulnya doa, teruslah dipelajari, mudah-mudahan akan datang pertolongan Allah. PERCAYALAH.. SETIAP UJIAN ITU PASTI ADA PENGHUJUNGNYA.




Pernah suatu ketika saya didatangkan ujian dari Allah sangat dahsyat..Saya berdoa dan berdoa...Namun doa saya tidak dimakbulkan,saya sangat bersedih dan terluka...Ujian kepada saya datang bertimpa2..Saya bersedih dan merasakan tidak lagi disayangi Allah,namun saya memujuk diri dan mengatakan kepada diri saya bahawa jika Allah lambat memakbulkan doa itu bermakna dia sedang memberi perhatian kepada saya..Dia sedang memerhatikan saya..Mungkin dia ingin mendengar suara saya memohon dan merayu kepadaNya..Lama selepas itu saya diberikan rezeki yang tidak putus2..Banyak kebaikan yang saya terima selepas itu..Oleh itu, bagi sesiapa yang sedang diberi ujian oleh Allah,bersabar dan berdoa..Kerana Allah sedang merencanakan sesuatu yang lebih baik untuk kita..Perlu juga diingat bahawa dunia ini hanyalah medan sementara untuk kita mengumpulkan bekalan di Akhirat..Jalan ke neraka itu penuh dengan keindahan dan jalan menuju ke syurga itu penuh berliku dan beronak duri..Bersabarlah, kerana kebahagiaan itu pasti akan tiba..Wallahuaklam bissawab..

Jumaat

Jom Kita Bacakan Doa Ini Mohon Kepada Allah Untuk Keselamatan Saudara Islam Kita di Palestin


QUNUT NAZILAH


اللّهُمَّ إِنّا نَسْتَعِينُكَ وَنُؤمِنُ بِكَ ، وَنَتَوَكَّلُ عَلَيْكَ ونُثْنِيْ عَلَيْكَ الخَيْرَ وَلاَ نَكْفُرُكَ ، اللَّهُمَّ إيَّاكَ نَعْبُد ، وَلَكَ نُصَلِّي وَنَسْجُدُ ، وَإِليكَ نَسْعَى وَنَحْفِد ، نَرْجُو رَحْمَتَكَ وَنَخْشَى عَذَابَك ، إِنَّ عَذَابَكَ الجَدَّ بِالكُفَّار مُلْحِق ، اللهم عَذِّبِ الكَفَرَةَ وَأهْلَ الكِتَابِ الَّذِيْنَ يَصُدُّوْنَ عَنْ سَبِيْلِكَ
Maksudnya : "Ya Allah sesungguhnya kami memohon pertolongan dariMU dan kami beriman denganMu, dan kami bertawakkal kepada Mu, dan kami memuja Mu dengan kebaikan dan kami tidak mengkufuriMU, Ya Allah hanya engkau yang kami sembah dan kepada Mu kami menunaikan solat dan bersujud, kepadaMu kami berusaha, kami mengharapkan rahmatMu dan kami takutkan azabMu, sesungguhnya azabMu yang pedih akan dikenakan kepada orang-orang yang kafir, Ya Allah azablah orang-orag kafir Ahli kitab yang menghalang-halangi dari jalanMU."
اللّهمّ إِنَّا نَجْعَلُكَ فِي نُحُورِ أَعْدَائِنَا ، ونَعُوذُ بِكَ مِنْ شُرُوْرِهِمْ
اللّهمّ مُنْزِلَ الكِتَابِ، وَمُجْرِيَ السَّحَابِ، وَهَازِمَ الأَحْزَابِ، اِهْزِمْ اليَهُودَ الغَاصِبِيْنَ المحُتَلِّيْنَ، وَانْصُرْناَ عَلَيْهِمْ وَزَلْزِلْهُم. اللّهُمّ بَدِّدْ شَمْلَهُم وَفَرِّقْ جَمْعَهُمْ، و شَتِّتْ كَلِمَتَهُم , خَالِفْ بَيْنَ قُلُوبِهِم،  ، وَزَلْزِلْ أَقْدَامَهُم  , وَسَلِّطْ عَلَيْهِمْ كَلْباً مِنْ كِلاَبِكَ يا قهار , يا جبار و يا مُنْتَقِمَ , اللهم أَنْزِلِ بِهِم بَأْسَكَ الَّذِيْ لايُرَدُّ عَنِ القَوْمِ المُجْرِمِين.

Erti :
Wahai Tuhan kami, sesungguhnya kami menjadikan-Mu sebagai pendinding (kepada musuh2) kami, dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan mereka.

Wahai Tuhan kami, wahai Tuhan yang menurunkan al-Kitab (al-Quran), dan wahai yang menjalankan awan, dan wahai yang menghancurkan tentera al-Ahzab, hancurkanlah Yahudi perampas dan penjajah dan bantulah kami ke atas mereka dan goyankanlah mereka.
Wahai Tuhan kami, binasakanlah kesempurnaan mereka, dan pecah-belahkanlah jemaah/kesatuan mereka, dan gagapkanlah perkataan mereka (melalutkan kereka), pecah belahkanlah hati-hati mereka, goyahkanlah pendirian mereka, dan hantarkanlah anjing ke atas mereka dari anjing-anjing suruhanMu, wahai Tuhan Yang Maha Gagah Perkasa, wahai Tuhan Yang Maha Berani, wahai Tuhan Yang Maha Berdendam, wahai Allah tuhan kami, turunkanlah ke atas mereka kemarahan dan kesakitan dariMu yang tidak mampu ditolak oleh kaum yang berdosa.
اللهم اُنْصُرِ المُسْلِمِيْنَ وَالمُجَاهِدِينَ عَلىْ اليَهُود..اللّهم انْصُرْناَ عَلَيْهِم فِي كُلِّ مَكَانٍ..اللّهمّ أَرِناَ فِيْهِمْ عَجَائِبَ قُدْرَتِكَ .. اللّهمّ أًحْصِهِمْ عَدَداً وَاقْتُلْهُمْ بَدَداً وَلاَ تُغَادِرْ مِنْهُمْ أَحَداً..اللّهمّ اجْعَلْهُمْ غَنِيْمَةً لِلْمُسْلِمِيْن..اللّهمّ اجْعَلْ سِلاَحَهُمْ فِي صُدُوْرِهِمْ وَكَيْدَهِمْ فِي نُحُورِهِمْ وَتَدْبِيْرَهِمْ تَدْمِيْراً لهَمُ , اللّهمّ اْجْعَلْ الملائكةَ تُعِيْنُ المسلمين ..اللّهمّ سَدِّدْ رَمْيَهُمْ .. اللّهمّ سَدِّدْ رَصَاصَهُمْ
Erti : Ya Allah, bantulah muslimin dan pejuang Islam dalam petempurannya dengan Yahudi, Ya Allah bantulah kami untuk mengalahkan mereka di mana-mana sahaja, Ya Allah tunjukkanlah kepada mereka keajaiban kuasaMu, Ya Allah jadikanlah mereka boleh dibilang, dan bunuhlah mereka sebinasanya, dan janganlah engkau lepaskan mereka walau seorang. Ya Allah jadikanlah senjata dan harta mereka sebagai harta rampasan di tangan kaum Muslim, Ya Allah jadikanlah senjata mereka mengenai dada mereka sendiri, dan helah mereka mengenai tengkuk mereka, dan perancangan mereka penghancur mereka sendiri, Ya Allah jadikanlah para Malaikat membantu kaum Muslimin, Ya Allah tepatkanlah tembakan dan lontaran mereka
اللّهمّ أَهْلِكْهُمْ كَمَا أَهْلَكْتَ إِرَمَ وَعَاد ... اللّهمّ صُبَّ عَلَيْهِمْ سَوْطَ عَذَابِ فَإِنَّهُمْ أَفْسَدُوْا فِي البِلاَدِ وَقَتَلُوْا العِبَادَ  , اللهم انصُرْ إِخْوَانَناَ فِي فِلَسْطِين و سوريا وَافغانستان والعراق وَجَمِيْعِ بِلاَدِ المسلمين

Erti : Ya Allah hancurkanlah mereka sebagaimana engkau mengahncur kaum Iram dan ‘Ad , Ya Allah palulah mereka dengan paluan azaz kerana mereka telah melakukan kerosakan dalam negara dan membunuh para hambaMu. Ya Allah bantulah saudara kami di LUbnan, Palestin, Afghanistan, Iraq dan seluruh negara umat Islam.

Khamis

Nikmat Menjadi Wanita..


بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ
Almarhum Sukarno pernah berkata “wanita ibarat pohon karet (pokok getah). “ 

Kata-kata ini membuatkan ramai wanita yang marah. Tidak perlulah dihuraikan apa maknanya kata-kata itu. Maklum sajalah pokok getah waktu mudanya amat berguna dan apabila sudah tua akan dibiarkan atau ditebang saja. Paling-paling pun digunakan untuk membuat perabot.

Rasulullah saw. mengatakan bahawa para isteri yang beriman semasa di syurga nanti akan lebih cantik dari bidadari, maka tidak perlulah khuatir masa itu suami kita akan lebih tertarik pada bidadari atau isterinya sendiri. Macam-macam ungkapan disebut tentang wanita. Namun yang pasti kita adalah makhluk yang perlu sujud pada pencipta Yang Maha Agung, yang diberikan tanggungjawab tersendiri sebagai khalifah di bumiNya ini.


Saat yang paling bahagia bagi seorang wanita dan selalu diceritakan kepada rakan-rakannya ialah :
i. saat pertama kali jatuh cinta dan diterima cintanya

ii. saat orang yang dicinta mengucapkan akad nikah sebagai suami

iii. saat pertama kali doktor mengesahkan yang ia bakal jadi

iv. saat doktor menyerahkan bayinya yang baru dilahirkan

v. saat anaknya mula pandai melangkah

vi. saat anaknya mula menyebut ‘ibu’ atau yang seistilah dengannya

vii. saat pertama kali membawa anak ke tadika

Semua itu adalah nikmat yang tidak terucap dengan  kata-kata . Saat seterusnya adalah rentetan saat-saat cemas yang saling berganti dengan saat-saat bahagia membesarkan anak. Di sebalik setiap nikmat yang Allah anugerahkan ada tuntutan amanah yang besar untuk dilaksanakan.

Nikmat bila dicintai adalah upah keatas usaha yang bakal kita lakukan bagi meramaikan ummat.

Nikmat dimartabatkan sebagai ibu adalah upah disebabkan beratnya tugas mendidik anak yang akan menjadi khalifah penjaga bumi.

Kasihnya Allah tidak terhingga, upah diberi sebelum tugas dijalankan. Namun kadang-kadang kita lupa mensyukurinya apalagi untuk menunaikannya secara sempurna. Di masa-masa tertentu kita merosakkan nikmat itu.
Nikmat memiliki suami kadang-kadang disia-siakan dengan menderhaka padanya.
Nikmat memilik rumahtangga kita tukarkan ia dari syurga menjadi neraka dunia
Nikmat menjadi ibu kita ketepikan dengan meletakkan kerjaya lebih utama
Nikmat memiliki anak cerdik dirosakkan dengan berbangga-bangga pada orang lain
Nikmat kadang-kadang dilambatkan atau tidak diberikan kepada sebahagian wanita kerana Allah tahu wanita itu mungkin tidak sanggup menggalas amanat dihadapannya nanti atau ada nikmat lain yang disimpan untuknya yang akan diberikan dikemudian kelak.

Kebahagian itu adalah nikmat. Keperitan pula adalah nikmat yang ditangguhkan.Tidak ramai orang mensyukuri nikmat memiliki suami apabila suami yang dimiliki bukan impian dihati. Sedangkan Allah tidak pernah menyatakan bahawa pahala melayan suami yang kacak dan tidak kacak adalah berbeza banyaknya.

Walaupun syurga isteri bukan terletak di tapak kaki suami, namun redha suami adalah nikmat yang sangat besar kerana ganjaran pahala yang dianugerahkan Allah tidak ternilai harganya. Redha Allah pada si isteri bergantung pada redha yang diberikan suami. Wanita yang derhaka pada suami tidak akan mencium bau syurga.

Allah tidak menghukum seberat itu kalau bukan kerana ada sesuatu yang penting berhubung dengan kesetiaan isteri pada suami. Walaupun wanita bersifat lemah, namun dia boleh menjadi penghancur atau pembina kejayaan seorang lelaki.

Nikmat hanya akan berharga apabila ia hilang dari kita.

Cerita berikut adalah kisah seorang wanita yang boleh dijadikan pengajaran berguna dan peringatan bagi setiap wanita yang bergelar isteri. Cerita yang saya terima melalui email beberapa tahun lepas . Ceritanya begini…… 


Saya mempunyai suami yang sangat baik dan keluarga yang sangat bahagia. Saya merasakan sayalah isteri yang paling baik menjaga suami dan anak-anak. Segala ciri-ciri isteri yang baik saya cuba pastikan ada pada saya. Tidak pernah saya meninggi suara kepada suami, tidak pernah menolak sebarang suruhan dan permintaannya. Makan dan minum saya layan dengan sempurna. 

Suatu hari saya balik dari pejabat agak lambat. Saya tidak sempat menyediakan makan malam. Keletihan bekerja yang amat sangat di pejabat menyebabkan hilang selera untuk makan bersama suami. Saya terus masuk tidur. Tiba-tiba suami datang sambil berkata ….”tak apalah kalau sayang tak mahu makan dengan abang malam ni, tapi boleh tak sayang layan abang sekejap. “ 

Badan serasa sudah tidak bermaya dan mata sudah susah untuk dibuka. Saya menjawab “Alaaa… bang, besok boleh tak?”

“Yang, kali ni je…lepas ni abang tak minta dah.” 

Antara sedar dengan tidak saya biarkan suami begitu saja dan saya terus tidur sambil membelakangkannya. 

Apabila bangun pagi keesokkannya saya dapati suami sudah keluar. Teringat kata-katanya malam tadi….astaghfirullah!!, besarnya dosa saya. Saya terus mencapai telipon berniat untk minta maaf. Beberapa kali mencuba masih tidak dapat.

Saya terus bersiap untuk ke pejabat. Tidak berapa lama hp saya berbunyi. Saya sangka dari suami tetapi kenapa suara lain. "Maaf cik, ini panggilan dari polis. Saya jumpa talipon ada nombor cik. Cik kenal ke tuan talipon ni?" 

"Ya, itu talipon suami saya, kenapa dengan dia?" 

"Maaf, cik, dia terlibat dalam kemalangan dan tidak dapat diselamatkan." 

Longlai seluruh badan. Kehilangan suami sudah cukup berat untuk ditanggung apatah lagi meninggalkan saya sebelum sempat memohon maaf dosa yang begitu besar.

Terngiang-ngiang di telinga kata-katanya..”Yang, kali ni je….lepas ni abang tak minta dah”. 

Dia sudah tahu yang dia nak pergi tapi saya yang bodoh mementingkan diri sendiri. Usaha saya menjadi isteri yang baik habis begitu saja dan neraka menunggu saya di depan. 

Saya rasa hampir gila memikirkan diri yang diselubungi dosa yang tidak terampun ini.

”Allah dan bumi yang dipijak mengutuk wanita yang menolak hajat suaminya sehingga suami memaafkannya.”

Kisah ini seharusnya menjadi pengajaran pada kita yang amat mudah terdedah dengan dosa tanpa kita sedari.



(Saya suka artikel ni..so saya share kt sini..Sumber : http://martinellihashim.blogspot.com)