Khamis

Best ke jadi sombong??


Hurm tak paham la manusia nih..kenapa perlu jadi sombong..aku nih xsuka ngat mengamalkan sikap sombong..Nak2 pulak dgn org yg melayan baik diri aku neh....xpernah terlintas di fikiran aku nk berlagak dgn org kecuali org yg sombong dlu gn saya...Kalau orang ckp elok2 tu xboleh ke jawab dgn perkataan yang lebih baik...Pada aku xbermakna sombong..xperlu sombong...Semoga Allah je yg dpt membalasnya...



Definisi sombong

"Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia (karena sombong) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh.
Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong lagi membanggakan diri” (Luqman : 18)

PENGERTIAN SOMBONG
Definisi sombong oleh Rasulullah SAW dalam sebuah hadits: “Sombong adalah menolak kebenaran dan meremehkan manusia”
(Riwayat Muslim)

“Sombong adalah keadaan seseorang yang merasa bangga dengan dirinya sendiri. Memandang dirinya lebih besar dari pada orang lain, Kesombongan yang paling parah adalah sombong kepada Rabbnya dengan menolak kebenaran dan angkuh untuk tunduk kepada-Nya baik berupa ketaatan ataupun
mengesakan-Nya”. (Fathul Bari’ 10/601)

HUKUM SOMBONG
Sombong haram hukumnya dan termasuk dosa besar. Ayat diatas telah dengan tegas menjelaskannya.

Ibnu Katsir : ; mengatakan,; “Firman Allah ;” dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh” maksudnya janganlah
kamu menjadi orang yang sombong, keras kepala, lagi berbuat semenamena. Jangan kamu lakukan semua itu yang menyebabkan Allah akan
murka kepadamu” (Tafsir Ibnu Katsir 3/417)

“Tidak akan masuk sorga orang yang dalam hatinya ada sifat sombong, walaupun hanya seberat biji sawi” (Riwayat Muslim)

Imam An Nawawi : ; berkata: “Hadits diatas berisi larangan dari sifat sombong, yaitu menyombongkan diri kepada manusia,
merendahkan mereka serta menolak kebenaran”(Syarh Shahih Muslim 2/269)

Business oh..business...

Herm..da lama aku pikirkan mende nih...boringnye keje mkn gaji..keje teruk..income ciput..teringin nk ade saving juta2 lam bank..aiseh..hihi..mimpi jer..Kalaula ade bisnes sendiri kn best..nk nk yg dpt pulangan yg lumayan...Modal ade..tp xtau nk bt bisnes mende pe..tkt xblik modal...Kalaulah ade wang yg byk..bolehla saving utk permata hatiku sama...Cian anak mama...Bilakah kau akan merasa mudahnya perjalanan hidup ini..Bkn xnk ajar dia hidup shh...cuma xnk dia ssh2 cm aku....Nk dia dpt pendidikan yg sebaiknya...Ya Allah..tlglah berikan aku idea...

Selasa

Bencinya spek...

aku xsuka xsuka xsuka xsukaaaaaaaaaaaa........pkai spek..huhuhu..tp apekn daya..mslh rabun yg kian memuncak memaksa aku pkai spek...buruknye muka aku time pkai spek hanya tuhan yg tau.....xsesuai dowh....eiii..spek aku yg aku rasa elok pon yg aku bt masa 2008...tp aku dh bg ilang masa aku kursus kt Felda Trolak...masa tu kursus da habih..kira nk check out la..aku pon cm besa la..mesti kene pi toilet dlu..tggl tanda kt situ la ktkn..hehe...aku masa tu rabun ckit2 je...so aku xpkai spek sgt..pkai bila perlu je ...cm nk tgok bende jauh je...Masa nk msuk toilet tu aku pon sgkut la spek tu kt leher bju...kuar je dari toilet aku terus naik kete jbtn yg dh tggu aku...Sampai Ipoh bru aku sedar..spek dh xde...huhu..kalut la geledah beg cari bende tu....xjmpe gk..nk suh Mamat yg bwak van tu pth blik pon dh jauh..huhu...terpaksa bt yg baru lak la npknya......

Balik je umh aku terus bt yg baru...Sekali lg xsesuai gn muka aku..punyalah huduh...tpksa la pkai gk...Pas boring gila pkai spek aku bt "contact lense" kaler hazel lg you....hahaha...Saje2 gatai....Lense yg aku bt tu le thn smpai 6bulan...Pakainye pkai mls lak nk kne tanggal bila mlm..Keje aku terlalu bz..kdg2 menuntut aku keje smpai mlm...Dia cuma leh pkai selama 12 jam je..kalu lebih rosak le mata ceq...Lgpon ofis kn pasang aircond....kering lak mata aku...Pas tu bile guna komputer pejabat aku tgok mybe dkt sgt..dhla pkai kanta lekap..tgok dkt2 lak..tmbh lglaaa power kanta ceq pastu....Pas boring pkai lense tu aku beli lense yg takde kaler lak..Beli yg 6pasang tu..sepasang leh pkai dlm msa 3bln...tapi xsempat pkai seme pon..haha..boring2 beli spek len lak...Lense yg xsmpt pkai tu aku buang je...Kalaulah aku ade duit yg byk..lehla bt rawatan mata aku ni..xpyh lg nk pkai spek...Aku tgok org pkai spek nmpk cute jeee..tapi aku bila pkai spek..punyalah buruk mak aiii...huhu...ape leh bt..aku kini msih lg pkai spek...walopon buruk..tpksa gk pkai...

Urmm..apa nk buat ya??

Bosannya..xtau apa nk buat..blik je keje td trus amik my hansome boy dari nursery.....Aku kalau xamik anak aku pas blik keje must be something wrong with me..Aku kalau blik je keje otomatik mesti kona kete menuju ke nursery terus amik my darling..xtau la gane org lain le tggl anak lama2 kt nursery.......Huhu..caner nk sempat kemas umh kn..bile pi amik hero kecik tu balik..satu keje xle nk wat..asik lyn beliau je.....Dia lak kalau duk gn mama dia manjang je nk merengek suh duk dpn mata dia je 24 jam..lau tak mula la bunyik........Aritu ku adela meluahkan perasaan kt member aku yang aku ni xsempat2 lg nk kemas umh pas pindah ke umh baru nih...aku gn en hubby start masuk umh bru nih dlm bln 12...sumer en hubby yg kemas dlu..tp tau jela kn...kalau bru pndh tu alamat berbln2 la bru le siap kemas...hehe...Member aku suggest suh aku jgn amik lg my hansome boy pas blik keje..dia kata better pas blik keje aku terus kemas umh...pas siap bru amik hansome boy...tapi aku xmmpu nk bt cmtu...rinduuuu sgt2 nk tgok my hansome boy dpn mata......Even sejak berumur 4bln ni dia agak aktif,aku xkisah..bg aku budak yg aktif adalah budak yg cerdik..dia belajar nk explore bende baru...Tapi satu jelah..aku xde je dpn muka dia mulalah nk menangis2...adoi....nih dia ngah tido..boleh la aku corat coret kt cni..hihi..en hubby lak g main badminton...tggl la aku sensorg...bowink wink wink..huhu..buka tv al hijrah sambil lyn tenet..ok gk kn..hihi...

Jumaat

Tips Bergambar Pengantin Baru..





Musim kenduri kawin tiba lagi..Tak menang kaki n tayar nk rush ke kenduri yang kadang2 tarikhnya sama ari...Penat nk memenuhi semua undangan kawan2..xpegi kang..kecik ati lak...So pegi la sekerat ari sini..sekerat ari sana..hehe...Di sini saya sertakan beberapa tips untuk bergambar bagi pengantin baru yang akan menjadi pengantin tidak lama lagi :-
1) Memula sekali make sure korg pilih baju (design,kaler,potongan yg sesuai dgn kaler kulit n bntuk bdn korg n suami) yg menarik.
2) Pastikan telah rehearsal secara berasingan cara nk pose.(jgn terlalu menggedik n jgn terlalu malu2 nnt xcntik tau gamba tu-seumur hidup nk tgok ooo..kawin 1x jer..lain la korg da pln nk kawin 2 3x hahaha)..
3) Carilah jurugambar yg kreatif dan pandai shot gambar (xperlu lah upah yg mahal-riki sebaik mgkin jurugambar yg terbaik dimata korg).Paling penting jurugambar yg ikut selera korg..jgn nnt korg lak yg kne ikut pale dia..Kita byr dia bkn dia byr kita yea..Kalu dia melawan,korg set gn suami korg...pakat2 blasah je cameramen tu..
4) Setkan masa untuk bergambar semasa hari perkahwinan tiba..Bajet bg masa cukup untuk korg bergambar,tkt kelam kabut jdnya nnt...hihi..
5) Bawakla member utk tlg komen apa yg patut...(tlg bawak keta sekali nk usung korg ke sana sini jika tpt bgmbar jauh).


OK...dhla tu,byk la aku ngarut nnt...ni dia..aku tunjuk la gamba kawin aku dulu2...murah je ktorg byr camerawoman tu...n boleh lak pose sesuka ati hehe....Aku xkisah la gambar dia kualiti ke x..janji aku rasa elok je gmba tu..kita layan jer la eaa...









Bahagianya di saat ini.......(dengan kehadiran cahaya mata ku).



Life aku sangat bahagia sekarangni....Ada suami yang slalu take care of me,ada anak yang comel dan kehidupan yang lebih selesa..Betul la org kata "Kdg2 Allah sembunyikan matahari, DIA dtgkn petir & kilat. Kita tertanya2 kemana hilangnya matahari.. rupa2nya Allah berikan kita pelangi...Syukur Alhamdulillah..Life aku masa zaman2 bujang dulu penuh dgn ranjau dan duri (cewah ayat sastera plk..hihi)...Skrg ni semua mudah..Cuma masa mengandung tu je pyh ckit...Aku alahan masa awal bln sampai perut 5bln..tu pon sbb aku berdoa kpd Allah S.W.T supaya bln posa alahan aku hilang n tak rasa letih sbb aku nk menunaikan ibadah puasa penuh thn lepas..Alhamdulillah Tuhan makbul doa aku...Dapat aku berpuasa tanpa mengalami alahan mengandung masa tu,padahal masa tu ramai kalangan member2 aku yg mgndung juga mengalami alahan teruk n hanya dapat puasa beberapa hari je..
Alahan aku jadi pula masa perut aku 8bulan..masa tu jd cm memula ngndung dlu blik...asal mkn kari je mesti rasa pedih ulu ati...air oren xle minum,tomyam xle mkn (dhla feveret aku tu)paling teruk xle bau dapur...nk nk pulak neighbor aku pepagi je asik perangat gulai..adoi..ape lg..muntah je keje aku pepagi...
Flashback blik masa pewot aku 3bln..aku mmg tiap2 ari nngis sbb terlampau xlrt..rasa nk patah tulang blkg,sakit pnggang,sakit betis n mcm2 lgla...MC keje manjang.....aku pon naik segan nk gitau bos nk cuti..Bila ngadu dgn En Suami ..dia bt derk je..mula la nk nngis je mata nih...bila aku nngis hah tau pon kalut..hahaha...suami aku ni jenis tak bole tgok isteri ksygn dia nngis...xpasal2 je kene ngabih kn wang ringgit nk pujuk tu..bkn snng..ekeke

Khamis

Rindu...aiseh...


Dh lama xmenaip entry nih...lama sgt rasanya..almaklumlah.busy sgt2..mana nk menguruskan anak,menguruskan diri sindiri..kerja..suami...Cuma skrgni sdikit kelonggaran..xpyh masak..kekekeh...Memandangkan aku baru pindah rumah baru semasa berpantang bersalin anak sulung dalam bln 12 thn lepas,keadaan rumah pon masih tak baper terurus...byk lg plastik brg2 ktorg yg belum dibuka...Kadang time mood rajin nk mgemas, Affan Hadziq pulak nangis2..nk mama dia duk depan mata dia selalu..Aku tercongok depan mata dia xpe dh la..ok terus...adoih..teruk arr cmni...Lama gk Mr Hubby tak merasa air tgn cheq..duk rasa air tgn mamak ja..(beli nasik kedai mamak)...Apa buleh buat...terpaksa tunggu Affan Hadziq besar sikit..
Ada gk sekali sekala aku curi-curi gk masak untuk en suami...bg Affan Hadziq suh papa dia jg..huish teruk..nngis kuat je dia...Geram gk rasa ...Huhu Rindu sgt nk basuh kereta aku tu menggunakan tulang 4 kerat nih sendiri..Aku tak berapa berpuas hati lah bila bg kedai basuh..cincai ja..nk nk yg pekerja dia Bangla tu.. gatai plak tu...Menyampah. Bilalah nk buat semua aktiviti seperti dahulu...uuu..Byk gk peristiwa terjadi sepanjang aku tak menulis ni..So amik pendekatan mudah......Just forget the past...xpyh tulis dh.i just write the present....ye dak..haha..Sekarang ni keje aku kt ofis selepas cuti bersalin ni memang byk berubah...Kene jaga program2 skol lak...So rajin lah pergi ke sekolah2 berjumpa cikgu2...Best cikgu2 daerah SPU ni..baik2 belaka...Sempoi lak tu...Mudah buat kerja dgn dorg....Selamat bercooperate cikgu2 sekelian...