Isnin

Manfaat Senaman Berjalan Laju
Selain dari makan makanan yang kalorinya lebih rendah dari kalori yang dibakar setiap hari atau:-

kalori dimakan sehari < kalori dibakar sehari

Anda juga boleh membuat senaman seperti jogging, berjalan laju (brisk walking), berbasikal dan sebagainya.

Menurut www.medicine.net di http://www.medicinenet.com/walking/article.htm berjalan laju mempunyai 10 manfaat untuk kesihatan anda iaitu:-

1. Walking prevents type 2 diabetes. The Diabetes Prevention Program menunjukkan yang berjalan 150 seminggu dan menurunkan berat badan anda sebanyak 7% akan menurunkan risiko penyakit kencing manis sebanyak 58%.

2. Walking strengthens your heart if you’re male. Dalam satu kajian, kadar kematian dikalangan lelaki yang berjalan kurang dari sebatu atau 1.6 kilometer sehari dua kali tinggi daripada mereka yang berjalan lebih dari dua batu sehari.

. 3. Walking strengthens your heart if you’re female. Dalam kajian ke atas wanita yang dibuat oleh Nurse’s Health Study (72,488 jururawat wanita) mereka yang berjalan tiga jam atau lebih sehari mengurangkan risiko sakit jantung atau apa2 penyakit jantung yang lain sebanyak 35% jika dibandingkan dengan wanita yang kurang berjalan.

4. Walking is good for your brain. Dalam satu kajian ke atas berjalan dan fungsi otak, pengkaji mendapati wanita yang berjalan pada kadar sederhana sekurang-kurangnya 1.5 jam seminggu mempunyai fungsi otak atau kemampuan berfikir yang lebih tinggi daripada wanita yang berjalan kurang 40 minit seminggu.

5. Walking is good for your bones. Kajian menunjukkan yang wanita yang sudah putus haid yang berjalan sebatu atau 1.6 kilometer sehari mempunyai ketumpatan tulang seluruh badan yang lebih tinggi daripada wanita yang berjalan kurang daripada 1 batu sehari. Berjalan juga efektif dalam memperlahankan kadar kehilangan tulang dari kaki.

6. Walking helps alleviate symptoms of depression. Berjalan selama 30 minit, tiga ke lima kali seminggu selama 12 minggu mengurangkan simtom atau tanda-tanda kemurungan sebanyak 47% yang diukur dengan soalan piawai kemurungan.

7. Walking reduces the risk of breast and colon cancer. Berjalan juga boleh mengurangkan risiko kanser buah dada dan kanser colon. Wanita yang berjalan laju sejam 15 minit ke dua setengah jam seminggu mengurangkan risiko risiko kanser buah dada sebanyak 18% jika dibandingkan dengan wanita-wanita yang tidak aktif.Banyak kajian telah membuktikan yang senaman boleh mencegah kanser colon dan manfaat senaman boleh meningkatkan kualiti hidup dan mengurangkan risiko kematian.

8. Walking improves fitness. Berjalan laju 3 kali seminggu selama 30 minit akan meningkatkan dengan banyak kecergasan cardio respiratory.

9. Walking in short bouts improves fitness, too! Berjalan laju dalam masa yang singkat (tiga sesi sehari dan 10 minit setiap sesi) akan menghasilkan peningkatan yang sama dalam kecergasan dan sama berkesan dalam menurunkan lemak badan

10. Walking improves physical function.Berjalan laju juga meningkatkan fungsi fizikal. Kajian menunjukkan yang berjalan meningkatkan kecergasan dan fungsi fizikal dan mencegah kecacatan fizikal di kalangan orang tua.

Moga artikel ini dapat membantu anda dan saya menjadi lebih sihat dan cergas(artikel dicopy dari blog PPIM)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan