Isnin

Menu petang semalam...kari ikan kembung campak (KEDAH STYLE)jee

Semalam ari Ahad,jam 8.30 pg selepas bg affan tidur aku start enjin kereta n keluar beli breakfast..Bukan xnk msk,tapi dah xde bahan mentah kt umh utk dimasak..Sejak ada anak kecil ni aku jarang memasak kt rumah..Asyik beli je..Boring mkn lauk beli je tiap ari..Tapi dh terpaksa sbb anak ksygnku ni..Kadang2 meragam,langsung xboleh nk tinggal kejap utk memasak kt dapur..Rindunya pada periuk kuali kt dapur tu..ish ish..sayu sungguh rasanya..Masa beli breakfast aku pergi kt tempat orang jual bahan mentah utk masak lunch nnt...Aku beli ikan kembung sikit,bendi,cili padi,serbuk kari ikan,sayur bok choi,kubis bunga,karot,bayi jagung utk bt sayur campur..tak lupa gk tomato,santan dan sedikit ulaman seperti kunyit muda dan pucuk gajus..
Sampai je kt umah,bancuh milo n terus baham breakfast yg aku beli. 2 nasi lemak n beberapa jenis kuih..Beli ni utk mkn 2 org,aku kejut pulak adik utk mkn sesamee..adik aku ni jenis xmkn pagi so dia mkn tghari ckit...Disebabkan pepagi lg da mkn nasi,tghari aku xmsk..So msk lunch pada waktu ptg la nmpknya.Sebelum msk tu aku mesin rumput kt laman umh mak dlu n then laman umh aku lak..biasa la kalau da beli umh dekat gn umh mak cmtu la..tlg tgok2kn umh dia n umh sendiri jg. Pas siap mesin rumput n cuci baju aku mandi n siap2 nk masak lunch ptg tu..Memula masak nasi guna electric rice cooker je..sonang bai..Pastu buat kari ikan..Masa kecik2 dlu aku suka sgt mkn kari ikan kembung..Kari ikan tu aku masukkan skali bendi n tomato..nmpk menarik la kunun..Memasak sambil menikmati merdunya suara anak kesayangan yg tak henti2 mendendangkan lagu (menangis kuat2 xhenti2) mmg agak kalut...So aku main campak je buat kari ikan tu..finally everything done..ikan dh goreng..sambal belacan aku suh je adik bt..sedap gk dia bt..Siap je terus mkn..xsilap ktorg lunch dh kul 7.00 ptg da..hahaha..kt sini aku nk share resipi kari ikan campak mencampak yg aku buat..

RESIPI KARI IKAN KEMBUNG (SEMPOI UTK 4 ORG MKN)
IKAN KEMBUNG 3 EKOR
SANTAN SEBUNGKUS@SEBELAH KELAPA
SERBUK KARI IKAN SEPEKET KECIL (JENAMA APE PON BOLEH)
DAUN KARI SEPELEPAH
TOMATO SEBIJI BELAH 4
BENDI 7 BIJI
ASAM JAWA (TAMARIND FRUIT) SECUKUP RASA
BIJI REMPAH 1 SUDU BESAR
BAWANG PUTIH 4 ULAS DITUMBUK HALUS
BAWANG MERAH 3 ULAS DITUMBUK HALUS
HALBA CAMPUR 1 SUDU BESAR


CARA2 MEMASAK
1) TUMIS BAWANG PUTIH N MERAH YG DH DITUMBUK HALUS.
2) SETELAH WANGI MASUKKAN DAUN KARI DAN HALBA CAMPUR
3) KEMUDIAN MASUK REMPAH (MASAK SAMPAI WANGI N PECAH MINYAK)KACAU2 SIKIT
4) MASUK SANTAN
5) MASUK AIR ASAM JAWA TADI (GULAI ORG KEDAH BIASA DIA MASAM SIKIT)
6) MASAK SAMPAI PECAH MINYAK PASTU BOLEH MASUK IKAN KEMBUNG
7) BILA IKAN PON DA MASAK BOLEH MASUKKAN BENDI
8) LASTLY MASUK TOMATO (KALAU MASUK AWAL2 TKT HANCUR)
9) BILA BENDI N TOMATO DA MASAK BOLEH LAH MASUKKAN DLM MANGKUK UTK DIHIDANG..SIAP..

SELAMAT MENCUBA..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan