Jumaat

Resipi laksam yanie's version....(My version)




Malam ni kt umh mak sure ramai yg baliknye..So aku intend nk masak laksam..Lama xmasak laksam tkt2 skill msk laksam da lupe..t..ssh lak nk memasaknye...Ok Cube nk remind semula resipi laksam...

Cara Membuat Laksam(untuk agak2 3orang mkn)
Bahan2:-

Tepung Beras 4 cawan
Tepung gandum 4 sudu makan
Air secukup rasa (agak2 bancuhan tu cair cm nk bt kuih ketayap)

Bahan2 kuah:-
Ikan kembung (ikan temenung-org utara pggil) sekilo
Asam Gelugor/keping
Serai
Halia
Bawang putih
Bawang merah/besar
lada hitam 1 sudu besar
santan (sebiji kelapa)/sekotak kecik santan segera
Daun kesum (kalau ada)

Bahan2 ulam :-
Timun
Kacang panjang
Taugeh
Bawang besar

Bahan2 lain :
Cili boh
Minyak
Bunga kantan 2kuntum

Cara2 bt sambal:
1)masuk minyak masal dlm kuali dan masukkan cili boh..masak sampai cili berbau wangi n tutup api..done

Cara2 (Kuah):-
1) Ikan kembung yg dh siang n bersihkan,rebus cm nk buat laksa
2)Asingkan isi ikan dari tulangnye...Amik isi ikan tu blender dgn air rebusan yg dh ditapis
3)Abih seme isi dh blender..Blender plk tulang ikan sampai hancur..pastu tapis tulang amik air je..
4)Isi ikan yang dh diblender +air tulang ikan masukkan dlm periuk
5)Masukkan santan
6)Bawang merah/putih tumbuk n masuk dlm kuah
7)Halia dan serai(dititik) ketuk n masukkan dlm kuah
8)Lada hitam ditumbuk halus n masukkan dalam kuah
9) Bunga Kantan belah dua n masukkan dlm kuah
10)sedikit daun kesum masukkan dlm kuah

Cara2 bt laksam (ISi):
1)Tepung Beras 4 cawan n tepung gandum 4 sudu besar dicampur dengan air,kacau rata..bg bancuhan cair mcm nk buat kuih ketayap...done
2)amik tudung periuk yg muat nk dimasukkan dlm periuk kukus anda..n then sapu minyak masak sikit supaya snng nk gulung isi tu nnt..
3)masukkan dulu tudung periuk yg disapu minyak ke dlm periuk kukus ..biar panas dlu..
4)N then tuang tepung yg dh dibancuh ke atas tudung periuk tu n tutup semula tudung periuk kukus..
5)kukus seketika tepung laksam tu sampai masak (bila kita sentuh tepung tu xlekat kt jari kira masak la tu).
6)Keluarkan tudung periuk tu n gulung cepat2 laksam tu...(kalau sejuk ssh nk gulung dh).
7)teruskan sampai siap semua tepung yg ada..
8) Bila dh siap..potong laksam yg dh digulung setebal seinci sampai siap sumer..
9)pastu tabur kacang panjang yg dh dipotong halus,taugeh,timun..jgn lupa masukkan sambal secukup rasa...pastu tuang kuah atas laksam tersebut..selesai sudah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan