Isnin

RESIPI SINGGANG TERENGGANU

Kesian bila teringat suami yg da lama xblik kampung..Mesti dia rindukan kampung halaman kan..Mesti dia rindukan masakan ma kt kampung..Nk balik ke kampung suami dari umh aku perlu mengambil masa selama 8 jam kalau berdua lah kn..Sejak bertiga ni,perjalanan untuk pulang ke kampung suami memakan masa selama 12 jam..Yelah bila ade baby kecik ni sepanjang perjalanan perlu byk kali berhenti..Nk mandikan anak,nk cuci poo poo dia lg,ktorg nk mkn lg,solat n etc...So ptg ni pas keje igt nk masak singgang..

Cara2 bt Singgang

Bahan-bahannya:


2 ekor ekor Ikan Aya/Tongkol atau Ikan Kembung
1/4 inci Lengkuas
4 hiris Kunyit Hidup
2 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
3 keping Asam Gelugor
2 biji Cili dipatahkan
Garam secukup rasa
Air secukupnya.

Cara membuatnya:

Rebuskan semua bahan sekaligus sehingga ikan masak. Boleh ditambah gula jika sukakan rasa lebih manis.
Sedap dimakan dgn budu...n nasi panas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan