Jumaat

Unexpected Vacation..

11pm tadi bru blik..Penat tapi berbaloi jugak la...Seronok sbb luangkan masa dgn family pi jln2 n shopping2..hehehe..Dari kes xde sape nk jg anak melarat sampai terlibat sama bercuti dgn dorg..Hahaha..Pagi semalam pergi Langkawi..Arini kul 6.30ptg bertolak balik..Sampai Jeti Kuala Kedah 7.45 mlm..Sampai umh kul 11.00 mlm,sempat la 2 3 round tidur dlm bas..Affan sepanjang naik feri balik tido je dia..Dlm bas jaga kejap..sampai Yan tido je dia sampailah ktorg tiba kt Sg petani..Dalam masa xsampai 2 ari ktorg berjalan2 n shopping2 byk tpt gk la..Xde la beli mende sgt..Cuma brg2 dapur n coklat je byk..Nk beli lg xcukup time dh..kene dtg lama sikit bru leh beli lebih.. hehehe

wajiblah sape pergi Langkawi bergambar bersama Lang besau nih..


Sampai je terus breakfast kt kfc..lmbt sgt tggu dorg amik kete....




Langkawi Bird Paradise adelah tempat paling best..Tiket murah ssgt RM13 Adult..Bebudak,xpasti la..


cewah mcm tauke pet shop dh ghupe aku..hehehe..Affan je maintain cool


antara haiwan yg ade kt Bird Paradise..Sesuai la bawak kanak2 melawat tpt ni..byk haiwan n info tntg haiwan2 kt situ...Selain tu,haiwan2 ni jinak2 belaka..


Palm cockatoo


kancil,flamingo,buaya dan binturong pon ada..


Flamingo sgt jinak..

buaya tembaga sgt besar tapi duk senyap n buat bodo je..

Anjing preiri ni biasa tgok kt tv je..


cockatoo ni bile org amik gambar lg dia galak beraksi...

Setiap binatang tu dorg ltk keterangan utk maklumat visitor...Menarik la utk korg pergi situ kalau ke Langkawi..Xrugi la bayar tiket masuk situ..


Korg boleh beli makanan binatang n bg mkn kt tgn korg pon boleh..hanya mknn yg dijual disitu shj..RM6..murah sgt..


Black Swan..


Binatang ni namanye Silky Chicken..Gebu jee..



Ni antara cenderamata yg korg boleh beli kt Langkawi Bird Paradise..Serangga yg diawet..ade yg diframekan n ade yg dibuat keychain dan juga fridge magnet..Malas nk cite byk2 pasal LBP ni..Kalau nk tau,try la pegi..Bawak la anak2 sekali..mmg menarik.. =)





Tak lengkap kalau melawat Langkawi xnaik cable car kt Gunung mat cincang..betul ke ek spelling aku nih,hehe...Tinggi gile..



Aku ngah standby nk naik Cable Car ni with my Hansome+Clever+Good Boy+Akhlak Mulia..Saje aku xedit pic tu bg cerah,tkt boring pulak asik ltk pic sdri..haha..urm tapi biarla kn nama pon blog aku..mestila letak pic aku..ye dok??..



At the peak..fuhh gayat weh..aku ni dhla allergi dgn ketinggian..



Magnificence of Langkawi





Ade org dgn selambanya minum susu di ketinggian ini.....


Pantai Chenang yg cantik..




My sweet baby with his maksu.. =) ni masa matahari terbit,tapi ktorg xamik pon gmbar matahari terbit..Saje amik angin pagi..


mama mandi dgn affan..latih affan jd perenang (kuang kuang kuang..haha)






banyaknye kulit siput kt pantai die..


Ni dia arapaima kt Underwater World Langkawi..Bayaran adult RM28,..Senior Citizen RM22, Child dont know..haha



arapaima ni kt aquarium entrance Underwater World..Besarnye kn..Tapi biasa la besar tu sbb arapaima mmg besar..



Ktorg bergambo dgn Garr Fish..Mcm River Monster
(nntila ade masa aku upload lg..skrg ni busy..xdan nk upload byk)

Selain korg pi tpt2 kt atas ni..nole gak sopping kt hj ismail group..sopping kt pasar mlm kuah..soping kt uptown mlm2..etc..kay la..cekidaut..

Isnin

Doa Halau Syaitan Sebelum(semasa) Nak Solat

Percutian Yang Tak Disengajakan..

Langsung xterniat di hati nak pergi bercuti di hujung bulan ni..Walaupon gaji da masyuk aku tak plan pon nk pergi bercuti..Tapi bagaimana,kenapa,mengapa mesti aku terlibat sama dlm perkara ini..huhuhu..terpaksalah aku mengeluarkan duit utk ikut dorg walaupun tak rancang bende ni..27 n 28 bln ni mak nk ikut adik2 n my SIL pergi Langkawi..Adik ipar bawak student n fmly student utk terapi n ada keje kt sana..Dorg bawak mak skali..Disebabkan anak ksygnku skrg aku bg mak jg time aku pegi keje,so terpaksa aku amik cuti pada tarikh tersebut sbb xde org nk jg my hansome boy time aku gi keje..Perkara ni aku dh jgka bila ltk anak kt umh mak sbb mak aku ni rajin gk jalan2 n terpaksa periksa kesihatan ikut arahan yg doktor bagi..Adik aku kata y not aku join dorg dari amik cuti sesaja duk umh jg Affan..Kalau ikut,dorg le tlg2 mgsuh gk..Ringan sikit keje aku disamping boleh gk usha2 mende yg nk dibeli kt sana..Bincangnye bincang n tanya pdpt mr hubby..dia kata "pergi la nk pegi..abg bg sikit belanja"..Horrayyyy..Boleh la pegi beli brg sikit...lusa ktorg bertolak la..Nama je org Kedah aku nih..Seumur hidup,aku penah gi Langkawi 1kali je..tu pon masa pas SPM dulu..Masa tu panas sgt..Caner la skrgni agaknya..Aku dhla tak tahan panas..mampukah aku bertahan??

Monday Blues..Nukilan Rasa Buat Suamiku...


Arini rasa xlarat je..almaklumlah ari isnin simptom2 cmni slalu menyerang..Bestnye kalau boleh cuti sepanjang masa..Leh belek2 anak kt umh,masak makanan kesukaan suami,kemas rumah,tanam pokok bunga keliling rumah,naik basikal pusing2 taman and joging petang2..tapi sumer tu boleh buat bila cuti je..tu pon curi2 masa..huhuhu..
Sejak ade anak kecil ni hurm agak kurang la aktiviti romantik plastik aku gn suami..Kalau x,cuti2 ni kuar shopping sama2..dinner sama2..gi karok sama2...duk tgok tv sama2..Balik keje letih2 lepak lepuk kt dpn tv sama2..Aku rasa Allah pilih suami yg terbaik untuk aku..Dah ramai orang aku penah kenal..pernah couple byk kali sgt..tak terkira..tapi he's the best..Penyabar,penyayang,baik sgt2,slalu tlg aku,slalu duduk kt rumah teman aku,slalu tlg buat keje rumah,pendengar setia kalu aku mengadu masalah,kalau aku ckp dgn dia pon slalu dia jwb even dia busy..Slalu bg duit (kehkehkeh) ,beli brg2 kt aku..tpt bermanja,tempat mengepow..urm byk lg la..Kalau aku buat permintaan xmunasabah pon dia ikut..aku rasa dia lg byk memberi la dlm phubungan kami nih..dari zaman bercinta sampailah bertunang..dari bertunang sampailah berkawin...Terima kasih Allah sbb bg dia jadi suami aku..Pandai Allah pilih..Aku pon xreti nk pilih mcm yg Allah pilih..Suami aku beli rumah selang sebuah dari rumah mak aku sbb dia tau aku slalu balik jenguk mak,sungguh terharu rasanya..Sbgai hadiah,raya thn ni semua raya ktorg akan balik terengganu..Credit extra aku bg, ktorg akan buat akikah anak aku kt sana nanti..Syukur sgt dpt suami seperti beliau..Tahniah mak mertua aku,caner dia asuh suami aku jd sgt baik..Review balik zaman bercinta dulu..Bila aku merajuk,laju je dia sampai umh mak..Asal majuk je tgok dh ade kt depan umh..ni mesti dia tiru cm dlm drama melayu tu kn..umh mak aku dgn umh sewa dia dhla jauh 60 km lebih juga wooo..Ade sekali tu dia dtg dari jauh masa bday beli kek bday aku n celeb kt umh mak..yg paling xdpt dilupakan masa aku sedih abg aku nk tggl akuarium kami masa nk pindah sbb akuarium tu besar sgt (ikan2 tu seme aku yg bela) dia belikan aku akuarium baru yg lg comel..Siap anto n pasang lg tau.So Sweet..Byk lagi la..kalau nk tulis xmuat ni..Masa mgndung manjang je anto n amik aku blik keje sbb aku xlrt drive sdri..padalah ktorg nye jln lain2..Masa bersalin dialah yg setia tggu aku kt operation theatre,jaga aku kat ward selain tolong mkn mknn aku yg hospital bg sbb aku xlalu mkn (hahaha..melampau tol)..Yg bt aku menitiskan air mata bila mlm2 dia tido kt lantai sbb xselesa tido atas kerusi yg hospital bg..Xsggup tgok suami aku tido atas lantai,aku suh dia tido kt sblh aku..haha,bt ward cm umh mak bapak sendiri lak kn..Pas bersalin,setiap kali balik umh pas keje lak tiap mlm tlg aku jaga anak kami Wan Affan Hadziq.Kalau Affan Hadziq nangis tiap2 mlm bila pas kene injection dgn doktor dia lah yang tidurkan Affan Hadziq bila aku tenggelam punca xtau nk bt apa dh..Dia slalu sgt tolong aku sidai pakain yg aku cuci guna pembantu rumah jepun kami..hehe..Kadang2 bila Affan bgn kerap sgt waktu mlm n aku xlrt lg nk celik,dia lak take over buat susu sambil mata pon celik xhabih..(lawak lak tgok)..Semoga bila Affan Hadziq besar nnt,Affan akan jd baik cm papa.. =)
He's like the guardian angle of my life..Hidup jadi sempurna bila ada dia....Terima kasih Allah..Aku syg Allah,Alhamdulillah sgt kurniaanMu..

Jumaat

Sape kata ade baby xboleh nk workout..



Aku suka exercise..ptg2 joging kt tasik dekat umh aku...pusing2 2 3 round..Yela, da lepas bersalin xmo jadik montel kena lah exercise..Kalu x teruk la kene kutuk dgn suami,biar dia je gemuk..Aku..Say no to obes..hihi..Tapi agak mencabar kali ni kene berjoging@jln laju2 dgn menggalas my hansome boy..hehe..seronok..sambil menyedut udara segar bawak anak tgok2 keindahan alam..aiseh..

Herm..kasut.


ni lah kasut Nautifit yg aku beli baru2 ni..2nd choice..

Baru2 ni aku keluar dgn suami n ankku yg cerdik tu utk mencari2 kasut..Lama dh xcari kasut sejak ade budak cerdik ni..Xsempat nk kua cm dlu2 dh gn hubby...Pastu masa keluar bru ni aku ade terbekenan dgn sepasang kasut tu...Aku rasa harga dia mahal..Bazir je kalu aku beli,tapi aku suka sgt kasut tu..nk bt caner ni??suka tapi harga dia aku xsuka...Harga RM179.00 je..Tapi aku rasa xberbaloi la nk pakai pi keje je rege cmtu..huhu..tapi aku suka kasut tu..huhu..Pusing2 try lg 2 3 bijik kasut..Satu pon xberkenan,balik2 aku ulang pi tempat kasut tu jugak..Sementara hubby dukung my little encik cerdik...Finally aku pegi kt suami bgtau.."Abg,ayg berkenan la kasut tu..tapi mahal"..Sayang la nk beli kalau rege tu..huhu..Suami pon bls.."Xpela,ayg nk..amik la..abg tambah duit lagi"..Pikir punya pikir...last2 xjadi beli..Aku beli kasut lain yg murah je.. Aku beli Nautifit,rege lima ploh hengget plus plus je...Kasutnye agak selesa n comel..Ape yg aku xberkenan sbb tali belakang dia mudah terkeluar..Aku dh penah beli jenama nautifit ni..Selesa..Cuma tali blkg dia je..huhu..Aku fikir daripada aku beli kasut idaman aku tu..baik aku beli baju utk anak aku..dapat gk 3 pasang dengan harga tu..Xpela,nnt2 mungkin ade jodoh aku dgn kasut tu aku beli jugak..Kasut Scholl tu sgt selesa..Bila umur dh tua cm aku ni rupa kasut dh tak penting sgt..yg paling penting adalah keselesaan..Bkn org nk pandang kaki..hehe..Org yg suka tgok kaki org tu something wrong la..haha..Dulu2 suka pakai crocodile..Murah juga lima ploh lebih jee..Cuma,crocodile ni mudah melepuh kt tapak..Aku lak guna lasak jugakla..hurm..Sebulan dua je bole guna..pastu terpaksa cari yg baru..Aku penah gk beli kasut platform Sembonia..Aku saje je try..Masa beli tu rege dua ratus lebih..masa xde anak xpela mahal sikit pon,nk guna duit pon sorg2 je..Mahal je..Disebabkan aku jarang guna kasut Sembonia tu ,tali dia jadi keras..pastu bile pakai je kerap sikit..tali putus n menggelupas...kesimpulannya..kasut malah ke..murah ke sama je..Bila beli kasut jgn pentingkan rupa kasut tu..Yg penting daya tahan kasut tu kuat..Boleh pakai lama..Aku paling suka kasut@sandal yg tapak dia lembut..Bila pijak rasa cm tilam tu..mmg aku jatuh cinta la dgn kasut bertapak lembut ni..Kaki xsakit n selamat utk tulang belakang..

Khamis

Quotes Jangan Lukakan Hati Orang Lain

Doa Sekiranya Ditimpa Musibah..






Ertinya: Mencukup Allah bagi agamaku, mencukupi Allah bagi duniaku, mencukupi Allah bagi apa yang menyusahkan aku, mencukupi Allah bagi yang menganiaya aku, mencukupi Allah orang yang berniat jahat kepadaku, tidak ada daya upaya dan tidak ada kuasa melainkan pertolongan Allah yang Maha Tinggi lagi Maha Agung.

DOA MOHON HUSNUL KHATIMAH..

Semua umat islam mengharapkan supaya dapat mengakhiri kehidupan dalam keadaan ‘husnul khatimah.’
Berikut antara tanda-tanda kita mati dalam keadaan husnul khatimah antaranya:

1. Mengucapkan kalimah syahadah ketika wafat. Rasulullah bersabda, maksudnya: “Sesiapa yang pada akhir kalimahnya mengucapkan La ilaaha illallah maka ia dimasukkan ke dalam syurga.” (Hadis Riwayat Hakim)

2. Ketika wafat dahinya berkeringat. Ini berdasarkan hadis dari Buraidah Ibnul Khasib. Adalah Buraidah dahulu ketika di Khurasan, melihat saudaranya yang tengah sakit, namun didapatinya ia sudah wafat dan terlihat pada jidatnya (dahi) berkeringat, kemudian dia berkata: “Allahu Akbar, sungguh aku telah mendengar Rasulullah bersabda: ‘Matinya seorang mukmin adalah dengan berkeringat dahinya.’ (Hadis Riwayat Ahmad, an-Nasai, at-Tirmidzi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, Al-Hakim dan ath-Thayalusi dari Abdullah bin Mas’ud)

3. Wafat pada malam Jumaat. Hal ini berdasarkan sabda Rasulullah bermaksud: “Tidaklah seorang Muslim yang wafat pada hari Jumaat atau pada malam Jumaat kecuali pastilah Allah menghindarkannya dari seksa kubur.” (Hadis Riwayat Ahmad)

4. Mati syahid di dalam medan perang.

5. Mati dalam peperangan fisabilillah. Rasulullah bersabda, maksudnya: “Apa yang kalian kategorikan sebagai orang yang mati syahid antara kalian? Mereka menjawab: “Wahai Rasulullah yang kami anggap sebagai orang yang mati syahid adalah siapa saja yang mati terbunuh di jalan Allah.”

Baginda bersabda: “Kalau begitu umatku yang mati syahid sangatlah sedikit.” Kalangan sahabat kembali bertanya: “Kalau begitu siapa sajakah dari mereka yang mati syahid wahai Rasulullah?”

Baginda menjawab: “Sesiapa yang terbunuh di jalan Allah, yang mati sedang berjuang di jalan Allah dan yang mati kerana penyakit kolera, yang mati kerana penyakit perut (iaitu disebabkan penyakit yang menyerang perut seperti busung lapar atau sejenisnya), dialah syahid dan orang yang mati tenggelam, dialah syahid.” (Hadis riwayat Muslim, Ahmad dan al-Baihaqi)

6. Mati disebabkan penyakit kolera. Mengenai ini banyak hadis Rasulullah s.a.w meriwayatkan antaranya sebagai berikut: Rasulullah bersabda, maksudnya: “Penyakit kolera adalah penyebab mati syahid bagi setiap Muslim.” (Hadis riwayat Bukhari, ath-Thayalusi dan Ahmad)

7. Mati kerana tenggelam.

8. Mati kerana tertimpa runtuhan/tanah. Dalil dari dua perkara di atas adalah berdasarkan sabda Rasulullah bermaksud: “Kalangan syuhada itu ada lima; orang yang mati kerana wabak kolera, kerana sakit perut, tenggelam, tertimpa runtuhan bangunan dan syahid berperang di jalan Allah.” (Hadis riwayat Imam Bukhari, Muslim, at-Tirmidzi dan Ahmad)

9. Perempuan yang meninggal kerana melahirkan anak.

10. Mati terbakar.

11. Mati kerana penyakit busung perut.

Mengenai dua perkara ini banyak riwayat dan yang paling masyhur dari Jabir bin Atik secara marfu’: “Kalangan syuhada ada tujuh: Mati terbunuh di jalan Allah, kerana penyakit kolera adalah syahid, mati tenggelam adalah syahid, kerana busung lapar adalah syahid, kerana penyakit perut keracunan adalah syahid, kerana terbakar adalah syahid dan yang mati kerana tertimpa runtuhan (bangunan atau tanah gelongsor) adalah syahid serta wanita yang mati ketika hamil adalah syahid.” (Hadis riwayat Imam Malik, Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan Ahmad)

12. Mati kerana penyakit tubercolosis (TBC). Ini berdasarkan sabda Rasulullah s.a.w, maksudnya: “Mati di jalan Allah adalah syahid dan perempuan yang mati ketika melahirkan adalah syahid, mati kerana terbakar adalah syahid, mati kerana tenggelam adalah syahid, mati kerana penyakit TBC adalah syahid dan mati kerana penyakit perut adalah syahid.” (Hadis riwayat Thabrani)

13. Mati kerana mempertahankan harta dari perompak. “Sesiapa yang mati kerana mempertahankan hartanya (dalam riwayat lain; Sesiapa menuntut hartanya yang dirampas lalu ia terbunuh) adalah syahid.” (Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Abu Daud, an-Nasa’i, at-Tirmidzi, Ibnu Majah, dan Ahmad)

14. Mati dalam membela agama dan jiwa. “Sesiapa terbunuh dalam membela hartanya, dia mati syahid; siapa saja yang mati membela keluarganya, dia mati syahid; sesiapa mati membela agama (keyakinannya), dia mati syahid dan siapa saja yang mati mempertahankan darah (jiwanya) dia syahid.”

15. Mati dalam berjaga-jaga (waspada) di jalan Allah. Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Berjaga-jaga (waspada) di jalan Allah sehari semalam adalah lebih baik daripada berpuasa selama sebulan dengan mendirikan (solat) pada malam harinya. Apabila dia mati, mengalirkan pahala amalannya yang dahulu dilakukannya dan juga rezekinya serta aman dari seksa kubur (fitnah kubur).”

16. Orang yang meninggal ketika mengerjakan amal soleh. Semoga kematian kita dalam husnul khatimah.


Petikan: Harian Metro


Marilah kita berdoa agar memperolehi Husnul Khatimah di kesudahan hayat kita nanti..insyaAllah..




Ertinya: Ya Allah. Jadikanlah sebaik-baik umurku hingga akhirnya dan sebaik-baik perbuatan hingga kesudahannya dan sebaik-baik masaku hingga menjumpainya.
.Semoga Allah memberikan kita semua kesudahan yang baik.

Isnin

KESILAPAN DALAM MENDIDIK ANAK


Kesilapan 1:
Kurang Berdoa Kurang berdoa semasa mengandung. Antara doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa mengandung ialah
* Saidul (penghulu) istighfar
* Doa memohon rahmat (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3:8-9)
* Doa memohon zuriat yang baik (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3:38)
* Doa agar anak mengerjakan solat ((Al-Quran Surah Ibrahim, 14:40-41)

Kurang berdoa semasa membesarkan anak. Doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa anak membesar ialah
* Doa agar anak patuh kepada Allah s.w.t (Al-Quran Surah Al-Baqarah, 2:128)
* Doa diberi zuriat yang menyejukkan hati (Al-Quran Surah Al-Fuqan, 25:74)
* Doa supaya nama anak membawa kebaikan kepadanya.

Kesilapan 2:
Banyak membaeri belaian Tarhib (menakutkan) daripada Targhib (didikan atau motivasi) seperti:
* menakutkan anak-anak dengan sekolah
* menakutkan dengan tempat gelap
* menakutkan dengan hutan rimba atau bukit bukau
* menggunakan kekerasan dan paksaan semasa menyuruh anak tidur.

Kesilapan 3:
Tidak tegas dalam mendidik anak-anak
* Tidak menjadualkan kegiatan harian anak-anak
* Terlalu memfokuskan anak-anak kepada sesuatu aktiviti sahaja tanpa mengambil kira perasaan mereka.

Kesilapan 4:
Menegur mereka secara negatif
* Mengeluarkan kata-kata kesat dan maki hamun kepada anak-anak (terutama semasa marah)
* Membandingkan anak-anak dengan anak-anak lain atau anak orang lain.

Kesilapan 5:
Memberi didikan yang tidak seimbang antara jasmani (physical), rohani (spiritual) dan minda (intelektual)
* Ramai yang lebih mementingkan pendidikan minda dari pendidikan rohani.

Kesilapan 6:
Kurang memberi sentuhan kepada semua anak-anak
* Sedangkan Rasulullah kerap dilihat mendukung cucu-cucunya dan mencium mereka. Diriwayatkan oleh Aisyah r.a.: Pada suatu hari Rasulullah SAW mencium Al-Hassan atau Al-Hussien bin Ali r.a. Ketika itu Aqra’ bin Habis At-Tamimy sedang berada di rumah baginda. Berkata Aqra’: “Ya Rasulullah! Aku mempunyai sepuluh orang anak, tetapi aku belum pernah mencium seorang pun daripada mereka.” Rasulullah melihat kepada Aqra’ kemudian berkata: “Siapa yang tidak mengasihi tidak akan dikasihi.”
(Maksud Al-Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)

Kesilapan 7:
Penampilan diri yang kurang anggun dan kurang kemas
* Ibu bapa tidak menunjukkan cara berpakaian yang kemas dan yang menepati syarak bile berada di rumah, iaitu berpakaian secara selekeh atau berpakaian seksi di hadapan anak-anak.

Kesilapan 8:
Susunan rumahtangga yang tidak kemas
* Ini mengakibatkan anak-anak terikut-ikut dengan cara itu dan membesar menjadi pemalas dan selekeh.

Kesilapan 9:
Kurang menghidupkan sunnah di rumah
* Seperti memberi salam, makan berjemaah, beribadah bersama-sama dan sebagainya. Dalam menjawab salam, lazimkanlah menjawab salam dengan yang lebih baik dari salam yang diberi.

Kesilapan 10:
Tidak menggantungkan rotan di tempat yang mudah dilihat oleh anak-anak
* Dalam Islam, merotan anak dengan tujuan mendidik adalah satu Sunnah.

Kesilapan 11:
Kurang mendedahkan anak-anak dengan model yang cemerlang
* Seperti para ulama’ dan orang-orang yang berhemah tinggi dan berakhlak mulia. Anak-anak juga patut didedahkan dengan sembahyang jemaah, kuliah agama dan aktiviti-aktivi yang bersesuaian dengan akhlak Islam.

Kesilapan 12:
Berrtengkar di depan anak-anak
* Ini akan menyebabkan anak-anak rasa tertekan dan membenci salah seorang dari ibu bapanya.

Kesilapan 13:
Membenarkan orang yang tidak elok sahsiahnya masuk ke dalam rumah
* Samada dari kalangan sahabat sendiri ataupun sahabat anak-anak, kerana ini akan memberikan contoh yang tidak baik kepada anak-anak yang sedang membesar.

Kesilapan 14:
Kurang mengawasi rancangan-rancangan yang ditonton
* Samada dari TV ataupun video. Pengawasan dalam hal ini adalah penting kerana kebanyakan rancangn dari media ini menonjolkan akhlak yang kurang baik seperti pergaulan bebas lelaki dan perempuan, pakaian yang tidak menepati syarak dan perbualan yang boleh merosakkan agama anak-anak.

Kesilapan 15:
Terlalu bergantung kepada pembantu rumah untuk mendidik anak-anak
* Sebagai ibu bapa kitalah yang akan disoal di akhirat kelak akan anak-anak ini. Oleh itu adalah menjadi satu kepentingan kita untuk berusaha memastikan anak-anak terdidik dengan didikan Islam.
“Harta benda dan anak-anak kamu hanyalah menjadi ujian dan di sisi ALLAH ada pahala yang besar.”
(Al-Quran Surah At-Taghabun, 64:15)

diambil dari : persatuan ibu2 muda muslim utk dikongsi bersama semua..
sharing is caring..

Ahad

I'm Coming Home..Coming Home..Tell The World Tht i'm Coming Home..

Semalam sampai rumah pukul 8.00 mlm..Cameron Highland agak panas sekarang ni..Kalau korg nk rasa sejuk,pegilah sana dlm bln 12..Ktorg pergi dgn mak,tok,adik lelaki,adik pompuan and adik ipar..Saja jenjalan sambil membeli sayur2an..hehe..Boleh tahan company suami nye banglo penginapan..Kat lereng bukit..sejuk gile kalu dduk kt penginapan ktorg tu..Mujur dlm rmh tu ade heater...Aku tpksa pakaikan Affan Hadziq baju panas..Kesian dia..merengek je..cuaca sekitar penginapan sejuk n pergerakan dia terhad sbb ktorg xbawa walker..Aku siap brg sikit je masa nk gi bercuti kt sana..Brg2 Affan yg lebih..Ktorg pegi jumaat pagi..dlm 11.30 pg gak la..Sampai jam 2.00 ptg..tu pon sbb spnjg jln berenti mkn la,isi minyak etc..
ni seme stokin n kasut anak ksygnku yg aku packing utk pergi sana.


perjalanan kitorg ke sana





nilah banglo penginapan kitorg kt sana..


affan with SIL





mama lepak dgn affan


singgah minum kt Cameron Bharat
my hero kecik with his pak tam n mak tam.. (Brother and SIL)





bergambar kt ladang teh




Semua tempat ktorg singgah..


aku and my little boy sekitar penginapan...sejuknye..





borong pokok n pokok bunga kt MARDI








sempat lg posing kt MARDI


antara bunga yang ktorg jumpa kt sana...






shopping kt Kea Farm..Sgt Murah..