Khamis

Affan Hadziq Tukar Sekolah (Nursery) lg...Nukilan seorg mama..aisehh


Aku sangat sygkn anak aku...Semua ibu akan sygkn anaknya..Cuma ibu2 yg ting tong je xsyg anak..Wan Affan Hadziq kalaulah boleh mama nak sangat jaga Affan Hadziq setiap hari sampai besar..Nak tengok anak mama membesar n mendidik sendiri Affan Hadziq di rumah..Tau x,mama rasa bersalah n sayu sgt tiap kali ambil Affan Hadziq kt nursery setiap petang..Affan Hadziq selalu je senyum n gelak2 sambil goyang2 kaki tangan penuh exited bila tgok je mama dtg ambil petang2...Tapi mama terpaksa kerja n tinggalkan Affan Hadziq demi mencari rezeki lebih untuk menghantar Affan Hadziq belajar ke peringkat lebih tinggi supaya menjadi insan yang berguna dan berakhlak mulia bila dewasa kelak...Nursery Affan Hadziq yg pertama, namanya penuh arabic..owner pon ustaz dan ustazah..namun mama agak terkilan sebab kebajikan baby cm Affan Hadziq kurang diberi perhatian..Owner sendiri jarang turun ke Nursery utk pantau kerja2 mengasuh baby2 disitu..Mama agak takut kalau2 kakak2 yg jg situ xjaga Affan elok2..Kerapkali mama rush time kerja sebab nk terjah nursery Affan utk pastikan yg kakak2 (teacher) melayan Affan dengan baik..Mama dapati mereka melayan sumer baby dgn baik namun baby dibiarkan bermain sesama baby n langsung tiada 2 way comunication dgn cikgu2 mereka..Setiap baby yg sebaya Affan dibiar buat hal sendiri di dalam bilik yg dilengkapi tilam sepenuhnya utk baby landing2 n sembang pakai bahasa sendiri...Kerapkali mama terjah,mama rasa xsesuai Affan Hadziq ditinggalkan disitu setiap hari tambahan pula nursery tu mmg xberdaftar dgn JKM..Tgok kot luar mmg cute nursery tu.tpi kt dlm..aiyoo disaster..Ada skali tu mama pi time tghari..mama jenguk kot tingkap tpt Affan Hadziq ditempatkan..nmpk kakak2 yg jaga tu berpakaian seksi sgt.Masa mama pi tgok tu ade sorg bby gurl merengek..punyalah kuat sorg cikgu tu tepuk...Mama takut kalau2 Affan Hadziq nngis pon kene tepuk kuat cmtu..lgpon kakak2 tu cm bru pas spm je..1st time mama tukarkan anak mama ke nursery lain..Nursery yg kedua ni nmpk ok..semua teacher baik2 blaka..Nmpk menarik even tpt agak kecik..3bln berlalu..Sampai lah anak mama pandai meniarap..Anak mama semakin aktif biasa boy..Ada 1ari mama tgok kepala anak mama timbul besar sgt kene terhantuk..esoknya mama tanya sorg teacher Affan,dia kata terhantuk..So mama pon pesan la mcm2 pesanan supaya anak mama xterhantuk lg..serba salah sbb cikgu2 sume baik..mmg salah anak mama tapi anak mama xreti pape..So mama kene pesan mcm2 kt cikgu..Pastu mama kerap terjah..mama tgok bby makin bertambah..teacher je xbertambah2..Mama isau,kerap mama balik keje awal nk tgok keadaan anak mama..Mama tgok sumer agak kacau bilau disebabkan penjaga yg sikit tapi bby makin ramai..Owner tpt tu pentingkan keuntungan berbanding kebajikan bayi..Ibu bapa bayi2 tu amanahkan dia utk jaga tapi dia bt sebaliknya..Mama selali siasat n dapati tiada tpt utk bby meniarap..Sume bby diletak atas rocker n court bby dari pg smpai ptg..Mana hak sume kanak2 nih?Bukankah bby yg meniarap ptt disediakan tpt utk niarap demi kemajuan mereka..Mama xkisah kalau dia up harga yg mama perlu byr utk anak mama,tapi biarlah disediakan tpt yg bebas dari bahaya utk anak2 yg ditinggalkan disitu...Mama hairan nape ibu bapa lain sggup ntar anak dorg tanpa naik tgok dhlu tpt letak bby dorg..Cane bby tu nk progress..So skali lg mama brenti antar anak mama kt situ..Skrg anak mama kene duduk gn tok..Affan, duk elok2 gn tok..jgn bt perangai..kesian tok,xlrt dh tp kene jg juga anak mama..Jdlah anak yg baik selamanya..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan