Rabu

Bersalin Caesaran Selamanya....

Masa aku lahirkan my hansome and good boy..Aku bersalin caesar...Sbb jalan xbuka,lgpon sakit keterlaluan yg xdpt aku tahan2 lg..Masa perut dkt 9bln aku terjatuh (terlentang) dlm toilet kt ofis..Apelagi mlm tu kalut la aku dgn suami berkejar dari Padang Serai ke Hospital Pantaai Sg Petani..Doktor yg bakal sambut anak aku masa tu Dr R June Goerge pon terpaksa dtg tpt keje dia semata2 nk check condition kandungan aku masa tu..Lega rasanya bila dia ckp bby xde pape..okay je..Cuma aku je la yg rasa sakit sgt..huhu..sakit punggung n tulang blkg sbb jatuh terhempas..Aku terpijak sabun kering kt lantai toilet..tu yg tergelincir..Yela dekat2 nk bersalin,asik ulang alik toilet je..Sbnrnya due date aku 12/12/2011 .Suami suruh aku tahan dlu n bersalin pada 13/12/2011 sbb birthday dia jatuh aritu..Tapi ,masa 9/11/2012 aku rasa sakit sgt..sakit pinggang,punggung,perut,tulang blkg,ari2 etc..Sakit tu cuma fake contraction je....Keesokkan arinya aku gn suami smpt lg jenjalan gi village mall..haha..siap beli waffel n mkn2 lg pas gi klinik kt Pantai SP utk check..Doc kata xde pape,tu hanya kontraksi tipu je..Dia kata tunggu lg even masa tu da turun tanda darah n lendir..Malamnya aku xle nk lelap...dari jam 9 pm lebih sampai esok pagi mmg xle nk tido..asik ulang g toilet..xde sbb pon pi..xtau nk bt pe,sakit sgt..mcm2 doa dh keluar dari mulut nih...haha..Pastu ktorg gi Spital lg, nurse senior check..dia kata xbuka lg...Sbb sakit yg teramat aku pon terpaksa bersalin secara caesar..Kene tggu kt ward pagi sampai ptg..Aku ditolak masuk operation theatre jam 4.00 ptg..4.20 ptg Doc June masuk..Pembedahan bermula..Dorg bius aku separuh je..So bolehla nmpk dorg bt keje..nmpk dorg jela..dorg dok proses aku ,xle nmpk sbb dia tutup dgn kain ..kain tu punyalah berat..ltk kt dada aku..Pastu dorg panggil suami aku utk rakam detik2 indah tersebut...Kt bilik bedah tu riuh rendah dorg sambil bedah aku duk bersembang..Mybe cara tu nk bg dorg xstress kot...Tak dapat lupa saat pertama menatap wajah putra ku yg comel..Putih sgt..Tapak tgn besar..Kaki besar..Dengar anakku menangis perlahan sgt..Tak cm yg aku tgok kt Youtube,kuat je bby org len nngis..Pas je bersalin aku kene tido kt ward dgn bby skali..11/12/2011 Affan Hadziq dilahirkan..Sepanjang aku dduk kt ward,suamilah yg setia menemani..Dia balik umh sekali je kot,tu pon amik brg..Melayan mkn minum aku..Teman aku tido mlm2..Tolong pimpin gi toilet..etc.byk lg la,xtertulis kebaikkan dia..Suami yg terbaik..Kalau aku boleh bg pingat aku bg dia pingat emas...Syg suami aku...I love you dear... =)

Baru2 ni gi berurut...makcik urut tu bekas nurse..Masa urut aku dia kata kalau nk beranak lg 2org ni kena bedah jugak ni.. hah aku kena lagi bersalin caesar??..Aku tanya kenapa?dia kata..Tulang punggung kecik..ish2 cm xpecaya lak tulang punggung aku ni kecik..rasanya cm besar sgt dh..huhu..So pas ni kena lah c-sect lagi...Sume org kalu boleh nk bersalin normal..Tapi kalau awal2 da tau masalah..terpaksalah melilih utk bersalin secara c-sect.......huhuhu

p/s: Hospital Pantai Sg Petani best,bersalin secara c-sect langsung xrasa sakit..Nurse yg baik n doktor2 yg sgt peramah n ape sahaja yg korg tanya,dorg akan jwb skali ktrgn penuh...So sape nk bersalin private kt SP aku suggest Hospital Pantai.

6 ulasan:

  1. Nk kata mahal sgt pon xjuga..berbaloi dgn perkhidmatan diorg bg la =)

    BalasPadam
  2. Blh tau brapa kos nya x puan?

    BalasPadam
  3. Kosnya mungkin tak sama bagi Hospital Pantai Cawangan lain dan perkhidmatan yang diberikan.Saya syorkan eloklah kiranya anda try call customer service dorg dlu n tanyakan kos sebetulnya..

    BalasPadam
  4. sy akan deliver di pantai hospital sg petani. bleh tahu brapa kos utk c sec di sana? many thanks

    BalasPadam
  5. Kalau bersalin normal murah sikit..tak silap i kalau normal dalam RM2K ke RM3K depend bape ari u n ur child stay kt ward..Kalau nk jimat pas bersalin terus balik..kalau cesar RM 10k ++ termasuk warded,ubat2,baby yg dijaga kat situ

    BalasPadam