Sabtu

Kek Coklat Lembab Paling Senang

Arini ye puan2..wan nk ajar korg care2 memasak kek coklat lembap..Bukan lembap lambat ye cik kiah oii..cik senah pon same ye..(ajuk chef wan cakap) haha..parody je..hihi..Matlamat sebenar aku tulis entry nih utk kongsi sesama kwn2 sumer resipi membuat kek coklat lembap...very simple n sedap hingga menjilat lengan...Resipi ini diceret dari adik aku..Cikgu dia punya resipi...Tapi ktorg manjang je buat kek coklat lembap pakai resipi ni...

bahan2

1 ketul butter (aku suka guna Buttercup)

1 atau satu setengah cawan sebuk koko (aku suka pakai vochelle xpon van houten pastu bubuh lebih2 pahit n sedap)
2 cawan air panas
>koko bancuh dengan air panas<
2 1/4 cawan gula castor @ gula halus
***2 3/4 cawan tepung gandum
***2 sudu teh baking powder
***1/4 sudu besar soda bikarbonat
sedikit garam (ujung sudu teh je)
4 biji telur ayam
esen vanilla
coklat masakan 1 bar

(yang bertanda *** ayak halus)

cara-caranye
1) putar gula dgn butter menggunakan mixer sampai gebu
2)pastu Masukkan telur satu demi satu
3)pastu masukkan tepung selang seli dengan koko yg dibancuh dgn air panas itu tadi
4) masukkan satu sudu esen vanilla
5) bakar dlm microwave@ oven sampai masak
(dgn suhu lebih kurang 175 degree) kadang2 aku letak suhu dia 145 degree je sbb xnk bhgian atas garing.
6) bila masak kek tu, keluarkan and then korang double boil coklat masakan utk jadikan sebagai topping dia..bila coklat masakan dh cair..tuang atas kek yg dh masak tadi.Biarkan seketika ,pas sejuk bolehla makan..




tu dia..topping coklat kita..marvellous and rich with chocolate..ahaks..
ps:kalau nk tau masak ke tak,ambik lidi sate cucuk kt kek tu..kalau tak melekat,masak ler tuu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan