Jumaat

Laksa Kari Yanies Version..

Arini aku nk kongsi resipi makanan kesukaan aku,Suka sesangat2..Aku suka sgt mkn laksa kari ni..1st time aku rasa laksa ni masa kene tugas kt Kuala Sin thn 2008 dlu..Aku mkn kt situ,pastu balik try buat sendiri kt rumah..Menjadik juga...Sedap (bg aku la,tekak org lain xtau la).Cubalah ye,mana tau nnti korg pon rasa suka jugak..hihi

Brg2 yg kena ada

Laksa halus (vercimili-ek eh btl ke aku eja ni =) laksa biasa tapi jenis halus)
Santan sekotak (kalau suka santan kelapa boleh gk guna)
rempah kari ikan sepeket kecil
Ikan kembung/sardin (sekilo ok kot)
Asam keping aka asam gelugor 3keping (kalau suka masam ltk lebih ckit)
Daun kesom
Bunga kantan
Serai 3 batang
lada hitam 1 sudu besar
Lengkuas 2sentimeter
cili boh/cili mesin 2 sudu besar
Belacan 2 sentimeter

Bahan B

taugeh
bawang besar hiris halus
timun hiris halus
cili padi potong
Limau nipis
Telur ayam sebiji direbus n potong 4
cara nk masak:

Memula rebus ikan yg telah disiang
masukkan asam keping dan garam secukup rasa sesuka ati dlm rebusan ikan tu
mendidih je tutup api
asingkan tulang dari ikan
blender isi ikan dgn air rebusan ikan tadi(tapis terlebih dulu air rebusan tu tkt ada lg tulang kt situ)
pastu blender lak tulang (guna air biasa pon xpe utk blender tulang ikan pastu tapis)
masukkan semua yg tlh dimesin dlm periuk dan rebus lg
masukkan cili mesin/boh 2 sudu besar..
potong 4 bunga kantan dan masukkan juga dlm periuk tadi
Masukkan daun kesum
ketuk serai n masukkan dlm periuk
lengkuas pon diketuk n campak
Masukkan belacan yg tlh dilayur atas api
(Kalau xsuka belacan,xmasukkan pon xpe)
Tumbuk lada hitam n masukkan jg dlm periuk tu

Masak sumer nih sampai berbau harum n mendidih

Rebus laksa sampai lembut,toskan

kemudian masukkan laksa dlm pinggan ,letak kuah yg dh siap..lastly tabur bahan B secantik mungkin..Siap..Bolehla makan =)

(Gambar xsempat upload..Karang sikit aku upload kay... =) )

Tiada ulasan:

Catat Ulasan