Selasa

Cobaan di Bulan Ramadhan...

Herm berpuasa sebagai ibu dan isteri kali ni memang benar-benar menguji tahap kesabaran aku.Mana nk masak juadah untuk suami, mana nak layan keletah Affan Hadziq yang semakin cerdik dan banyak "idea" nak kenakan mama dia di bulan puasa ni..Satu kelemahan aku di bulan puasa,aku cepat penat..Mujur aku consume ESP Shaklee (bukan promo ye..tapi kenyataan..hahaha).Satu je kekurangan aku dalam bab makan vitamin atau makan nih,aku selalu skip waktu makan n terlupa @ dengan bahasa lainnya malas makan ubat/supplemen..Bende yg baik ni mmg la selalu je preoccupaid dgn kerja lain n lupa nk makan..Semalam kan cuti Nuzul Quran,so aku pon jaga Affan kt umh n berniat nk masak juadah berbuka laksa kari n xnk beli.Awalnya suami sarankan aku berbuka kat rumah mak n beli je juadah sebab sejak berumur 7 bulan lebih (semenjak 2menjak ni jer) anak aku cerdik tersangat..banyak cari idea nak kenakan aku..Aku katakan pada suami yang aku ni tak pe je kalau jaga anak kt rumah n masak juadah berbuka lagipun dh lama beli ikan tu takut rosak n xnk membazir...Tinggallah aku kt rumah menjaga Affan Hadziq sebab suami terpaksa bekerja memandangkan dia bekerja di Kedah (Kedah tak dapat cuti Nuzul Quran).Aku bagi anakku makan secukupnya aritu (dia dh boleh diberi makanan solid) dengan harapan time aku masak untuk berbuka kang xde la dia buat perangai..Dalam jam 6.00 petang pas susukan dia aku tepuk2 la nak bagi dia tido..mata nampak macam mengantok..Pas dia tido aku letak dalam buaian (kalau dia tak mengantok..menggelupur taknak tido dalam buai,orang dah besar la katakan)..Baru tido 30 minit bunyi hanfon,aku pegilah angkat (suami call).Apelagi bangunlah hero nan seorang nih...Dlm hati aku potpet2 aku membebel suami yang asyik call je dalam hari ni (Suami aku mmg cmtu,kalau dia ade hal n kene balik lewat..telepon je kejenye..tapi xpe tu tanda dia syg kn..kn..hahaha) Pas bangun tu apelagi buat perangai je kejenye..nangis guling-guling..xnmpk mama depan muka pon nk nngis..nangis kalau pelan xpe..ni nangis macam kena dera..Mula la telinga aku nih berdenyut2 rasa nk marah pon ade..Aku sabarkan hati..Ikan yang dh rebus n laksa yang dah rebus terpaksa aku simpan dalam fridge je sbb dia bertempik-tempik dah nangisnye..Aku kelam kabut kemas baju2 dia (huhu terpaksa lari pi umah mak dapatkan bantuan).Siap je aku tutup seme tingkap n barangan elektrik, aku dukung my hansome n clever boy..tiba-tiba dia lambai tangan kt depan n atas "bye..bye.." siap dengan lambai tangan lagi kt dalam umh aku tu...Terkejut campur geramnya aku nih tak tau nk cakap (ceh..terkena lagi aku rupanya dengan anak kecil yang baru je berumur 7 bulan lebih...adooooiii). Sebenarnya anak aku baru je blaja lambai tangan kt orang ni...tak sangka sebelum2 ni tak pernah pon mulut comel dia cakap "bye"..Semalam baru dengar...haha..Dhla lambai..Masa kt pintu utama tu ,dia siap buat badan cm nk jatuh (biasa dia bt cmni bila dia nk main2 je-gembira la katakan)..Pastu aku pon jalan la ke rumah mak sambil mengendong Wan Affan Hadziq...Terkena lagi..huhu..sedey,tapi sebab puasa aku sabar je..
ni lah budak cerdik tu...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan