Selasa

Masak Lemak Cili Api Udang

Arini i nk share dgn u all resipi Masak Lemak Cili Api Udang (My Style)
Resipi aku ni lain sikit dari masak lemak negeri sembilan sbb aku ltk bawang merah.. Xsilap aku,masak lemak cili api dari Negeri Sembilan dorg xletak bawang.Aku pernah baca kt internet dlu la..Resipi aku ni aku ubah sendiri.Resipi ni utk 2 orang makan je ye,kalu nk masak utk lebih,korang tambah la lebih sikit bahan2 yg dh dicadangkan di sini masa nk masak nnt.Aperpon...Cekidaut...

Bahan2 :-


Udang Fresh saiz L (saiz ikut korangla suka caner ye)


Kunyit hidup 2 sentimeter


Serai 3 Batang (untuk titik)


Santan (setengah biji kelapa-Kalau suka pekat,tambah lagi santan tu)


Cili padi 5 biji


Bawang merah 3 biji


Cara-caranya:-
1)Mula-mula masukkan cili padi,kunyit dan bawang merah yang dh ditumbuk dengan santan,kacau sebati. Buka api perlahan je.
2)Pas tu ,tunggu mendidih dan masukkan serai yang dah diketuk n udang (yang dah dipotong kepala n ekornya n bersihkan dulu udang tu).
3) Masak hingga udang masak, jangan terlalu lama takut udang mengecut n xsedap.
4)Bila udang dah masak,tutup api..siap.

2 ulasan: