Rabu

Bagaimana Membentuk Sikap Anak Supaya Menjadi Baik..

Aku ni bukanlah pakar motivasi atau penceramah bebas, jauh sekali ustazah pilihan.Aku belakjar dari pengalaman je. Arini aku nak share tips melatih anak menjadi seperti yang korang idam idamkan...cewah, cam best jek bunyi nye ye..Okay, bende ni aku belajar masa pergi kursus itu hari. Penceramah tu share, kalau nak anak-anak dengar cakap n berkelakuan seperti korang inginkan..Masa anak-anak tido..Korang bisikkan kat telinga dia,kita bercakap dengan Roh dia contohnya : macam anak aku, habit dia menangis n nk kita duk depan mata dia sokmo..Satu ari aku try praktik kan ape yg penceramah tu petua kan..Masa aku setel je bagi anak cerdik aku tuh minum susu..dia tertido seperti biasa..So aku bisikkan kt telinga dia dengan nada lembut seorang ibu yang baik lagi solehah (aiseh..ceh).."Affan Hadziq..esok mama kerja,Affan Hadziq janganlah nangis sangat..Affan Hadziq kan kuat,cerdik dan anak yang soleh..mana boleh buat cmtu..kesian kat mama..dhla mama penat keje,mama nak cari duit untuk besarkan Affan Hadziq dan masukkan Affan Hadziq ke Universiti..Janganlah buat perangai tau kat sekolah (nursery) nnti..Lagi satu, budak2 ni dia belajar dari pemerhatian, so korg jgnla tunjuk contoh yang tak baik depan anak ye..Especially yang masih kecil sbb masa ni dia tgh belajar bende2 baru..Korang suami isteri pon kalu nk bergaduh bisik2 dhla..Kalau geram cubit kuat2 jgn bg anak nampak..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan