Jumaat

Dugaan solat dengan Affan Hadziq...

Affan Hadziq kini dah setahun 3bln..sangat cerdik,apa yg kita ckp dia dah faham..Cuma dia nk ckp balik je dia tak tahu..Semalam aku solat mgrib,biasa suami tak balik keje lg time ni..So tinggal aku n affan je kt umh, nk mdi n solat mmg kene berebut sikitla dgn si kecik ni...Nak dijadikan cerita, tengah2 aku solat tu..si kecil aku ni lipat seme sejadah, so kene sujud atas lantai xde alas la jwbnye...huhu..Masa malam sebelum tu pula, time aku solat..dia pon masuk sama dlm telekung aku tu...Mybe dia igt aku tgh main sorok2 dalam selimut cm aku selalu buat dgn dia...Sabo jela..Ada la 3 ari sebelum ni aku anto dia pegi umh mak masa ptg tu..Biasa ptg2 adik aku selalu bwk affan ronda2 dgn motor..Kebetulan masa anto dia ptgtu aku xpakaikan kasut kt dia sbb aku ltk dia atas basikal roda tiga (yg biasa toddler guna tu).Masa adik aku ajak dia naik motor..dia ckp "cat,cat (thats mean sat la..sat ni maksudnya tunggu kejap) sbb dia nk pakai kasut..hihi..rasa kelakar pon ade..Semoga Affan Hadziq cepat boleh bercakap n cerdik n soleh...Mama syg affan hadziq..

Doa Menghalau Jiran Yang Jahat Supaya Berpindah

Aritu aku ade google n jumpe doa ni..Ni solution je tau..Yang memakbulkan adalah Allah SWT..Korang mesti berpengalaman mendapat jiran yang jahat. Jiran yang jahat ni ade di mana-mana. Jiran yang jahat ni ibarat tahi lalat yang ade kat muka,menyampah tengok tapi payah nak dibuang...Korang try tengok guna cara ni, mana tau dengan cara ni boleh buatkan jiran yang jahat tersebut berpindah dari rumahnya yang dekat dgn rumah korang.........Biar dia blah jauh2..Kecik2 xmo meninggal (ayat asal diubah agar lebih sopan bunyiknye) besar2 myusahkan korang..hehehe..Disini aku nak share cara2 nak memberambuskan jiran korang yang jahat ni..

1) Mula-mula, korang ambik tanah rumah jiran korang yang jahat tu sebanyak segenggam...
2) Pastu baca Surah An Naziat tanpa bismillah sebanyak 21 kali.
3) Ketika sampai kepada ayat 46, ulang lafaz ini "Lam Yalbasu" sebanyak 21 kali.
4)Pastu doa seperti ini " Tidak Merasa Senang Lagi Tinggal Di sini" sebanyak 21 kali juga..
5)Selepas itu, lemparlah tanah tersebut ke rumah jiran yang jahat tu..




Sumber :antalhaq

Affan Hadziq Setahun 2Bulan

Rindu nak taip entry kat sini..huhu..lamanya tak menaip,aku busy sgt2 skrgni.. Pejam celik pejam celik kejap je Affan Hadziq dah berusia 1 tahun 2 bulan..sangat cerdik..Pandai menari,pandai reka permainan baru,cuma xpandai bercakap lagi..Tapi ape je arahan aku bagi dia dah faham.. Semalam masa hubby baru sampai umah dari keje aku bagitau Affan, lekas Papa balik!..Dia apalagi kalut2 cari kain lampin dia letak kat tengkuk cam rafla tu n terus menuju ke pintu sambut Papa balik..Bila dia sampai je kat gril pintu umah aku..apelagi dia siap goncang2 pintu tu n kata "Bye bye bye bye"..aku pon kata kat dia "Affan,orang baru sampai rumah bukan nye kata bye bye..katalah assalamualaikum papa"...Hahaha affan..affan..bilalah nak pandai cakap nih..Lagi satu, masa petang semalam,hujan punyalah lebat kat rumah aku..lebat sangat2 sampai nampak putih je..Aku tolak affan dalam stroller kat depan rumah..Biasa kalau siang, dia nk tido cmtu..Pas dia tido barulah aku angkat masuk dalam rumah..Lama aku tolak stroller tu nampak mata dia cm lelap dah,aku pon angkat letak atas tilam dalam bilik. Pastu aku masuk toilet kt dapur amik wuduk sbb nak solat Asar..Pastu pintu toilet tu tertutup sendiri mybe sbb ujan n angin kuat petang tu..Aku rasa tak sedap ati,teringat Affan. Pastu aku bergegas keluar dari toilet n pegi jenguk dalam bilik depan, Affan xde pon...Kalut aku lari kat luar...tengok2 dia ngah exited berlari nak gi main hujan..Apelagi,berlari aku pegi dukung dia bawak masuk dalam rumah...Adoi,letih la sorg ni pon..