Selasa

Raya..

Opss..lupa langsung nk post@ ceta pasal raya..hahaha..mungkin terlalu sibuk dgn event2 raya..kononya lah..herm..raya kali ni best sbb walaupon aku dah tua tahap bangka..masih dapat duit raya...yeye dapat duit raya..Aku ni bukan saja tua..malah dah berstatus ibu pon tak sangka ade lg yg sudi bg duit raya..Sape ye org bertuah tersebut yg kasik duit raya sama aku...Tentu sekali la my hubby...dapat seratus je..huhu..minta dua ribu bg seratus je...oklah tu kn dari tak dapat langsung.. =)..Seronok tau bila dah jadi isteri n ibu ni...Duit raya dpt ...baju pon ade penaja..kehkehkeh..Dulu2 masa bujang bile raya je mesti tertunggu2 sms ucapan raya dari buah hati buah hati..sekarang dah berkahwin n ade anak tinggal sikit je org yg nk anta sms raya..tu pon member rapat jela..xcam dulu..Dulu2 masa raya bertungkus lumus siapkan juadah raya..sekarang xpyh bertungkus lumus sbb ade anak kecik..tlg2 mana yang sempat je..

Affan Hadziq Tukar Susu Lagi

Aku ni xpernah bagi anak aku minum susu dgn 1 jenama tu secara konsisten..Dari dia kecik lg aku mmg campur kdg2 bg dia minum susu bdn..kdg2 bg susu formula..Masa kecil2 aku bg dia minum Friso..Pernah skali try bg minum Karihome (btl ke aku eja nih..hehe) tapi dia xsesuai dgn Karihome..Slalu cirit2..Pastu bagi Anmum yg tanpa gula tambahan tu langsung Affan tanak minum..Mybe sbb tak manis kot, dia xsuka..Aku tukar lagi ke Enfagrow A+..pon dia minum kejap je sbb tak sesuai lagi..Bila minum je susu ni dia rajin sembelit plak..Adoi..aku tukarkan lagi susu dia ke S26..Susu ni paling lama Affan minum, dia minum pon lebih kerap n sesuai dgn dia..Aku ade gak baca ,kalau bby minum susu ni selera makan baby akan bertambah..Tapi Affan tetap tak berapa nak makan..Sangat Cerewet Makan..Badan pon kecil je sbb tanak makan n nak main2 je manjang..Adoi..susahnya hati nurani ibu mu ini.. anakku pada ketika itu...Pastu aku bg dia minum susu NAN yg untuk eaty picker...Tak jadi gak sbb dia tanak n xsuka minum..Sementara nk cari susu yg sesuai n disukai anak kesayanganku ni ktorg still bg dia minum S26....Yela..aku kalau boleh nk bg yg terbaik utk Affan..Bab wang ringgit kitorg ketepikan dlu..Biarlah kami sediakan yg terbaik untuk amanah Allah yg sorang ni dlu...Satu hari tu aku usha usha susu Gain Plus IQ keluaran Abbot...Teringin sgt nk bg Affan try sbb aku tgok dia bgus untuk IQ toddler nih..Hasilnya Affan sgt suka minum susu ni..Sangat kerap sayang aku ni minum susu ni..Sedap sgt kot gamaknya...Susu ni byk kebaikan untuk minda toddler..Affan bertambah cerdik bila minum susu ni..Mudah faham apa yg org bgtau..Satu je, Affan ni jenis mudah demam n batuk ...Kali ni aku tukar lagi susu Affan.. Sekarang Affan minum susu Pediasure
juga keluaran Abbot..Susu ni utk tambah antibodi n untuk eaty picker macam Affan..Pas beberapa bulan dia consume susu ni..Selera makan Affan bertambah, dukung dia pon rasa berat sikit..Semalam saje aku suap nasi pagi siap tambah lagi untuk dia..Petang makan lagi sekali..Seronoknya bila tengok dia dah suka nak makan..Bila peluk tu terasa berisi sikit...Sekarang ni Affan pon dah jarang demam n batuk...Semoga Affan Hadziq sihat, cerdik n menjadi hamba Allah serta anak yang soleh...

Gangguan Malam Jumaat

Wah sungguh general tajuk ini ye..Kadang2 macam lain macam pon ade..Hihi..Bila sebut malam Jumaat banyak tanggapan tentang malam jumaat. Ade yg menakutkan ..Bagi yang dah berkahwin bila sebut malam jumaat lain pulak yg muncul di kotak fikiran dorg..Malam Jumaat baru2 ni pas aku taip entry pasal pergi berkursus tu aku baca doa tido..3 qul dan hembus keliling aku..Seolah2 aku memagar menurut perubatan islam..Malam tu aku xdapat tido sbb minum kopi bnyk sangat masa siangnya..Untuk isi masa lapang sebab xle tido aku main game sugar crush..Bila jam tepat pukul 2.00 pagi je terus aku dikejutkan dengan bunyi seperti manik jatuh kat luar tingkap hostel tempat aku tido...Untuk makluman, bilik hostel tempat aku menginap tu sebelah menyebelah aku memang xde orang..Aku menginap di tingkat 3 bangunan tu..Kiri kanan aku ade kira2 4 buah bilik seme tak berpenghuni..Kalau ade pon jauh sangat dari bilik yg aku stay tu...Kira2 aku sensorg jela stay kat barisan tu..Huhu..Jantung aku berdegup laju..Apalagi laju je mulut aku baca ayatul Qursi...Sangat pelik bila bunyi manik tu kat luar tingkap bilik belah belakang sedangkan kat belakang tu mana ada koridor...Confirm2 la tak bole nak lalu..Kalau bunyi tu belah depan logik la sbb ade kaki lima belah depan..bunyi tu lebih kurang 4 kali...Dia bunyi stop dalam setengah jam..n then bunyi lagi macam manik sebiji jatuh n melantun....Last2 aku buka laptop pasang bacaan surah Quran...Aku tido dah pukul 4 pagi..Adoi,esoknya dengar ceramah rasa blurr jeee...

Jumaat

Aku Penggemar Kopi ke Penagih Kopi ekk??

Haish tak boleh tido lak malam ni...Minum kopi byk ngat siang td..Mata segar n xle lelap lak nih...huhu..Aku ni sejak kecil2 lagi mmg suka ngat minum kopi..Tapi bila dh tua ni kurang sikit nk minum..Arini aku asik minum kopi je dari pagi...huhu..kan dah xle tido....Lama juga xmenaip nih..busy sokmo,gane nak menaip..Ni lah ade mase sikit aku curi2 taip ni..Nak borak gn suami time ni sure dah dia tido...Herm affan mesti tido lagi awal..Hehe, sengaja aku latih dia tido awal..senang sikit keje umah nk buat bila dia tido awal..Fuh dah 2 ari tak tgok Affan ni..rindunya...Kali ni aku kursus byk ari gak la tggl dia..Susu pon bengkak jee..Aku igt dah dia umur 1 tahun 8 bulan tak bengkak dah..upenye bengkak juge upenye...Esok tengahari kursus dah habih,bolehla pacu laju2 nk balik peluk anak manja aku tu..Rindu sgt...Kesian Affan kene tggl lama2 kat umh mak tok dia..Huhu,sengaja aku tggl kt umh mak, bkn pe..tkt bila aku tggl dia duk gn hubby kt umh nanti dia tercari2 pulak aku kat setiap pelosok umh tu...Tak dapat byg dia buka seme pintu bilik sambil panggil "mama mama!" huk alo..tak gamak sungguh nk dgr suami cerita yg my lil clever boy buat cmtu...Semalam aku call adik tanya caner Affan duk gn mak..Lega dgr dia kata ok..tak ingat Nie (panggilan my adik kt aku ) pon.."Cuma dia sebut mama mama sambil main2 tu adela". Mybe tu cuma nyanyian dia je kut,pada hemat aku jela...Esok aku habih je kursus terus ako chalo laju2...Tapi sebelum balik aku rasa nk sggh tpt member2 buat program dlu tlg pape yg ptt..arap2 keje kt tpt program xbyk,boleh lari awal sket..hehe..