Isnin

Affan Hadziq Dah Kenal Nombor (Affan Setahun 10 Bulan)

Affan Hadziq anak yang cerdik  dan baik..Anak yang soleh..
Aritu pergi lepak umh mak habis seme bende jadi mainan..Sudah dia patahkan jarum mesin jahit mak..Pastu dia buat motor plak mesin jahit mak tok tu..Habis kat situ aku pergi solat kt dlm bilik..Hurm Affan Hadziq dtg cium plk masa tahiyat ..Dah la bau ikan..Hehe bru pas mkn nasi aku suap td..Pas solat aku duduk2 tgok tv kt ruang tamu umah mak..Affan tolak pulak tong speaker umh mak tok dia tu..Hish pening aku..Pastu aku puji2 dia kata Affan ni budak yang cerdik n soleh ni,aku suh dia salam mak tok dia n nenek..Siap salam tunduk kepala lagi n cium tgn..Tersenyum mak tgok perangai si kecik sorg ni..Baru je puji anak yg soleh..dah dia tolak buaian pulakkk...Dengan suara pendekar.."yah..eiyahh..eiyahh...Haish..Sekarangni Affan Hadziq dah kenal nombor satu sampai 10..cuma xpandai nk kira ikut turutan je..Kalau tunjuk jari satu satu dia tau bilanganya...Pastu pandai buat animal sound..Cam bunyik elephant..dia bunyi ekkk..cm gajah la..Cat dia bunyi meowwww..Cuma bila suruh bunyi cam tiger dia bunyi "rimauuuu...."..pelik sungguh..sape lah yg ajar tu kan..Perangai dia yg buatkan aku terhibur ,bila aku ngah marah dia..dia akan buat suara manja sambil letak tgn kt bahu atau lutut aku sambil panggil "Mama..." dengan nada yg paling lembut..Adoi..caner aku nak marah nih?"...Pandai psyco org ni budak cerdik ni..Semalam aku nk potong kuku dia..masa tgh nk potong kuku kt ibu jari dia gerakkan ibu jari n gelak...Ohh..mainkan mama ye budak cerdik ni..Semalam hubby amik tablet Affan yang 10.1 tu nk charge sbb bateri dh low..So xde la tab utk dia main.xlama pastu dia asyik ekori buntut hubby..Aku hairan sgt sbb dia dgn papa dia bukan rapat sgt..Kejap dia suh hubby dukung la..Bila dia suh hubby dukung mesti dia akan jeling kt aku sikit..Hubby aku yg dh mmg faham sgt perangai Affan,gelak2 kt aku..Tu seme taktik nak suh papa bg tablet kt dia..Memula dia buat taktik cam nak suh hubby dukung..Pastu dia kata "tab..tab"..Dia xkn minta dgn aku sbb aku ni tegas sikit dgn dia..Kalau aku dah kata xboleh..aku xkn bg..Perangai dia kalau nk minta sesuatu n bende tu kita kata tak boleh..firstly dia akan buat baik dgn kita n then pura2 cite pasal bende lain...pastu dia akan teruskan agenda dia minta bende yg dia nk..Katakan papa dia xbg..dia akan beralih minta dgn mama dia pulak..hadoi..mcm2 la...Affan Hadziq ni suka berimaginasi..Aritu dia mkn tempeyek..Dia gigit sampai jadi cm pistol pastu dia hala kt hubby n buat bunyi "beng beng"...konon2 cm tembak la tu..Sekarangni bunyi pistol Affan dah lain..dia bunyi "piang..piang..piang..."..Bunyik Kedah la sgt..tapi mana de bdk2 kedah buat bunyi tembak tu bunyi "piang!"...Pastu ada sekali tu masa raya Aidilfitri kt umh mertua aku..Masa nk masuk dlm bilik tgok dia pegang kuih Loyang @ kuih Goyang buat cam stereng kete...n then buat bunyi "ngeng ngeng"..Paling tak dpt aku lupa masa hubby pergi kursus aritu bln bape aku xigt..Affan Hadziq kene marah dgn aku sbb pecahkan Portable Hard Disk aku...Pastu aku call n ngadu kt hubby..tgh aku bckp dgn hubby kt handfon Affan pon terus amik buku n baca dengan suara sebak.."ayam..ikan..atam (ketam)..lembu."..(eleh ni seme lakonan semata-mata ahaks...nk gelak pon ade). Aritu ade dia pegi main buaian kt umh mak..dia pretend cm buian tu kereta..hahahaha..mcm2 la karenah si kecik ni skrg..Masa dekat ward baru2 ni aku mandikan dia petang..n aku nk pakaiana dia baju dia kata " pat..pat..p kedai.."..Aku pon bls la "bykla nk p kedai..igt mama ni duit byk sgt ke"..Aritu pegi kedai mkn aku nk beli breakfast..ktorg p berdua je..Kebetulan kedai tu goreng ikan gelama kering yg masam tu..Si kecik ni dgn tgn berbalut (actually ktorg keluar curi2 dari ward n pegi kedai mkn kt cinta sayang) siap tutup hidung kata "eiii..bucuk"..Aiyooo ..Aku pon marah dia kata xbaik buat cmtu..Sebenarnya aku xpernah ajar dia buat cmtu pon...Herm bila lah Affan Hadziq nk boleh ckp ni..xsabar rasanya nk bercakap dgn dia...(selama ni pon mmg dh ckp tp xfaham jeee..hihi).

Ahad

Affan Masuk Ward..(Affan Hadziq Kini 1 tahun 10 bulan) ..

Lama sudah tidak berblog..Sangat sibuk..Mana nak hadir kursus lagi..Pas kursus kursus..pas kursus kursus...Adoi..pastu mna keluar masuk ward..Affan Hadziq admit ward pada 19 hb Okt baru-baru ni sebab kene jangkitan Influenza A..Seminggu Affan Hadziq demam xkebah2..Apalagi,mama n papa decide bawa dia ke hospital..Sudahnya kene la stay kt ward & mamanye menjaga Affan Hadziq sampai 4 hari...Stress oo duk hospital.Aritu Affan admit ward kt spital Metro SP..Mana x stress..Letih,asal nk rehat je nurse datang kejut suh Affan mkn ubat..Hurm mana tak mengamuk budak cerdik nan seorang ni...Mama pon rasa nk mgmuk gk..tapi mna boleh,nurse tu suh mkn ubt sbb nk suh cpt sembuh..6.30 pagi, "adik bangun makan ubat"..12.00tgh ,adik ni pandai ni bangun makan ubat....10.00 mlm,sayang bagun makan ubat..2pagi (eh yeke nih..haha main agak je nih) Akak boleh tak bagi adik ni makan ubt...Adoi,letih jg melayan karenah org sakit..Serba tak kena..nak cabut wayar drip,nak tengok tablet, nak kain (kain lampin bucuk dia),nak p kedai dan mcm2 lgla...Ohh patutla Allah bagi ganjaran yg besar apabila seorang ibu menjaga anaknya yang sakit .Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.Itu baru sakit sikit,cube bayangkan seorang ibu yang menghabiskan masa menjaga anak yang sakit hingga bertahun-tahun..Ada juga ibu yang terpaksa menjaga 4 hingga 5 orang anak yang sakit selama berpuluh-puluh tahun..Memikirkan tu buatkan aku mengalirkan air mata,simpati dengan nasib dorg dan bersyukur kerana Affan Hadziq sakit tak lama..Alhamdulillah. Pas je keluar ward..2 hari berseronok kat rumah...Lagi 2 hari Affan Hadziq muntah2 n cirit birit lebih 10 kali kot sehari..Letih mama keluar masuk toilet bersihkan Affan Hadziq..Pas tu amik ubat klinik pakar, tak jadi juga sbb Affan Hadziq xsuka ubat dari klinik tu..Pas makan ubat je muntah..Pastu papa suh mama bawak Affan Hadziq pi hospital lagi..yg sepatut nk follow up kes aritu ari Rabu..Hurm tapi ni mama dukung Affan Hadziq n drive sorg2 pi hospital..Mula nk jumpa Affan nye doktor kt klinik je,minta dgn adik kaunter yg cantik kt situ.kata kat dia ,"adik boleh tak nk jumpa doktor?". Dia kata."Pagi ni dah penuh,petang pulak la kak"."Adik ni kritikal ni,bagi la akak potong barisan".Sudahnya adik tu minta aku pergi terus kt casualty kalau nak cepat sikit...Maka,dukungla mama anak ksygn mama Affan Hadziq sambil menggalas beg pack yg diisi baju Affan (standby kot2 kne msuk ward). Pastu resident doctor check n nasihat suh diward kan budak kecil yg cerdik dan soleh ni..Maka doktor dan dibantu 2 orang nurse dan seorang lagi pembantu pakat2 la pelekoh (ni bahasa kedah pure punya,maksud dia pegang budak tu ramai2)Affan Hadziq sebab nak masukkan drip...Bukan senang ooo..nak pulak berlawan dengan kudrat kecik yang kuat ni..Affan cam biasa la,bila org nk cucuk wayar drip tu dengan suara seorang pendekar mewarisi mamanya bersuara "Yah..Ieyahh.Ieyah..Haha,kesian dia..kelakar pon ade..Hurm pas siap masuk wayar drip ktorg g daftar nama n pastu ditolak masuk ke ward..Kali ni hubby suh gitau nk masuk ward yg sebilik 2org je sbb aritu ktorg duk sebilik 6 orang agak tak selesa sbb ramai sgt..Lgpon wad bayi n toddler ni agak meriah di waktu nurse dtg bg rawatan..Pas sorg nangis sorg plak..Adoi bila la mak ayah yg jaga nk tido (Org suh mai jaga budak sakit bukan suh mai tido..hehehe)..Ada 1 hari tu..Ari Selasa..Masa 6.00ptg tu Affan tido..Baru je tido,tetiba nurse dtg suh bg mkn ubat..Hiiii geram tol rasa..Nape masa dia elok2 xtdo xbg pon...Pastu dh kejut mkn ubt n siap mkn ubt mula la buat perangai sikit2...Masa malam tu, dlm kul 9.00mlm tinggal Affan dgn mama je dlm bilik tu sbb baby katil sebelah dah discharge tghari..Kul 9.00 mlm Affan dah buat perangai serba xkena..Nak susu,buat susu dia xnk..nak kain,bg kain dia xnk..Kejap kata gatal..Mama garukan pon xkene gak..Nak tengok tablet,buka youtube bg tgok pon xkene lg..Last2 dia mgamuk keras bdn..Menangis menjerit2 siap berdarah mulut2..Mama pon mula xpe lagi..Pastu pggil nurse la ,kecut perut weh..Mula la mama nk nngis tgok Affan Hadziq yg masih kecil berdarah mulut..Dalam hati mama mcm2 pertanyaan timbul.Kenapa Affan jd cmtu?? Takut jd epilepsi ke,takut sakit dalaman ke..Kalut habis doktor n nurse sbb mama ngah panik..Mulanya nurse bgtau kata doktor dh balik..Tup2 Tak sampai 5minit doktor dh dtg..Rupanya doktor xblik rmh lg..Alahai mulianya kerja doktor,dh lewat mlm pon masih kje sdgkn sptt masa tu time dia blik dh..Pas doktor check Affan,dia suh mama turun bawah bwk Affan jln2..Masa tu dh pukul 10.30 mlm..Gelap gulita dah kt lobi hospital..Cuma ada cahaya lampu suram je..Mujur tpt amik ubat tu xttup lg..cerah cahaya lampu kt situ lehla nk pandu g jln2 kt lobi..Affan kata nak mamam..Lenguh tangan mama dukung Affan sbb Affan xnk kt sape2..cuma nk mama je dukung,even papa nk amik pon Affan xnk..Pastu Affan kata nk keta,tu mksudnya Affan nk dduk dlm keta..Masuk je dlm keta ,Affan kata nak mamam..papa suap Affan chicken porridge yg papa beli kt marrybrown..Mmg mama order kt papa nk mkn ayam goreng pedas tu..Pas Affan tenang balik baru dia mau papa dukung..Kitorg 3 beranak jalan naik ward semula...Masa tgh jln tu terserempak dgn doktor..Doktor yg rawat Affan tu ckp, lain kali mama jgn panik..Tu dipanggil histerical..Mmg kdg2 pesakit alami mende tu..Tak terpikir plk mama bdk kecik pon bole kne histerical ke..Sbnrnya papa nk balik tido umh mlm tu..Mlm sblumtu pon papa tido umh,cuma mama je teman Affan Hadziq kt spital..So dh jd cmtu terpaksa papa teman kite berdua..Masuk je kt bilik Affan tido tu,dtgla 2 org nurse..sorg berbangsa india dan sorg lg cina..Dia kata kt mama.."kenapa you tak baca baca sikit masa jadi cmtu?". Mama pelik,mama tanya dia "Baca apa?". Nurse yg india tu kata "Baca mcm you org sembahyang tu lah?"..Ohhh mama kata mama cuti (period). Dia kata "Buka kat you tube ada tu"...Mama tersenyum dlm hati sorg2..Pandai je dorg ni..haha..Pastu nurse 2org tu pergi..and kemudian dtg balik bawak surah Yassin suh letak hujung kepala Affan...Malam tu mama n papa tido dkt kul 3pagi sbb teman Affan tido..Mama tido sblh Affan, papa tido atas kerusi..Kesian papa, esoknya papa xp kerja..Mybe letih kot semalaman pujuk Affan.Esoknya Affan dibenarkan balik umh,lega rasanya..Pastu lusa dtg balik hospital n dapat dischrged...Mama xberani pi kerja lg sbb takut kesihatan Affan Hadziq x ok lg..So mama cuti utk jaga Affan...Arini tengok tinja Affan dah kembali normal,mama pon hantar Affan Hadziq p nursery cm biasa supaya dia xde mslh utk dduk kt nursery ..Maklumlah dah lama xp tkt nnt buat perangai plk..Semoga Affan Hadziq menjadi anak yg cerdik dan soleh..