Ahad

Affan Masuk Ward..(Affan Hadziq Kini 1 tahun 10 bulan) ..

Lama sudah tidak berblog..Sangat sibuk..Mana nak hadir kursus lagi..Pas kursus kursus..pas kursus kursus...Adoi..pastu mna keluar masuk ward..Affan Hadziq admit ward pada 19 hb Okt baru-baru ni sebab kene jangkitan Influenza A..Seminggu Affan Hadziq demam xkebah2..Apalagi,mama n papa decide bawa dia ke hospital..Sudahnya kene la stay kt ward & mamanye menjaga Affan Hadziq sampai 4 hari...Stress oo duk hospital.Aritu Affan admit ward kt spital Metro SP..Mana x stress..Letih,asal nk rehat je nurse datang kejut suh Affan mkn ubat..Hurm mana tak mengamuk budak cerdik nan seorang ni...Mama pon rasa nk mgmuk gk..tapi mna boleh,nurse tu suh mkn ubt sbb nk suh cpt sembuh..6.30 pagi, "adik bangun makan ubat"..12.00tgh ,adik ni pandai ni bangun makan ubat....10.00 mlm,sayang bagun makan ubat..2pagi (eh yeke nih..haha main agak je nih) Akak boleh tak bagi adik ni makan ubt...Adoi,letih jg melayan karenah org sakit..Serba tak kena..nak cabut wayar drip,nak tengok tablet, nak kain (kain lampin bucuk dia),nak p kedai dan mcm2 lgla...Ohh patutla Allah bagi ganjaran yg besar apabila seorang ibu menjaga anaknya yang sakit .Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.Itu baru sakit sikit,cube bayangkan seorang ibu yang menghabiskan masa menjaga anak yang sakit hingga bertahun-tahun..Ada juga ibu yang terpaksa menjaga 4 hingga 5 orang anak yang sakit selama berpuluh-puluh tahun..Memikirkan tu buatkan aku mengalirkan air mata,simpati dengan nasib dorg dan bersyukur kerana Affan Hadziq sakit tak lama..Alhamdulillah. Pas je keluar ward..2 hari berseronok kat rumah...Lagi 2 hari Affan Hadziq muntah2 n cirit birit lebih 10 kali kot sehari..Letih mama keluar masuk toilet bersihkan Affan Hadziq..Pas tu amik ubat klinik pakar, tak jadi juga sbb Affan Hadziq xsuka ubat dari klinik tu..Pas makan ubat je muntah..Pastu papa suh mama bawak Affan Hadziq pi hospital lagi..yg sepatut nk follow up kes aritu ari Rabu..Hurm tapi ni mama dukung Affan Hadziq n drive sorg2 pi hospital..Mula nk jumpa Affan nye doktor kt klinik je,minta dgn adik kaunter yg cantik kt situ.kata kat dia ,"adik boleh tak nk jumpa doktor?". Dia kata."Pagi ni dah penuh,petang pulak la kak"."Adik ni kritikal ni,bagi la akak potong barisan".Sudahnya adik tu minta aku pergi terus kt casualty kalau nak cepat sikit...Maka,dukungla mama anak ksygn mama Affan Hadziq sambil menggalas beg pack yg diisi baju Affan (standby kot2 kne msuk ward). Pastu resident doctor check n nasihat suh diward kan budak kecil yg cerdik dan soleh ni..Maka doktor dan dibantu 2 orang nurse dan seorang lagi pembantu pakat2 la pelekoh (ni bahasa kedah pure punya,maksud dia pegang budak tu ramai2)Affan Hadziq sebab nak masukkan drip...Bukan senang ooo..nak pulak berlawan dengan kudrat kecik yang kuat ni..Affan cam biasa la,bila org nk cucuk wayar drip tu dengan suara seorang pendekar mewarisi mamanya bersuara "Yah..Ieyahh.Ieyah..Haha,kesian dia..kelakar pon ade..Hurm pas siap masuk wayar drip ktorg g daftar nama n pastu ditolak masuk ke ward..Kali ni hubby suh gitau nk masuk ward yg sebilik 2org je sbb aritu ktorg duk sebilik 6 orang agak tak selesa sbb ramai sgt..Lgpon wad bayi n toddler ni agak meriah di waktu nurse dtg bg rawatan..Pas sorg nangis sorg plak..Adoi bila la mak ayah yg jaga nk tido (Org suh mai jaga budak sakit bukan suh mai tido..hehehe)..Ada 1 hari tu..Ari Selasa..Masa 6.00ptg tu Affan tido..Baru je tido,tetiba nurse dtg suh bg mkn ubat..Hiiii geram tol rasa..Nape masa dia elok2 xtdo xbg pon...Pastu dh kejut mkn ubt n siap mkn ubt mula la buat perangai sikit2...Masa malam tu, dlm kul 9.00mlm tinggal Affan dgn mama je dlm bilik tu sbb baby katil sebelah dah discharge tghari..Kul 9.00 mlm Affan dah buat perangai serba xkena..Nak susu,buat susu dia xnk..nak kain,bg kain dia xnk..Kejap kata gatal..Mama garukan pon xkene gak..Nak tengok tablet,buka youtube bg tgok pon xkene lg..Last2 dia mgamuk keras bdn..Menangis menjerit2 siap berdarah mulut2..Mama pon mula xpe lagi..Pastu pggil nurse la ,kecut perut weh..Mula la mama nk nngis tgok Affan Hadziq yg masih kecil berdarah mulut..Dalam hati mama mcm2 pertanyaan timbul.Kenapa Affan jd cmtu?? Takut jd epilepsi ke,takut sakit dalaman ke..Kalut habis doktor n nurse sbb mama ngah panik..Mulanya nurse bgtau kata doktor dh balik..Tup2 Tak sampai 5minit doktor dh dtg..Rupanya doktor xblik rmh lg..Alahai mulianya kerja doktor,dh lewat mlm pon masih kje sdgkn sptt masa tu time dia blik dh..Pas doktor check Affan,dia suh mama turun bawah bwk Affan jln2..Masa tu dh pukul 10.30 mlm..Gelap gulita dah kt lobi hospital..Cuma ada cahaya lampu suram je..Mujur tpt amik ubat tu xttup lg..cerah cahaya lampu kt situ lehla nk pandu g jln2 kt lobi..Affan kata nak mamam..Lenguh tangan mama dukung Affan sbb Affan xnk kt sape2..cuma nk mama je dukung,even papa nk amik pon Affan xnk..Pastu Affan kata nk keta,tu mksudnya Affan nk dduk dlm keta..Masuk je dlm keta ,Affan kata nak mamam..papa suap Affan chicken porridge yg papa beli kt marrybrown..Mmg mama order kt papa nk mkn ayam goreng pedas tu..Pas Affan tenang balik baru dia mau papa dukung..Kitorg 3 beranak jalan naik ward semula...Masa tgh jln tu terserempak dgn doktor..Doktor yg rawat Affan tu ckp, lain kali mama jgn panik..Tu dipanggil histerical..Mmg kdg2 pesakit alami mende tu..Tak terpikir plk mama bdk kecik pon bole kne histerical ke..Sbnrnya papa nk balik tido umh mlm tu..Mlm sblumtu pon papa tido umh,cuma mama je teman Affan Hadziq kt spital..So dh jd cmtu terpaksa papa teman kite berdua..Masuk je kt bilik Affan tido tu,dtgla 2 org nurse..sorg berbangsa india dan sorg lg cina..Dia kata kt mama.."kenapa you tak baca baca sikit masa jadi cmtu?". Mama pelik,mama tanya dia "Baca apa?". Nurse yg india tu kata "Baca mcm you org sembahyang tu lah?"..Ohhh mama kata mama cuti (period). Dia kata "Buka kat you tube ada tu"...Mama tersenyum dlm hati sorg2..Pandai je dorg ni..haha..Pastu nurse 2org tu pergi..and kemudian dtg balik bawak surah Yassin suh letak hujung kepala Affan...Malam tu mama n papa tido dkt kul 3pagi sbb teman Affan tido..Mama tido sblh Affan, papa tido atas kerusi..Kesian papa, esoknya papa xp kerja..Mybe letih kot semalaman pujuk Affan.Esoknya Affan dibenarkan balik umh,lega rasanya..Pastu lusa dtg balik hospital n dapat dischrged...Mama xberani pi kerja lg sbb takut kesihatan Affan Hadziq x ok lg..So mama cuti utk jaga Affan...Arini tengok tinja Affan dah kembali normal,mama pon hantar Affan Hadziq p nursery cm biasa supaya dia xde mslh utk dduk kt nursery ..Maklumlah dah lama xp tkt nnt buat perangai plk..Semoga Affan Hadziq menjadi anak yg cerdik dan soleh..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan