Selasa

Affan Hadziq Dua Tahun Enam Bulan

Affan Hadziq macam nak terer cakap dh..Pandai dh minta Acu buatkan air teh ..Kalau dia nk air teh dia kata "Acu..nak air teh!"...Baru2 ni tgh aku sibuk2 bercakap dgn mak aku nmpk Affan Hadziq lintas and gunakan mainan yg melekat dkt rockers chair fisher price dia yg berjuntai tu seolah2 ngah mancing ikan..Aku pandang sekilas je sbb sibuk bckp bnde yg pnting dgn mak..Memula aku nmpk dia lintas bawa mainan tu pura2 mancing dkt sofa..Pastu aku tgok dia lintas patah balik dgn memikul ikan (bantal ikan) ...Ohh mybe tgh main mancing mancing ikan kot..haha..nk gelak pon ade tgok gelagat dia...Ade sekali tu dia bgtau papa dia masa tgh tgok cite upin ipin kt youtube, papa "payung..payung"...mybe dia nk bgtau papa dia yg ehsan tu dorg pggil intan payung..alahai affan...Skrgni dh pndai nk solat.Ade sekali tu dia bgtau aku ,"mama..mayang mayang!" Aku tanya kenapa,Affan nk solat ke? Aku pon bentangkan sejadah utk dia n aku..then time aku solat Affan pon tiru la..herm solatlah cara dia..hihi..Semoga Affan Hadziq menjadi anak yg soleh..Skrgni kalau aku marah dia akan potong siap2..Mcm bru2 ni time aku bwa kete dia ade bt mende yg mybbkn aku nk mrh..Bila volume suara mama dia mcm nk mrh mulala dia bt trick.."mama nak air!" so aku pon terlupa nk mrh sbb nk ambikn dia air...herm...Affan Affan..ni ke yg dikatakan sel2 otak saling berhubung..Satu je yg tak tahan, klu mrh sikit nngis melebih2..smlm aku mrh sikit sbb dia nk suruh garu2 sblum dia tido,garu pula merata2...mkn ubt tanak jdnye cmtula pastu nngis mlebih2 sampai xreti2 nk benti..Sudahnya batuk2 n muntah..tula aku xsuka klu dia nngis..pastu apelagi aku agkt dia n bg mndi..sbb kne muntah..mmg kne bleter la si kecik tu pastu..Pastu aku bbuh ubt gatal yg syrup tu dlm srynge n suh dua mkn..dia kata masyam..aku kata mana de ubt tu msam..mkn smpai hbis pastu terus xgatal lg...Kulit dia sensitif sikit tambahan pula skrg ni dia rjin main kot blkg2 pintu...blkg sofa..keluar dpn umh xpkai selipar..main tanah..adoi..teruk den nk kne cuci balik my lil prince ni..Skrgni lg kemain ssh lg nk berus gigi dia..dia tanak bg..tp aku pksa gk tkut gigi dia rosak nnt...Aritu aku jg anak sedara yg umur 8bln tu sbb nnek dia ade urusan..Aku jg dgn adik aku. Affan pon tlg sekali ngasuh..pastu masa pukul 1.30 ptg tu dua-dua org tido..biasalah bdk2 kn suka tido..pastu masa Affan terjg tido kul 3ptg masih mamai lagi dia tanya aku, "mama..Aiman mana?" aku kata "Aiman balik dh la tadi Affan tido". Kalau tanya skrgni "Affan syg mama tak?"..dia akan ckp "Sayang mama"...Skrg dia dh selera mkn cuma masih kurus...Suka menyanyi nyanyi..Affan Hadziq ramah, pergi mna pon suka tegur org..Suka tgok n buat muka cute dpn cermin...Affan pandai dh suap mkanan sendiri..Kalau mkn tu ade juga tumpah tapi tak banyak dh...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan