Rabu

Antara Tempat Menarik di Hatyai dan Songkla, Thailand ( Jalan-jalan di Hatnyai dan Songkla)

Assalamualaikum..

Beli Kad Sim baru....

Baru-baru ni aku, suami,my lil clever prince and my adik pergi ke Hatyai n Songkla..Kitorg pegi 3 hari 2 malam. Hubby decide utk pergi dgn kete sendiri sbb snng katanya nk bergerak nnt...Kitorg mmg xterer jln2 sini, tp ktorg main redah je..Ssh jg nk gerak sbb bila msuk sana internet kitorg xdpt guna..Sampai je sana suami beli no fon bru kt sana utk mmudahkn beliau utk akses internet seterusnya membolehkn kitorg utk guna GPS .Yang kelakarnya semua info yg dihntr kt hp tu sumernya dlm bhsa Thai.Sepatah pon kitorg xfhm..

Check In Hotel....

first sampai sana ktorg check in kat hotel The Bless kat Hatyai..Cantik,Bersih n baru hotel ni. Suami dh booking awal2 sbb ktanya time cuti sekolah sumer hotel kt situ penuh..Hotel ni jauh sikit dari pekan Hatyai..tapi xle terlalu jauh..harganya murah..satu bilik dgn ruang dapur yg ade peti sejuk,sinki dapur,katil king satu,almari bju satu,tv flat skrin satu dgn byk chanel bole tgk,meja solek cermin beso satu,meja n kerusi 2,toilet satu dgn water heater serta cermin dlm toilet dan aircond yg berfungsi dgn baik serta bau bilik yg sgt harum,Harga bilik tu hanya 1500 bath 2 malam..Sebab ktorg minta extra katil bujang satu dia charge 250 bath semalam..Total dalam ringgit malaysia keseluruhan harga hotel termasuk extra bed adalah RM 200..murah kan..
Hotel The Bless, Hatyai

 Katil

antara prasarana yg ada kt bilik hotel 

toilet yang bersih

 ade water heater lagi
 yang tepi dekat almari tu katil extra

tv plasma dan siaran tv yang byk juga turut disediakan



Ke Pasar Terapung Klong Hae...


Habis bab hotel..
Selepas sampai hotel n rehat lebih kurang kul 8 mlm sana kitorg keluar menuju ke pasar terapung Klong Hae..Masa ktorg pegi tu org yg niaga atas sampan dh xde..mybe dh ttup kot...Tapi ktorg bernasib baik sbb byk lg gerai2 yg ade kt situ..

Gerai-gerai makan yang ada di Pasar Terapung Klong Hae

banyak sangat gerai-gerai makan yg ada terpulang pada pengunjung nk pilih yang mana



Gerai-gerai jual pakaian pon byk juga

Meriah rupanya tempat ni pada waktu malam
Mainan yang macam kat Funfair pon ada...yang ni sapa berjaya pecahkan 5 biji belon dalam satu row tu dapat sebiji bantal ataupun teddy bear..


wahh mmg happening..tambah2 plk pelancong Malaysia punyalah ramai..rasa mcm kt negara sendiri plk..masa ktorg pegitu ade lebih sepuluh bas persiaran dari Malaysia yg bawa penuh penumpang...Byk baju2 n brg2 kraftangan yg dijual..Cuma aku je mls membeli..Sbb dia jual tak murah mana pon so aku skdr tgok2 je...Ramai jg pelanggan yg menjamu selera kt gerai2 yg ada kt situ..Peniaga islam dan bukan islam niaga sebelah2 je..Pas puas pusing2 tgok2 org mnjual kami pon gerak cari mkn sbb perut masing2 dh trasa lapar..

Ronda-ronda pekan Hatyai..

Ktorg pergi ke pekan Hatyai..
malam tu ktorg makan kat Restoran Kai Tod Daycha Tomyam (restoran halal di Hatyai)
Gambar dari : http://athiffira.blogspot.com/


gambar dari ;flickr
gambar dari : placesandfoods.com
gambar ayam goreng Kai Tod Daicha

Makanan dan minuman sangat sedap especially teh tarik ais dia..Mmg sgt sedap..


Ktorg mkn ikan siakap msk steam, tomyam campur,ayam masak kicap... tomyam kalau kt belah Thailand mmg sgt pedas..Perut aku mmg xdpt nk terima...jd aku hanya mkn ikan siakap steam je.masa ronda2 kt pasar terapung mujurlah aku dh beli mknn cucuk2 yg jual kt situ..Saje nk rasa mknn tempatan kt situ..Lupa pula nak pesan, nasi goreng kat sini sangatlah banyak, rasanya satu nasi goreng boleh kongsi makan dua orang kot...
Pas makan ktorg ronda2 kt pekan Hatyai tgok2 tpt shopping...






tudia..sampai terkeluar depa punya sumbat Tuk tuk ni..



 Nampak sedap la street food yang halal kt sana ni..harga udang yg besar tu 400 baht seekor..
 penjual akan goreng semula ayam makanan goreng ni bila ada orang beli...



antara kraftangan menarik kat Hatyai

Kedai mainan pon byk..ni Affan tunggu papa belikan dinosour yg dia minta
Muka org bru bgun tido..

ronda2 kt pekan Hatyai..usha usha apa ada...
Bunga-bungaan yg dijual kt pekan Hatyai..

Pastu ktorg balik hotel..
Esoknya ktorg teruskan lg misi jln2 ktorg..awal2 lg ktorg keluar mkn kt Restoran Shah Alam, Hatyai (restoran Halal kt Hatyai).. Masa sampai restoran ni owner dia sambut n dia ckp bhsa kita..Mkn kt sini boleh la mkn..suami aku kata sedap..aku rasa xberapa ..sbb aku order nasi goreng kampung, tapi kurang kampungnya..suami n my adik order nasi goreng Pattaya n nasi goreng USA..dorg dua2 kata sedap..Tapi kek yg ada kt kedai ni mmg sedap..Pas makan ktorg terus gerak ke Samila Beach..

Ke Samila Beach...

bergambar kt replika kepala naga kt Samila Beach, Songkla



Ke Songkla Aquarium...


ktorg bergambar sekejap pastu terus ke Songkla Aquarium..

2 kali pusing sini angkara hubby aku yg nak sgt sgt tgok ikan...aku plk ...mmm..

Ni dia nye entrance selepas membayar tiket...

Tengok..seme ikan-ikan tu lg beso dari hubby kita..

Beso-beso ikan kat sini...penyu pon ade dalam aquarium..cewi sikit sbb xpnh tgok penyu live..tgok kt animal planet tu slalu laaa

my hansome boy...n my inchik macho..(macho la sgt...) ahaks..

Ni mmg hubby aku yg iye ye sgt nk pergi..Tiket masuk adult 300 baht kira cm RM 30 duit kita laa..Tiket budak plk rege 150 Baht..kira2 cm RM15 la...sebab hubby aku ni mmg terer bab tawar menawar ni..Affan dapat masuk free je...Kt sini ade pertunjukan akrobatik dgn hidupan laut ni tp ade time dia..Saje aku mls tunggu,aku tgok iklan akrobatik hidupan laut yg dorg promo kt situ katanya lain dari yg lain..Mcm bangang je,nk nk pula yg penyelam diaorg pakaikan baju kat penyu..gilo bangang siot..Benci betul aku kalo nk tgok org bt naya kt binatang..Aku ni dhla pencinta alam ..aiseh..haha..Boring nak tgok akrobatik bangang nan xsudah tu aku pon ajak suami teruskan pjlnn ktorg je...

Sign tandas dia sgt la lawak...sungguh xsenonoh bukan..ahaks..


Naik Gajah Kat Chang Puak Camp...

Then ktorg pergi tgok gajah..
 Kat sini punyala ramai orang Malaysia...rasa cm kt tpt sendiri jer...(yg termasuk dalam gambar ni semua orang Malaysia)
wajah kesayangan kite bergambar kt pintu masuk weh...

tiket 500 baht sorg..affan je free sbb biasa la suami cheq terer tawar menawar..
Ni senarai harga yang dorg tawarkan kt Chang Puak Camp ni...review dlu yek..

Gajah-gajah ni sangat jinak..
Gajah-gajah tunggu diberikan makanan oleh pengunjung..
Affan bagi makan gajah..
Achu possing depan Stesen Gajah..
Affan n papa test KTV
Orang ramai boleh bg makan pisang yg dijual kat gajah2 tu..masa dia benti rehat..
Syg mama nmpk muka jeee...
My hubby at the peak..
Gajah tu saja redah sungai kecil ni..

my ensem boy sempat glance kt mama dia lg nih...
Akhirnya tertunailah hasrat Affan Hadziq nak naik gajah..dari umah lagi dia asyik sebut tu..je

msa naik gajah tu..sampai tgh hutan sikit ,tukang pandu gajah tu jual kraftangan yang diperbuat dari gading gajah..aku rasa dorgni buat secara illigal..aku tolak leklok offer dia..then, dia mcm nk mrh, terus juru pandu tu bg isyarat kt gajah tu kuat2 dalam bahasa dia n apelagi, gajah tu lari laju dari td...hampeh tol mamat tu..
..pas ktorg seme turun dari riding gajah, aku beli pisang yg dorg jual utk bg gajah mkn..Harga 100 baht. Klu nak beli dalam matawang RMpon boleh, dia jual RM 10..Masa nk balik aku ada beli gmbar aku yg siap diframe(frame tu diperbuat dari najis gajah yg diproses)..ari tu punyalah byk bas pelancong dari Malaysia kt situ..
Memandangkan ujan dh mula turun kitorg pon gerak utk beli mknn kt Restoran Kai Tod Daycha. Hubby kata driver teksi siam yg sembang dgn dia pg tu bgtau yg kedai tu terkenal dengan nasi ayam yg paling sedap di Hatyai.. Ktorg order nasi goreng ayam..mmg sedap ayam dia, nasi goreng lak biasa2 je..Restoran ni memang suka bubuh nasi byk2..adoi, alamatnya mmg xhbih le aku nk mkn.
Paginya ktorg kemas2 brg nk cek out..kul 11 pg check out ktorg sggh pekan Hatyai saja usha2 brg nk bli bawa balik..Singgah Lee Garden Plaza,kbtulan aritu ramai plk jual souvenir..pniaga2 tu jual sambil bersila dlm pasaraya tu..nilah 1st time aku tgk org jual sambil bersila atas lantai mall...Siap sume ktorg gerak balik.tak banyak tempat yang kita pergi masa bercuti tu sbb musim hujan..Susah sikit kita nk gerak dengan bawak budak kecik lg...Masa on the way balik tu ktorg singgah  mkn kt Sadao..,Aku beli pulut ayam.Hubby n adik mkn daging bkr,ayam msk kicap n tomyam.pastu sggh kedai bli pes tomyam,byk hubby bli ktanya nk bw blik kg..aritu Kete byk sgt..jln jemm.,sampai kt boarder cop passport n terus gerak balik xsmpt sggh ..

4 ulasan:

  1. wah bestnya pg jlan2 kat Hatyai.. tq atas info berguna ni.. kami berhajat nak pergi sana juga...in sya allah.

    BalasPadam
  2. Best, semoga dipermudahkan perjalanan semasa di sana...

    BalasPadam
  3. Nk pergi tak ada masa.keje dan keje .
    Baca travelog pn je lah .
    Very nicely wrote .tq

    BalasPadam
  4. Hi season hotel di hatyai 1160 bath 3hari 2malam

    BalasPadam