Rabu

Koleksi Petua ( Ulam-ulaman )

MEMBUDAYAKAN PEMAKANAN ULAM-ULAMAN DALAM PERUBATAN.PETUA UNTUK TURUNKAN PARAS KOLESTROL

1.       DAUN RAMBUTAN BARISAN KEDUA SELEPAS PUCUK.AMBIL 3HELAI BLENDER,TAMBAHKAN MADU 2 SUDU,TAMBAH CUKA 1 SUDU KEMUDIAN MINUM. MENURUNKAN PARAS KOLESTEROL.
CUKA ASLI SAHAJA BOLEH DIGUNAKAN.

PENDINDING RUMAH

2.       CUKA BOLEH JUGA DIJADIKAN SEBAGAI PENDINDING.AMBIL CUKA MASUKKAN DALAM MANGKUK KEMUDIAN LETAK DI TENGAH-TENGAH RUMAH (JIKA NAK TINGGALKAN RUMAH DALAM TEMPOH LAMA) SELEPAS ITU BACA DOA “IYYAKANAQBUDU  WA  IYYA KANASTAIN”. (DENGAN INI, ORANG JAHAT TAK BOLEH NAK PECAH MASUK RUMAH KITA).

PETUA SUPAYA GIGI TAK ROSAK3.       SESIAPA YANG MINUM AIR PANAS DAN SUKA TIUP AIR TU SEBELUM MINUM MENYEBABKAN GIGINYA CEPAT ROSAK SO JANGAN TIUP OMPUTEH PANGGIL BLOW..

PETUA ELAK PERUT BUNCIT DAN ELAK GEMUKgambar  dari www.dapurkakjee.com
4.       MAKAN NASI DENGAN KUAH YANG BANYAK BOLEH MENYEBABKAN MASALAH ANGIN (PERUT) DAN MENYEBABKAN SENDAWA. SO MAKAN NASI LETAK KUAH SIKIT JE.. (PATUTLA AKU TENGOK PERUT TOK AKU KEMPIS JE, DIA JENIS MAKAN NASI TAK TARUK KUAH BYK..KADANG2 TGOK KERING JE NASI TU)..

5.       MAKAN NASI BERSULAMKAN MINUM AIR MENYEBAKAN GAS TERHASIL DALAM PERUT.

6.       SELEPAS MAKAN NASI, KITA PERLUKAN JARAK MASA UNTUK MINUM AIR.INI KERANA INJAP MAKAN TERBUKA SEMASA KITA MAKAN, INJAP MAKAN AKAN TERTUTUP SELEPAS KITA JALAN-JALAN SIKIT SELEPAS MAKAN (CONTOHNYA:BANGUN UNTUK BASUH TANGAN).RAMAI YANG GEMUK BUKAN DISEBABKAN MAKAN,TETAPI GEMUK KERANA MAKAN BERSULAM MINUM AIR. INI KERANA AIR TELAH TERMASUK KE DALAM INJAP MAKANAN.

7.       MANUSIA HANYA MEMERLUKAN 30%MAKANAN DAN 30% MINUMAN DALAM BADAN. JIKA MINUM BERLEBIHAN, AIR AKAN MELIMPAH MASUK KE KAWASAN ANGIN. INI KERANA DALAM TUBUH MANUSIA TERDAPAT 3 RUANG IAITU RUANG MAKAN,AIR DAN ANGIN.

8.       SEBELUM MAKAN SEBAIKNYA KITA SUKAT DULU MAKANAN YANG AKAN DIAMBIL. SEBAIKNYA APABILA MAKAN, JANGAN TAMBAH MAKANAN.

9.       BILA MAKAN IKAN JANGAN CAMPUR DENGAN TELUR. INI KERANA IA AKAN MENYEBABKAN ARSENIK (KERACUNAN). MAKAN IKAN JANGAN CAMPUR DENGAN SUSU.


10.   SELEPAS MAKAN TENGAHARI SEBAIKNYA BERBARING SEKETIKA SEKURANG-KURANGNYA 5 ATAU 10 MINIT TANPA LAPIK BANTAL DAN LURUSKAN PERUT. KAEDAH INI BAIK UNTUK KESIHATAN.

11.   MANAKALA SELEPAS MAKAN MALAM PULA SEBAIKNYA BERJALAN ATAU DUDUK.

12.   JANGAN MAKAN SAMBIL TENGOK TELEVISYEN.SEELOKNYA SEMASA MAKAN FIKIRAN MESTI DITENANGKAN.


13.   UNTUK TURUNKAN SUHU BADAN, MINUM BIJI SELASIH DICAMPUR CUKA DAN MADU.

14.   DAUN BUNGA RAYA DICAMPUR PUCUK ASIN-ASIN CAMPUR DAUN BUNGA MELUR.KEMUDIAN RAMAS DALAM AIR ,SELEPAS TU GUNA UNTUK JELUM ATAU MANDI UNTUK TURUNKAN SUHU BADAN.

PETUA ELAK DIABETES15.   KENCING MANIS (DIABETES).AMBIL LABU KUNING JANGAN BUANG KULIT.BASUH BERSIH2, TEBUK LUBANG SIKIT BELAH ATAS.MASUKKAN MADU 2 SUDU DAN CUKA 1 SUDU DAN GAMBIR.KEMUDIAN, KUKUS DAN MAKAN. LABU UNTUK MENGAKTIFKAN KEMBALI PANKREAS.

PETUA ELAK PENYAKIT


16.   MINYAK ZAITUN BOLEH DIJADIKAN SEBAGAI ANTIBIOTIK. MAKAN MINYAK ZAITUN 1 SUDU SELEPAS MAKAN.

PETUA SEMBUHKAN ATHMA

17.   UBAT ATHMA.AMBIL TELUR CAMPUR MINYAK ZAITUN DAN HALIA.MAKAN.

PETUA UBATI SINUS

18.   PENYAKIT SINUS.AMBIL SETITIK MADU CAMPUR SETITIK CUKA CAMPUR AIR LETAK ATAS TAPAK TANGAN. SETIAP PAGI (SUBUH) SEDUT MELALUI HIDUNG DAN HEMBUS MELALUI MULUT UNTUK UBATI SINUS.

PETUA UBATI PENYAKIT KULIT (GATAL-GATAL)

19.   PENYAKIT GATAL. AMBIL GARAM KASAR CAMPUR LADA HITAM CAMPUR BELERANG DAN MINYAK ZAITUN, TUMBUK HANCUR. SAPU DI TEMPAT YANG GATAL. (SEMUA 1SUDU SAJA)

PETUA UBATI GUSI DAN LIDAH

20.   PUCUK INAI.BOLEH MENGUBATI GUSI BERDARAH,GUSI BENGKAK,LIDAH BERDARAH. KUNYAH PUCUK INAI ATAUPUN PUCUK DELIMA.

PETUA KURUSKAN BADAN

21.   NAK KURUSKAN BADAN. AMBIL LABU CAMPUR MADU DAN CUKA 1 SUDU MASUKKAN DALAM LABU.

LAIN-LAIN PETUA

22.   IKAN BAWAL TIDAK BOLEH DIMAKAN BERSAMA SALAD.IA AKAN MENYEBABKAN PENGHADAMAN TERGANGGU.


23.   BAWANG PUTIH DAN MERAH TIDAK BOLEH DICAMPUR SEKALI.JIKA DICAMPUR MENYEBABKAN ARSENIK.


24.   KAMBING BETINA DIMAKAN PADA MUSIM PANAS SEBAB DAGINGNYA TAK PANAS.DAGING KAMBING JANTAN DIMAKAN PADA MUSIM SEJUK SEBAB DAGINGNYA PANAS.

25.   SAKIT JANTUNG.PAGI-PAGI JALAN KAKI BUKA KASUT (BERKAKI AYAM) PIJAK TANAH.KEMUDIAN TAHAN NAFAS.SEBELUM  TU TUANG MADU ATAS TAPAK TANGAN DAN JILAT,BAIK UNTUK KESIHATAN.

26.   UNTUK TEGANGKAN KULIT MUKA.AMBIL BERAS PULUT (BUAT BEDAK SEJUK) KEMUDIAN TAMBAH CUKA.PAKAI SEMASA NK TIDUR.

27.   SAKIT MATA. REBUS CENDAWAN (KULAT SISIR) SAMPAI MENDIDIH. AMBIL AIR TU CAMPUR DENGAN CELAK MEKAH.PAKAI KAT MATA.

28.   MAKAN TERUNG BELANDA,ELOK UNTUK MATA.

29.   TERSELIUH. AMBIL AIR BASUHAN BERAS SAPU DAN GUNA UNTUK URUT PADA TEMPAT YANG TERSELIUH.

310.   BISA-BISA TULANG. AMBIL AIR CAMPUR CUKA CAMPUR GARAM CAMPUR ASAM KEPING@ASAM JAWA KEMUDIAN RENDAM KAKI.

31.   SAKIT TUMIT. BUKA KASUT KEMUDIAN PACAK TUMIT KAT TANAH KEMUDIAN PUSING-PUSING TUMIT. LAMA KELAMAAN SAKIT AKAN HILANG.

32.   TUMIT PECAH.SAPU MINYAK ZAITUN HIJAU SELEPAS RENDAM KAKI DALAM AIR.

33.   JIKA MAKAN MADU, JANGAN MAKAN 3 HARI BERTURUT-TURUT.MAKAN 2HARI KEMUDIAN BERHENTI SEKETIKA.

34.   SAKIT KEPALA/MIGRAIN. AMBIL MADU CAMPUR CUKA .KEMUDIAN BACA SURAH AL WAQIAH AYAT 19.TIUP PADA UBUN2.

35.   BUAH-BUAHAN TIDAK BOLEH DICAMPUR SUSU KERANA IANYA MENYEBABKAN ARSENIK.

36.   SUSU TAK BOLEH DICAMPUR DENGAN TELUR.

37.   SELEPAS MAKAN BUAH TAK BOLEH MINUM AIR TERUS.KENE TUNGGU BEBERAPA MINIT.SELEPAS BERSETUBUH TAK BOLEH MINUM AIR.SELEPAS BANGU TIDUR TAK BOLEH MINUM AIR.SELEPAS BERSUKAN TAK BOLEH MINUM AIR.

38.   SUSU BERFUNGSI UNTUK MEMBERSIHKAN PERUT.(UNTUK BUANG MAKANAN LAMA DALAM PERUT).SUSU KAMBING PALING BAIK.39.   TONSIL.AMBIL POKOK SEMALU CABUT DENGAN AKAR REBUS DENGAN AIR DAN CUKA DAN MADU KEMUDIAN MINUM.


PENCERAMAH :  USTAZ ABDULLAH BIN MAHMUD

PS: SORRY TULISAN DI ATAS AGAK BERTERABUT SBB AKU CATIT NI MASA ATTEND KURSUS MAKANAN DAN ULAM-ULAMAN...NI AKU SHARE KT SINI UTK TATAPAN KORG YG MEMBACA..OKEH

Tiada ulasan:

Catat Ulasan