Sabtu

Yana Samsudin dah kahwin rupanya...

Oh my God Oh my God Oh my God...
ish3 xsgka Yana dah kawin..dgn adik farid kamil lak tu..muka cam ustaz adik farid kamil ni..Sweet je tgok..Aku bkn pmnt dorg pon..hihi..Muka adik farid kamil ni ade iras2 ex bf aku yg sipi2 dh nk kawin aritu tp xjadi masa 2009..Sbb ape xjd..urm..aku pon xpaham dgn aku pada masa tu..Sbb aku yg taknak..mybe mmg xde jodoh kut..dia tu baik ...mgkin Allah nk bg yg lagi baik kt aku kot..Tht's y aku kawin dgn suami aku...hihi..aperpon mmg nngis wei tgok pre weds video dorg..touching sgt...moga berkekalan slmanya........

Khamis

Syair Yang Membuatkan Imam Ahmad Menangis

Aku nak share syair ni sbb syair ni juga buatkan aku menangis...Semoga Allah pelihara aku dari terpesong akidah..Semoga menjadi pedoman untuk kembali disisinya..Mungkin esok..mungkin lusa..or bila2 jer...............
Jika Tuhan bertanya kepada ku
“Tidak malukah kau bermaksiat kepadaKU
Kau sembunyikan dosa mu dari makhlukKU
Dan datang padaKU dengan penuh dosa”

Bagaimana aku nak jawab duhai diriku yang malang?
Dan siapakah yang akan selamatkan aku?
Aku terus menyogok diriku dengan impian dan harapan dari masa ke semasa

Dan aku melupakan apa yang terlihat pada kematian
Dan apakah yang akan berlaku selepas diriku dikafankan
Seolah-olah aku ini dijamin hidup selamanya
Seakan mati tidak akan menemuiku

Dan telah datang sakaratulmaut yang amat ngeri
Siapakah yang mampu melindungi diriku ini?
Aku melihat pada wajah-wajah
Apakah ada daripada mereka menebusku?

Aku akan disoal apa yang aku lakukan didunia untuk menyelamatkan diriku ini?
Maka bagaimana akan aku jawab setelah aku mengabaikan urusan agamaku?
Celakanya aku! Apakah aku tidak mendengar ayat-ayat Allah menyeruku?
Apakah aku tidak dengar apa yang telah diberitakan di dalam surah Qaff dan Yaasin?
Adakah aku tak dengar tentang hari dikumpulkan manusia, hari perhimpunan dan hari ad-deen (Qiamat)?

Adakah aku tak dengar panggilan ajal maut, menyeru & menjemputku?
Maka ya Rabb! Seorang hamba datang bertaubat. Siapa yang dapat melindunginya?
Melainkan Tuhan yang maha luas pengampunannya & membimbingku pada kebenaran
Aku telah datang kepadaMU maka kasihanilah daku & beratkanlah timbangan (kebaikan) ku
Dan ringankan (percepatkan) hisabku dan Engkaulah yang terbaik dalam penghisaban. Ya Allah!

Selasa

Syair Imam Syafie Sebelum Meninggal Dunia

Syair Imam Syafie sebelum beliau meninggal dunia ini merupakan salah satu syair yang sangat aku suka.


إلـيــك إلـــه الـخـلـق أرفــــع رغـبـتــي

Kupersembahkan (rintihan) kepadaMu Tuhan sekalian makhluk akan harapanku

وإن كـنـتُ يــا ذا الـمــن والـجــود مـجـرمـا

Sekalipun aku seorang yang berdosa wahai yang Maha Pemberi dan Maha Pemurah

ولـمــا قـســا قـلـبـي وضـاقــت مـذاهـبــي

Bilamana keras hatiku dan terasa sempit perjalananku

جـعـلـت الـرجــا مـنــي لـعـفـوك سـلـمــا

Kujadikan rayuan (rintihan) daripadaku sebagai jalan untuk mengharapkan keampunanMu

فـمـا زلــتَ ذا عـفـو عــن الـذنـب لــم تـزل

Bilamana Engkau yang memiliki keampunan menghapuskan dosa yang berterusan ini

تــجــود و تـعــفــو مــنـــة وتـكــرمــا

KurniaanMu dan keampunanMu adalah merupakan rahmat dan kemuliaan

ألــســت الــــذي غـذيـتـنـي وهـديـتـنــي

Bukankah Engkau yang memberi aku makan serta hidayah kepadaku

ولا زلــــت مـنـانــا عــلـــيّ ومـنـعـمــا

Dan janganlah Engkau hapuskan kurniaan anugerah dan ni'mat itu kepadaku (walaupun aku seorang yang sentiasa berdosa)

عـسـى مــن لــه الإحـســان يـغـفـر زلـتــي

Semoga orang yang memiliki ihsan mengampunkan kesalahanku

ويـسـتــر أوزاري ومــــا قــــد تـقــدمــا

Dan menutup dosa-dosaku serta setiap perkara yang telah lalu

فــإن تـعـف عـنــي تـعــف عـــن مـتـمـرد

Sekiranya Engkau ampunkan aku, ampunkan dari kederhakaan

ظــلــوم غــشــوم لا يــزايـــل مـأتــمــا

kezaliman, penganiayaan yang tak akan terhapus di hari berhimpun kesedihan

و إن تنـتـقـم مــنــي فـلـســت بــآيــس

Namun jika Engkau membalas siksa terhadapku, aku tidak akan berputus asa

ولـــو أدخـلــوا نـفـسـي بـجــرم جـهـنـمـا

Sekalipun dosa-dosaku itu akan memasukkan diriku ke dalam neraka

فصيـحـا إذا مــا كــان فـــي ذكـــر ربـــه

Dia adalah seorang yang fasih ketika menyebut/mengingati Rabbnya

وفيما سواه في الورى كان أعجما

Dan bilamana dia bersama selain tuhannya di dunia ini dia membisu

يـقــول: حبـيـبـي أنـــت سـؤلــي وبغـيـتـي

Dia (Rasulullah SAW) berkata: Kekasihku, Engkaulah tempatku meminta dan berharap

كـفــى بـــك للـراجـيـن ســـؤلا ومـغـنـمـا

Cukuplah Engkau bagi yang berharap sebagai tempat bergantung dan memohon

أصـــــون ودادي أن يـدنــســه الـــهـــوى

Ku pelihara kasihku yang dicemari nafsu

وأحــفــظ عــهــد الــحـــب أن يـتـثـلـمـا

Dan ku jaga janji kasih yang telah tercalar

فـفـي يقظـتـي شــوق وفــي غـفـوتـي مـنــى

Di saat ku jaga, aku rindu, dan di saat ku lelap aku berharap

تــلاحــق خــطــوي نــشــوة وتـرنــمــا

Mengiringi langkahku dengan penuh semangat dan berulang

فـجـرمـي عـظـيـم مـــن قـديــم وحــــادث

Sesungguhnya dosaku adalah besar sejak dulu dan kini

وعـفــوك يـأتــي الـعـبـد أعـلــى وأجـسـمـا

Namun (ku tahu) keampunanmu yang mendatangi hamba adalah lebih besar (agung) dan lebih mulia



sumber:http://fuaizgeneration.blogspot.com/

Janganlah Kita Memandang Rendah Terhadap Seseorang...


Rabu

Kenapa Ada Orang Pertikai Allahyarham Tuan Guru Nik Aziz Bangun Solat Semasa Koma...

Assalamualaikum..
Bagi aku ramai orang yang mengutamakan politik dari agama..Ape yang aku nk perkatakan tentang tajuk aku arini adelah pendapat peribadi aku je nih..Jangan nk publisitikan pulak ye..Aku pelik betoi la, kenapa ada orang yang nak pertikaikan Allahyarham Tuan Guru Nik Aziz bangun solat semasa koma. Kuasa Allah itu janganlah kita nak pertikai, kuasa Allah itu tidak mustahil. Kuasa Allah tidak terjangkau oleh fikiran manusia. Mungkin semasa Allahyarham masih ada beliau pernah berdoa untuk sentiasa menjaga solat dan Allah memakbulkan doa itu. Aku bukan penyokong PAS. Aku berfikir secara rasional. Siapalah kita seorang hamba yang tidak punya apa-apa nak pertikaikan kuasa Allah. Politik is politik, jgn kerana politik kita nak hina seseorang yang Allah pilih untuk berikan keistimewaan. Suka hati Allah la nak bagi kat sesape pon, kita sape nak pertikai sumer tu...Kalau berjuta tahun kita beribadah tapi xde keikhlasan dalam hati..kita takkan dapat apa-apa..Allah lebih mengetahui segala-galanya. Manusia adalah bodoh lagi lemah. Sebagai orang islam apabila kita mendapat berita seperti itu kita sepatutnya gembira bagi pihak Allahyarham kerana diberikan keistimewaan oleh Allah dan berdoa supaya kita juga diberi nikmat husnul khotimah seperti itu. Macam semalam balik dari jaga mak ade rintik-rintik hujan jatuh kat muka aku..Aku mula cuak dah sbb takut hujan lebat ssh aku bawa motor jer. Pastu aku doa..Ya Allah aku mohon tolonglah tangguhkan hujan ni sampai aku sempat sampai umah, pastu kalo nak bagi hujan lebat pon xpe..Then hujan tu tak turun, elok aku masuk je dalam rumah hujan pon turun dengan lebatnya...See, itulah yang dipanggil kuasa Allah..Allah itu Pencipta,kita ni hamba ja..Kita ni sekadar boleh melihat dan menilai seseorang manusia dari segi luaran je...Allah lebih tahu..Renung-renungkan dan selamat beramal...Semoga Allah mengampuni kita.

Surah Al Imran Ayat 26

Katakanlah: Ya Allah yang mempunyai kerajaan. Engkau berikan kerajaan kepada siapa yang Engkau kehendakki dan Engkau cabut kerajaan dari siapa yang Engkau kehendakki dan Engkau muliakan siapa yang Engkau kehendaki dan Engkau hinakan siapa yang Engkau kehendaki . Di tangan Engkaulah semua kebajikan: Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

Renungkan juga tafsir

 surah Al Imran Ayat 40
Zakaria berkata : Ya Tuhanku, bagaimanakah aku akan mendapat seorang anak, sedangkan aku telah sangat tua dan isteriku mandul. Allah berfirman: (Ya), demikianlah Allah berbuat apa sahaja yang dikehendakiNya.


Ahad

Akhirnya Aku Jumpa Penawar Bagi Segala Keserabutan Ni

Assalamualaikum..
Setelah berhari2 aku susah hati,akhirnya aku sedar ubatnya ada...Betapa malunya dengan Allah bila aku tersedar. Sebenarnya ubat bagi segala susah hati ini adelah syukur..Sepatutnya aku lebih bersyukur kesihatan emak bertambah baik,sepatutnya aku lebih bersyukur bila diberi peluang bertugas luar kawasan kerana aku mempunyai masa lebih banyak juga flexible,sepatutnya aku bersyukur diberikan seorang anak yang baik/cerdik/mendengar kata/managable/tak banyak complain walau sering kena tinggal sbb aku sibuk..sepatutnya aku bersyukur kerana diberikan seorang suami yang memberi sepenuh kepercayaan dan sentiasa memahami juga tak demand mcm2,mudah,baik,tak suka mengarah2..Malunyaaa....malu dgn janji2 yg aku buat dan yg aku asyik tangguhkan...malunya..Bersyukur barulah hati tidak lg serabut....Lagi satu ikhlas..Bila kita bersyukur dan ikhlas dalam beribadah barulah terasa kenikmatanya.

Jumaat

2015 penuh cabaran..

Serabut,loya,pening,stress,risau,takut,sedih & mcm2 lg perasaan bercampur baur...permulaan tahun ni sgt tak best bg aku...akhir tahun 2014 juga xberapa memberikan smgt untuk berjuang ke 2015..ujung 2014 aritu affan kne masuk wad..2 3ari gk sbb athma..di saat aku sedang memberikan smgt kpd diri sdri untuk ke 2015...tahun ni plk awal2 lg mak kne warded dari 27hb januari hingga hari ini 13hb februari masih xkeluar2 wad...dah pulak mak kne jalani imitasi plk tu..aku sgt2 sedih sampai rasa sakit dada..dah tu plk kmrin aku tanya nurse yg bg mak ubt bila mak bole keluar, jwpn dia mgecewakan aku..nurse kata xde dlm perancangan dorg pon yg mak bole keluar ward lg..pastu nurse tu kata KIV esok sbb doc nk tgk condition dia caner..aritu masa masuk ICU2, katil mak selang 2buah katil dari abg ipar maklong(kakak bapak).Aku tgk abg ipar maklong aku nmpk sihat drpd mak masa dlm wad ICU2 tu sbb nmpk dia ckp2 dgn wife dia..tp xsgka dia telah pergi mengadap ilahi arini (Jumaat) sama tarikh dengan Allahyarham Tuan Guru Nik Aziz ..awal tahun ni aku ade byk kje sangatttt...berat rasanya ujian utk aku tahun ni...semalam aku jg mak kt wad n aku bg adik balik rehat kt umh..pastu masa mlm tu adik suh aku check kt cctv umh aku ade x org bw sport rim kete lalu dpn umh aku dgn motor..aku pon switch on la monitor cctv tu try check..kul 5.48 ptg smlm 12 feb 15 org jahat tu ade lalu dpn umh aku.pastu ktorg pegi umh mak check,mmg cnfirm 2ekor tenuk tu curi sport rim dari umh mak aku..kul 10.00mlm tu aku dgn adik lodge repot kt balai polis kt pekan tu...polis tu kata nnt ade polis yg akan call aku mlm tu gak..aku tunggu punya tunggu sampai kul 1am kot, xde sape kol pon...arini pon xde..yg ade member2 je yg kol.adakah polis xamik serius ek bende ni?dahtu yg ronda2 pon xberapa nmpk kot area umh aku pon..herm...semoga Allah memberi balasan setimpal kpd si pencuri yg masuk curi kt umh mak aku tu..mana sedih mak yg xselesa duk kt wad dgn xbole mandi tu.serabut dgn keselamatan umh mak sbb xde org nk jg..adik2 aku bergilir jg mak kat wad n kje lg...polis pon jarang dah nak ronda2 ptg2 kot area umh ktorgni that y skrg jenayah berleluasa..kawasan umh aku ni plk mmg sunyi je manjang..sumer org sibuk cari duit..yg tinggal sorg dua je surirumah n warga emas..keje byk,umh xterurus, lg org masuk umh,mak xkelua wad lg and mcm2 lg laaa...kdg2 aku tlupa aku dh mkn ke belom, kdg2 aku blur,kdg2 rasa hangin smcm walau kslhn org bt tu sikit....mcm2 lglaaa...mujur la somi sgt memahami..kalau x, cmne la jdnye xtau laaa.....

Rabu

Resipi Asam Pedas Melaka

Aku ngah meeting ni..boring gilak..so aku terfikir nk share resipi ni.Mak aku skrgni dlm ward lg. Ni menu yg mak aku suka n request, sbb syg mak sgt so aku buatkn asam pedas melaka yg mak suka.

***Asam pedas melaka aku ni portion sorg makan.

BAHAN-BAHAN:-
      1) Sepotong@seketul ikan jenahak saiz medium.
## 2) cili kering 2 biji (eh yeke kata bilangan cili ni biji)
          ***aku rendam air panas n potong2 dlu bg mudah blend,klu nk pedas sila           letak lebih cili kering ye.my mom xbole mkn pedas sgt tu yg i ltk cili sikit je..
## 3)bawang merah 3 biji (tapi aku guna bawang besar sebiji yg saiz sederhana)
## 4) bawang putih 1 biji
## 5)halia 1 inci
## 6) kunyit hidup  1inci
     7)serai 2 batang-dititik
     8) halba suku sudu teh
##9) lada hitam suku sudu teh (klu nk pedas letak lebih sikit)
  10) air asam jawa (sy guna satu sudu teh asam jawa yg berbiji)
  11) sekuntum bunga kantan
  12) daun kesom 6 helai


CARA-CARANYA:-
1)masukkan minyak setengah sudu besar (my mom ade lemah sikit jntung dia so i kurangkn myk,klu korg nk ltk lebih sikit minyak bolehje)
2) masukkn halba n pasang api..tguu smpai kaler dia jd kuning skit
3) bahan bertanda ## kene blender dlu.
4) masukkan bahan yg diblender dan masak hingga garing
5) masukkan air korg agak  kuantiti air tu saiz portion sorg mkn n masukkan bunga kantan,air asam jawa,serai dan daun kesom.
6)masukkan ikan
7)masak sampai wangi dgn api sederhana
8) tutup api then masukkan garam secukup rasa
9) done.

Ahad

mak sakit lagi..

Masuk arini dh 13 ari mak dduk wad..memula mak tpksa admitted sbb condition dia xbrape cht...asalnya ibu jari kaki dia luka ckit je kot..pastu ktorg adk brdik ikhtiar brubt cr alternatif..ktorg amik ubt dgn Phang Oo Lang..memula tu sembuh..bila dh sembuh my mak ate everything she's can't eat..she not diet like i always told her..thus, the wound at her left toe turned more serious...pastu aku bw dia amik ubt lg..kt Phang Oo Lang gak..but kali ni xmenjadi..aku bw mak cuci luka kt klinik husna pada mulanya..doktor kt situ dh bgtau suh p check dgn pkr tulang sblumtu..ktorg xnk kaki mak kne potong so ktorg xpegi jmpa doktor tulang...sblum2 pnh mak pegi check up rutin kt Klinik Kesihatan Bandar kt sp n mak ade bgtau nurse2 yg check up dia yg kaki dia sakit..dorg bt derk je..last2 sorg nurse tu bgtau..makcik kami xcukup kakitangan /staff arini...cian mak aku...pas consume semula ubt phang oo lang tu kaki mak aku dh taknak baik.pastu aku bw mak pergi klinik bersatu kt puteri jaya,doktor tu dressing n suntik ubat..tapi tak ok gak jari tu....pastu aku amik ubt sireh emas...xdan nk consume byk kali, kaki mak dh malin teruk..Pastu aku kne p kursus..kt tpt kursus hati aku mmg xtenang asyik risau kesihatan mak jer..tiap masa kot aku telepon..mesti mak menyampah sbb kerap sgt aku call tnya...Lastly pada 27hb jan adik and kakak aku tpksa bawa mak pegi spital sbb ksihatan mak makin terjejas..mlmtu aku rushing balik sbb msa aku cll mak kata kaki dia sakit...aku dh jnji dgn sorg ustaz tu nk bw mak jumpa dia...smpai umh jam 1.00 pg aku dpt cll dr abg kata mak masuk wad n ibu jari kaki tu tpksa dipotong..aku sedih sgt sbb aku dh bt mcm2 utk slmtkan kaki tu...aku sedih sgt2...esoknya aku p mlwt mak kt spital...aku sedih,tp aku tgk mak happy je..mgkin mak saja nk sorok rasa sedih tu..aku mmg down sgt2 masa tu..pas mlwt mak aku blik smula kt tpt kursus..29hb xsilap dorg operate buang jari kaki tu..mlm tu keadaan kshtn mak teruk sgt..abg call aku time 12am kot bgtau mak tenat..aku call hubby..dia dgn bw ank rushing amik kt tpt kursus then smpai spital 1am...dari 1am smpai pg tu aku n adik bc surah yassin xhnti2 ,arap2 Allah mkbulkn doa ktorg spya dihilangkan rasa sakit mak...msa tu Allah sj tau perasaan aku, condition mak mmg sgt teruk ms tu..esoknya ptg cmtu dorg msukkan mak ke icu 2.kt icu 2 ni wayar berselirat dipasang seluruh tubuh mak,aku rasa sedih sbb mak sakit..ni bkn 1st time mak sakit n masuk wad,dh byk kali tp kali ni aku nmpk betapa teruknya kesakitan yg tpksa mak tanggung..sakit dada aku tgk mak tanggung sakit...masa 3hb februari mak dipindahkan ke wad tulang/biasa semula..keadaan mak semakin pulih Alhamdulillah atas rahmat serta belas kasihan Allah terhadap ibu kami...Tidur kami turut xlena n tak selera mkn melihatkan derita yang mak hadapi..hingga hari ini 8februari semasa aku sdg mnulis entry ni pon mak masih di wad ortopedik.cuma keadaan sedikit berbeza dimana kesakitan yang mak tanggung sudah berkurang..mesin oksigen sudah tidak dipasang, pendek kata segala mesin yg dipasang seluruh badan mak dorg dh buka...skrg cuma tinggal air drip je yg still ade kt mak...luka kaki mak semakin ok kata doktor pakar..Semoga mak terus sihat dan dipanjangkan usia untuk beribadah kpd sang pencipta...Kini ktorg menghitung hari untuk membawa mak pulang ke rumah..rindunya kt mak...rumah mak rasa sunyi bila mak xde...

Khamis

derma darah

assalamualaikum.
arini aku derma darah..dh lma trgin nk derma drh..dlu2 aku takot jarum..skrg dh umur mngkt ni xtkut dh..lgpon msa bersalin kt affan dlu lg besar jarum yg dgunakn utk suntik bius kt tulang blkg aku..for the first time in my life aku drma drh..ms round2 tesco aku tnmpk ada tpt utk drma drh oleh tabung darah HSAH,sp..aku ajak adik benti sbb aku nk drma drh..Pas isi sume borang aku pon dduk kt kerusi derma drh tu...mula nurse ccuk tgn belah kiri..darah tanak kluar..ada sikit2 je dia klua..pastu dia kta nk ccuk tgn kanan...ahhh ni aku xsuka ni..awal2  dh bgtau td mnta dia tgk urat btl2...sudahnya drh xklua..huhu.Pastu sister plk yg cucuk aku..kali nk mmg jumpa urat...elok stgh beg 350 je mula la aku rasa nk pitam..aku bgtau dia "nurse, sy rasa cm nk pgsan laaa"..aku mula pejam mata dh..aku dgr sayup2 je suara nuse tu pnggil n ckp2 dgn aku...bebudak kje butik tu dari mula perhati aku derma drh..siap bdiri tgk dpn2 kedai dorg kje lg.biasa arr drma drh kt tpt awam cmtu..dh lma ckit rht nurse bg air mneral kcik kt aku suh mnum..,sbb aku nk pitam,kalut2 nurse tu dtg n stop drh yg dorg amik dr aku tu..pas mnum air n mkn gula2 yg sister tu bg aku rasa okay dh..pastu ade sorg doc chinese dtg check pressure drh aku..sbb 2 2 tgn aku dh disuntik so dia check blood pressure kt kaki aku..hihi lwk plk rasa,xpnh lg aku tgk org bbuh bnda check drh tu kt kaki...pastu bacaan tu mmg mnjukkan low blood pressure.,ptt la rasa nk pgsan td...pas ok seme aku bgn la smbil pgg beg goodies yg dorg bg..kkak atenden tu soh check blood pressure 1x lg.bru jln selangkah..aku rasa lengan aku blh knn bsah lencun..bila aku tgkje rupanya drh penuh kt lengan bju.lencun dgn drh..aku bgtau nurse, kalut la nurse tu suh dduk smula kt krusi tu.penuh lntai tu dgn drh aku...nurse tu ckp, nnt2 xpyh drma drh sbb aku mmg xbole drma sbb jd mslh smcm tu...ala cianye dorg..,punah kempen..hihi..actlly xsakit pon,mybe aku ni sbnrnya ada mslh kshtn kot...bdk2 butik tu tgok je keadaan aku cmtu dorg siap bt muka cuak lg..adik bgtau yg bbdk tu kata "eii tanak la aku derma darah"..sygla bila xdpt derma drh..aku ni trngin sgt nk derma...bt org lain anda xperlu takut utk derma drh sbb dgn sebeg drh anda tu boleh selamatkan byk nyawa...hurm,xbestnya xdpt derma drh....skrgni aku msih lenguh kedua2 tgn ...xbrni nk agkt brt sbb nurse tu xbg..mybe esok bole la kot bt kje brt2...