Ahad

My 2nd Preggy

Assalamualaikum...

Sedar tak sedar baru2 ni rasa xsedap bdn..try test check rasanya preggy 2nd time nih...masuk arini baru sesangat lg..ptt xpyh tulih pon sbb awal lagi..tapi aku xkira nak juga tulis..hih..
feelin preggy kali ni xberapa xcited, biasa2 je, sedih, xlarat rasa kali ni aku lebih berperangai kasar dari 1st preggy dlu..huhu..xkn nk dpt anak lelaki lagi kot..eheh..sbb kali ni aku lebih heavy metal org kata..bawak keta lebih laju..lebih drift..lebih dasat...kelajuan keta kecil tu takat 140kmj je bila pecut..tapi aku tekan sampai 145kmj...betoi la kot..eh eh...adoi. kali ni lebih berdikari..klu xselesa perut gosok2 sendiri..sedih bukan..tapi kali ni aku lebih kuat...cian baby..huhu...bertahanlah anakku..Kali ni punya preggy, mama x alahan langsung..xsakit langsung..xsakit tulang belakang langsung...Allah menguji sekadar kemampuan mama sahaja..Kerana Allah itu Maha Pengasih dan Maha Penyayang...Anakku, semoga engkau kekal sihat terpelihara dan menjadi tabah seperti ibu mu ini..cewah..tabahke... semoga Allah memelihara kamu sepanjang berada dalam rahim mama...semoga Allah berikan kekuatan dan perlindungan buat kita menjadi hambanya yang soleh@solehah..Anugerah/amanah Allah ini akan mama jaga sebaiknya....Semoga kamu sentiasa kuat dan baik....

Rabu

jom jauhkan diri dari sifat BAKHIL

Nasihat Sayyidina Abu Bakar mengenai sifat bakhil.


Terjumpa artikel ni dari blog surijunior. Eii ngerinya baca. Mohon dijauhkanlah sifat ini dari dalam diri kita. Orang putih kata the more u give the more u get..ye dak..Buat apa la nak kedekut sebab semua yang ada di dunia ini adalah milik Allah s.w.t. Islam menggalakkan umatnya bersedekah. Dah jadi tabiat manusia ni berkira. Setiap yang disumbangkan mestilah boleh memberikan manfaat kepada dirinya. Firman Allah : "Ambillah sebahagian harta mereka menjadi sedekah supaya dengannya engkau membersihkan mereka dari dosa dan menyucikan mereka daripada akhlak yang keji dan doakanlah mereka" (at taubah 9:103)



Abu Bakar Al-Siddiq memberi nasihat: 

" Orang-orang yang bakhil atau kikir tidak terlepas daripada salah satu daripada 7 perkara:
1. Ketika dia mati, hartanya akan diwarisi oleh orang yang akan menghabiskannya kepada sesuatu yang tidak berfaedah.

2. Allah akan membangkitkan pemimpin zalim yang akan merengut seluruh hartanya setelah menyeksanya terlebih dahulu.

3. Allah menggerakkan dirinya untuk menghabiskan harta bendanya.

4. Muncul idea untuk mendirikan bangunan dikawasan bencana sehingga satu ketika bangunan tersebut habis runtuh.

5. DIa ditimpa musibah yang memusnahkan hartanya seperti kebakaran, banjir, kecurian dan sebagainya.

6. Dia ditimpa sakit kronik sehingga habis hartanya untuk mengubati penyakit tersebut.

7. Dia terlupa dimana hartanya disembunyikan.


Banyakkan keburukan akan kita dapat kalau kita kedekut. Jadilah orang yang pemurah. Memberilah kepada sesiapa saja terutama orang terdekat seperti ahli keluarga, jiran tetangga dan sahabat handai. Ingatlah, dalam harta kita terdapat hak orang lain yang perlu ditunaikan.

Copy from : http://www.surijunior.com/2014/08/sifat-bakhil-jauhkanlah-ya-allah.html

Selasa

Islam Melarang Mencela dan Memberi Gelaran Buruk Kepada Seseorang

Al hujurat ayat 11 sambungan ayat akhir 

sebelum nak comment baca lah overall dlu yek.

Assalamualaikum.
arini ade anon tegur sy utk bg kesedaran kpd umat islam..amboi..tingginye cdgn beliau.sebelum nk komen tu sila baca deskripsi blog ini dulu ye...bg saya biarlah klu kita nk belajar tentang agama tu jumpa dgn guru2 agama dan belajar secara berdepan.. kan saya tulis dah blog sy ni utk sy tulis tntng ape yg sy baca n pengalaman saya sendiri  n dikongsi jika baik ambil,jika tidak sila abaikan...en or puan anon bole belajar agama dari guru agama secara berdepan dan bukan dgn baca di blog2...bloggerni cm en or puan anon la serba kekurangan..tujuan penulis tu tulis apa yg dia pnh lalui n pernah dgr or baca utk ingatan sdri kot..sbb ramai sgt yg bljr agama melaui internet tu yg blaku mcm2..so sy cadangkan en or puan anon jika nk timbulkan kesedaran kpd umat islam biarlah diri sendiri lakukan inisiatif dulu, sama ada buat program pgil ustaz2 yg ade tauliah mengajar face to face, itu lebih baik...klu en anon or puan anon asyik duduk mngadap pc,laptop or gajet utk surf internet utk cari2 salah org..itu pon tak bagus..berdosa pulak yg dpt..so fikir2kan ye selamat beramal...

Isnin

Maksud Embargo

Maksud perkataan Embargo.
Mengikut kamus dewan edisi keempat ialah 
1) Perintah daripada kerajaan yang melarang kapal perdagangan masuk atau keluar dari pelabuhan 
( biasanya dalam masa permusuhan )
2) Larangan mengeksport barang dagangan yang tertentu dan lain-lain ke sesebuah negara ( biasanya dalam masa permusuhan).

Contohnya : Pertumbuhan China dan ekonomi global yang rancak menjadikan permintaan terhadap minyak mentah dunia tinggi. Namun, negara Libya dan Iran berdepan dengan konflik menyebabkan bekalan minyak mentah kurang. Manakala, Iran dikenakan "embargo" oleh Amerika. Keadaan ini menyebabkan permintaan terhadap minyak mentah tinggi sedangkan bekalannya kurang. Maka, harga minyak mentah dunia menjadi tinggi.

Jumaat

corat coret xdpt tido..

Hurm td tmn affan tdo..saje bg dia tdo awal sbb sok dia skolah...mula lepak atas katil.kejap lurus kerap mengerekot hish xbole jd ni..aku mmg xdpt tdo..siang nnt mulala gntok xkira tpt haishhhh..pyh2..trigt td aku tepuk peha si kecik tu nk bg dia tdo..mata dia nmpk kuyu cm nk tdo sgt2..pas tu dia pusing bdn mgiring mbelakangkan aku plk..n then dia pusing hala muka dgn mata dkt nk ttup dh kt aku pastu tetiba dia sergah..HAAH!.pastu dia gelak2 kecil kata hehe kejut...omak kau..terkezut beruk aku nih...amboi, dia kenekan aku plk si kecik ni..nk gelak pon ade..ni dh lama dia beradu..aku lak xtido2..tggu somi tercinta xkunjung pulang lg ..cian somi aku tiap ari blik lwt2 membanting tulang 4kerat utk cari nafkah..sebabtu la aku ni tak suka nak minta-minta duit dari dia..biar la aku pakai kereta lama aku je...biarla aku beli brg2 aku guna duit gaji sendiri..bru2 ni dia bli brg yg dia nk..bg aku harga tu agak aku tak berkenan..tp aku tak nak bising sgt...biarla dia happy beli ape2 yg dia suka mybe dgn cara tu dia rasa enjoy dgn duit gaji dia sendiri..aku kalo bole nk sgt krja sampai dh xbole krja sbb aku xnk bebankan laki aku..atleast bila aku bkerja aku bole tlg2 sikit klu mna2 yg xdpt cover...kesian sgt tgok hubby yg krja non stop..sllu je dia tak dpt nk sembang2 dgn affan, herm...adeh sakit kaki aku pon xilang lagi..2ari kayuh bsikal..almaklumla..aku kn suka bersenam ek kekeh..nk2 plk basikal aku tu aku dh pasang seat utk affan..ptg2 bolehla ronda2 kwsan umh..aku siap brli lampu lg..snng nnt nk kayuh mlm2..kereta belah tmn aku ni bawak cm org gila silit..so lampu tu sbgai precautionary measure la kiranya..supaya pemandu2 jelangak nmpk aku nih..pelik la mata aku ni mlm xnk tdo..siang mgntok plk..aku pernah terlelap time drive kete..mujur la tak excident..klo Tak tak tahulah nk kata pe..yg best pas sedar tgh mndu tu aku bnti plk kt trfic lite padang temusu n tido lg sekali..masa tu bln posa.,aku tjaga sbb terdengar kereta lain tekan pedal minyak je sbb lampu dh tukar hijau...pastu terus aku tak mengantok n drive balik umh..haish bila laaa somi nk blik umh ni..seko kambing..dua eko kambing..4 eko kambing..adoi..mmg xbole tdo..herm bgun jela bt latihan ekonomi sikit..mna tau kot2 satgi terus tidoq bila mula nk menulis ja...haishhhh...

Khamis

Affan Hadziq 3 tahun 3 bulan..

Affan dh semakin fasih berkata-kata. Semakin cerdik. Semakin comel. Semakin baik. Semakin matang..Skrgni Affan dah pandai request nak adik..Bila tanya nak adik mcm aiman ke macam icah..Kdg2 dia kata nak cm aiman..kdg2 nak cm icah..ikut dan dia la..Affan selalu pegi umh tok cari hakim..Tanya mana mommy..mana daddy.. (mak n pak ngah dia)..Affan suka mkn nasi kicap (nasi dengan ayam@daging masak kicap)..Affan baik cuma kurang selera makan..Kdg2 letih masak kt dia, last2 tanak makan..Hurm penat cheq..Baru2 ni affan tanya atok (my mom) kenapa atok solat. Atok jwb sbb Allah suruh. Byk lagi la yg dia tanya..Affan ni mudah mesra..Ramaila bangla suka tegur klu aku pegi cuci keta kt kedai or beli mknn kt kedai mamak..Affan suka menyanyi..Baca alif ba ta kuat2 dalam kete..pening aku dibuatnya..Berat dia underweight so somi aku belikan dia weight gain..xtau la pasni dia beselera ke x mkn..Bila tanya nak mkn pe..sikit2 piza..sikit2 piza..org itali pon xmkn piza tiap2 ari nak oii..baru2 masa amik dia kt taska aku tgok kuat dia nngis..smpai umh aku tnya sape buat,dia kata abg buat..( Biasa la duk taska klu bdk2 lain buat tu)pastu dia kata takpa mama, nnt affan tendang dia....hahaha..xpadan dgn kurus nk tendang org..Aku jwb, uiks xpyhla tendang abg tu xbaik..xbaik tendang klu org xbt pape kt affan, tapi klu org bt affan n affan nk tendang xpela.. (bole ke cmtu ..ahaks)..Kdg2 dia minta nak mndi kolam..Aku bg alasan suh tggu kakak kilah mai dlu bru boleh..So tiap kali dia mnta nk mndi kolam, pas fikir sejenak dia akan kata..tggu kakak kilah mai..Pastu terus dia xjd nk mndi kolam..Kdg2 bila p mna2 dia lmbt aku kejan suh cpt dia akan jwb dgn intonasi berlagu yg lemah lembut "kejap la mama"..Klu suh bt apa2 dia jawab.."okay mom"..terpengaruh dgn kartun la tu..hurm mcm2..Ade sekali tu dia buat suara pelik "meme..meme"..aku tanya dia, affan ni jd ape..dia jwb "jadi baby"..selalu ajak aku main lawan2..biasa dia amik dinosour dia 2 ekor n ajak "mama, jom kita main lawan2"..pastu ajak shopping la..mcmla mama ni kaya sgt nk shopping tiap2 ari..Affan reti sebut Bismillah..reti sebut Alhamdulillah...Selalu dia peluk lengan aku sambil buat muka bahagia time aku drive n dia duk sblh...Affan suka tgok cite dinosour,selalu sebut nama-nama dinosour ni.. tyraceratop, brachiosaurus, angrysaurus,detactor..btl ke x ntah aku eja ni hihi..