Isnin

Tinggal kami berdua lagi....

Semalam hantar hubby naik bas .dia kene outstation lagi kat Kenyir...nampaknya byk ari juga la aku dgn Affan kene tinggal berdua..Ops silap bertiga dgn baby (dlm rahim lg)..Herm hubby suh ajak mak n adik dtg teman kami kt rmh..Smlm masa hntr hubby naik bas Affan tido..Aku tanya kenapa dia x pegi dgn kereta je..Dia ckp xlrt nak drive n pas kursus nnt dia kata nak balik kampung jenguk ma dgn abah kt kg...Pas je hntr hubby semalam aku terus pecut kete laju balik umh..Almaklumlah kete hubby hahaha..Sebelum aku gerak semalam dia dh pesan bawak kete leklok...Dh tau kot wife dia bw kete cmna...Aku bawa laju tapi tak race ok...eii taknak la aku menyebabkan kecederaan atau kematian orang lain...nnt rasa bersalah sepanjang hayat ooo...Semoga Allah lindungi aku dari semua tu...Sampai depan umh mak amik mak dgn adik balik rumah aku (ceh padahal umh mak dengan umh aku selang dua buah umh je kot)..then parking n punggah2 brg2 bw masuk dlm umh..Smlm mak xcht, penat and batuk..Fenin kitorg berdua dibuatnya..dhla adik pon xcht batuk2 jgk...Sbb mak muntah byk, aku dgn adik keluar plk 11mlm cari mknn..Beli burger je tu senang n cepat...Affan mmg tido xsdr2 dh dari kul 9.00mlm...Keesokkan harinya pas siap2 affan mulalah dia bt perangai tanak pergi sekolah..dia bg alasan sekolah tutup...Amik masa jgkla nk pujuk dia...Pastu terus aku dukung paksa jgk pegi sekolah..Sampai sekolah elok je dia benti nangis..saje akai byk la ni......Pagi semalam masa hntr mak pegi spital, aku dgn affan tpksa jln kaki jauh sbb parking kt asrama jururawat (tpt keje lama aku ni..)..Masa jalan tu Affan ade ckp "Mom stop, your phone!" aku pon benti jln n try dgr kt beg..aahla bunyi handfon...Haish Affan skrg ni asyik speaking london je manjang...mana blaja aku pon xtau sbb tiap ari dia tgok kartun kt youtube...Ptg smlm masa hubby panjat tangga pasang lampu bilik dia pon ikut panjat...pastu dia tanya "Dad, what are you doing step up to ladder".. terkejut baq ang dgr dia tanya cmtu...Aku ni tiap ari cakap slang kedah dgn dia, laki aku plk cakap dgn Affan pakai slang Terengganu..Mai mana dia duk speaking london dgn kami nih..Ka blajaq kot youtube..Hari2 tgok cerita Peppa Pig dan Charlie and Lola..Kartun ni mmg ckp Britain.



Sabtu

affan hadziq 3tahun 5bulan

Arini affan tgk video kt youtube ada parents 1 bdk lelaki baya2 dia n baby...dia kta dlm video tu mama,papa,affan n baby...skrg ni tiap2 ari dia nk tgok video baby ķy youtube nk2 video twin babies...klu video tu ada baby gelak dia pon gelak jgk...smlm dia nk cuci tgn, ni part pling aku xgemar..mnjg nk cuci tgn..pembersih la sgt..hehe..ade suami dlm toilet bilik...sbb aku xlrt bgn dduk 2 3 kali aku suruh dia pggil papa dia dlm toilet utk cuci tgn dia..dia pon ketuk2 pintu toilet tu n ckp.."papa, may i wash your hand"...haha nk gelak pn ada..so aku pon pbetul ayat dia..arini plk tgh aku sdp2 baring ats sofa dia pon nk join jgk..sdhla sempit..2 3x gk dia jtuh bwh, pastu aku bgn amik toto dlm blik bentang dpn tv nk bg dia baring...masa aku usung toto tu dia kata "it's a bed time"....nk gelak dgr akukta kt dia byklaaa....haish mcm2 la affan la ni byk akai dh..baru2 ni aku xde kt umh so dia tggl dgn papa dia..suami selongkar laci pastu tjumpa souvenir gajah yg aku bli ms p thailand aritu..tgh dia selongkar affan nmpk pastu affan nk amik ptung gjh mgnet fridge tu..my hubby xbg dia ambik n kta affan jgn main tu brg mama nnt mama mrh...then affan xjd amik..pas tu dia pth blik nk amik dia nmpk hubby dia xjd ambik..pas tu dia try lg skali nk amik dia tgk hubby nmpk dia dia tolak hubby n ckp "papa pegi mandi..".dia tolak hubby masuk toilet dlm blik, msa hubby nsuk toilet tu my hubby kata nmpk affan pegi amik magnet fridge gajahtu...isk isk isk..akai jenuh dia skrgni...

Jumaat

preggy week...ntahla aku pon tak kira..

Assalamualaikum...
lama sudah aku xtulis kt blog ni...arini musim sibuk dh berlalu,bleh la santai2 sambil taip2 kt sini..arini ari ke dot dot dot aku pregnant...pregnant kali ni aku tak berapa bole mkn nasi...ade jgk kwn2 tnya aku ada alahan x?aku tak tau cmna nk jwb sbnrnya...sbnrnya morning sickness tu ade..pening plus loya plus letih spnjg hari..bru2 kne kne luar kwsn aku mmg letih sgt2 xtau nk ckp...xsuka nk mrungut sbb aku xnk label suka bg byk alasan tu lekat kt aku..so aku kuatkn smgt tbhkn hati terus bkerja mcm biasa stiap hari...sakit tu hnya Allah je tau...smlm pling teruk sbb kje non stop dari 7.00pg lebih  sampai 6ptg lbih..tgh2 pns kje..tau kn org mgndung ni xthn duk tpt pns....bila pns aku jd  xcht..loya pening...adoi mmg btoi2 mguji ketabahan aku kali ni...ptgje balik jln plk jem dgn samseng2 jlnraya yg bermotosikal bagai berkonvoi...meluat gk tgok pmuda2 melayu membodohkan diri cmtu..bgsa lain xde plk dlm konvoi dorg tu....pas smpai jer rmh aku tgk kete hubby dh ade..mybe dia dh amik affan kt umh mk..so aku terus drive p umh mak sbb nk bw mak dgn adik ke klinik, dorg pktw dmm..sshla klu adik aku dmm sbb dia yg jg mak...dia yg jg mkn mnum mak,bw mak p spital,tolak kerusi roda mak klu2 mak nk p toilet dll lg..kn mak aku bru kluaq wad aritu, lmbt recovered..kne ada intensive care la..aku dgn xbrpa cht drive bw dorg pg klinik husna..aku ska klinik ni sbb doc dia pompuan..lg satu doc dia terer...n ubt dia serasi dgn kitorg...smpai je klinik hujan punyala lbt...pas siap seme balik aku hntr mak dgn adik blik umh dorg dlu pastu bru blik umh..aku beli bhun sup..sbb pening kpla mlmpau aku mndi..igt pas mndi nk mkn..pas mndi tetiba je aku rasa  cm nk pitam sgt2 n pening n berangin satu bdn..dan2 xselera nk mkn kueteow sup yg aku bli tu...sudahnya aku baring je atas katil...sbb sakit sgt mulala rasa nk berair je mata....mujurla somi aku tlg picit kpla...pastu sdr2 dh siang..xpasal2 aku lgsung xjamah mknn yg aku bli tu...mgndung kali ni aku xberapa nk ade selera mkn..berat aku pon asyik turun je..mujur xbt buku pink lg..klu x mmg kne mrh dgn misi le jwbnya...ok sbb sume ksibukkan dh xde jdnya bolehla pasni pegi scan perut nk tgok brpa week yg sbnrnya...n buka buku pink...bermulalah episod check up rutin yg membosankan...aduhai....