Khamis

Bersalin Caesaran Kali Ke 2

Assalamualaikum w.b.t
Wah lamanya tak menaip niii..rinduuu sgt..ahaks..Actlly aku lama xmenaip sbb terasa malas sgt nk on lappy huhu..nk karang mengarang ...sibuk dgn sikecil si sederhana dan si besar..haha..Aku bru je selesai berpantang, pantang sendiri beb..sian aku...mana nk jaga affan hadziq yang semakin membesar, mana nak jg si kecil yg bru lihat dunia, mana nk jaga mkn mnum incik husben,mana nak jg diri sendiri..Aku sbgai multitasking mom yang kental ttp tabah harungi perih jerih seorang isteri, ibu dan ...haha..

C section

Aku baru je bersalin ank ke dua..Seorang bayi perempuan yang aku namakan Nusaybah Aleema...Ye Nusaybah, nama yang paling aku suka.Aku melahirkan Nusaybah Aleema melalui C-Sect method..Sbnrnya tujuan aku dgn suami ke Dewan Bersalin Muslimah hanyalah untuk booking tarikh bersalin normal..Aku nak sgt try bersalin normal krna selalu aku dgr btpa nikmatnya merasai pengalaman bersalin normal..Tapi sygnya tiada rezeki utk aku bersalin melalui kaedah biasa, mungkin Allah lebih mengetahui apa yang terbaik utk aku pada masa tu..Pada minggu ke 36 sepatutnya aku ada appoinment Dr..Aku skip sbb 1st Dr tu lelaki, 2nd sbb Doc tu muda dan hensem, 3rd Sbb Dr tu bkn di spital yg aku nk bersalin..aku kene jumpa dia sbb tpt aku check up perut rutin tu dkt dgn hospital tersebut..4rd aku diappoinmentkan berjumpa beliau sbb nak check sama ade bole ke tidak aku bersalin normal sbb dah ade history bersalin c-sect ank sulung aritu..5th sbb aku dimaklumkan kwn2 jiran ofis aku (kwn2 dari ofis lain yg berdekatan pjbt aku) yg Dr yg nk check sama ada ssorg tu bole bersalin normal atau c-sect adalah melalui VE (vagina examination)...betoi xtau aku eja ni haha..Apepon atas sbb2 berikut aku skip appoinment dgn Dr lelaki itu...Aku tanya husben n husben pon tak bagi Dr lelaki yg periksa utk bersalin tersebut..hah sudahnya husben aku ajak g booking tarikh bersalin kt Dewan Muslimah yg mana semua nurse dan Dr O&G semenya muslimat belaka...Semasa hari kejadian 30/10/15 aku n somi terus ke Dewan Muslimah menggunakan kereta masing2 (naik kete asing2) sbb niatnya lepas jumpa Dr nk tukar kete dgn somi sbb dia nk bw kete aku g servis..tapi hajat tak kesampaian sbb Dr kata kena operate ptg tu gk..spttnya due bersalin 24/11/2015..Sbb air ketuban dh tinggal separuh mmg kene operate jgk,aku ade tnya Dr tu bole induce x, Dr kata xbole dh..risiko sgtlah tinggi..Aku bncg dgn hubby sama ada ktorg lari balik brnk kt GH je..hubby suh brnak kt tpt tersebut jgk..Oleh itu, aku minta nk balik umh kejap nk kemas bju..N aku pn mula laa berpuasa utk operate ptg tersebut..Sejujurnya aku nk habaq..operate di Hospital Pantai Sg petani lebih menyeronokkan berbanding di sini..Bezanya di Hospital Pantai ramai sgt lelaki dlm operation theatre tu..(betoi ke aku eja ni..hihi maklumlah tinggal sekolah lama dh..).
.Masa bersalin ank sulung hari tu langsung tak rasa sakit..Tak rasa apa2 langsung..Masa anak sulung umur aku 20an..Anak kedua ni aku bersalin masa umur dh 30an..Masa siap2 nk masuk bilik bedah tu, nurse pasang tiub kencing tanpa bius..pergh..sakitnya tuh di sini..rasa nk tokak je nurse yg pasang tu..huhu..Pas pasang tiub tu kene jalan kaki weh pegi bilik bedah..tokojut den sbb masa kt Pantai aritu dorg tolak dgn katil skali..siap ade midwife lg tolong gosok2 perut n layan aku merapu...masukje bilik bedah aku disuruh baring kt katil yg tersangatlah keciknya..rasa cm kerusi klinik gigi pon ade..(ala kerusi yg pesakit baring utk check gigi tu)...Masa Dr nk bius spinal tu dorg suh aku mengerekot cm udang tu...Aku rasa ank yg sulung dlu Dr inject epidural la sbb langsung xrasa sakit pas bersalin n jd lalok pas keluar bilik bedah..yg ank kedua ni hanya inject spinal..pas hilang bius tak sampai 6jam azabnye mulalah terasa..dhla tak bole tido sbb sakit n katil tu keras sgt cm kayu, sakit tulang blkg den ni hah..huhu..pengalaman bersalin c-sect kali kedua ni mmg sakit sgt la bg aku, sakit perut plus sakit tpt jahit tu..ari kedua nurse ajar aku cara bgn, dia tekap tgn dia kt tpt luka aku punyalahh sakit..nngis teresak2 aku yg berjiwa heavy metal ni..byk ari gak la sakit pas bersalin anak ke dua ni..hari ke 3 da bole balik..Hari ke 5 ktorg kene pegi jumpa semula Dr utk buka plaster kt tempat luka tu..Masa hari ke 5 semua sakit luka c-sect n sakit perut tu dh hilang..Aperpon sengal2 seluruh sendi, sakit lutut, sakit tapak kaki, sakit pinggang dan sebagainya masih terasa. Arini je aku rasa sihat sebenar-benarnya...Semasa kt Dewan Muslimah tu baby menyusu botol sbb aku bersalin cezer tak bole bgn..hari ke 3 aku menyusu direct, xde masalah sbb da ade pengalaman menyusu anak 1st dlu..
Bersalin c-sect ni ade org yg kata sakit, ade yg langsung tak sakit.rasa sakit pas bersalin cezer tu tak sama setiap org..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan