Selasa

Kereta Hampir Kene Pecah...

Gambar kredit to www.tripadvisor.in
Hari tu suami aku outstation, mmg kerap suami aku ni outstation..biasa kt rmh tinggallah aku dgn anak-anak je..Kalau suami oustation, adik akulah yg kerap datang teman aku kat rumah...Since dia dah teman, ktorg keluar makan malam tu kat jam besar sg petani..Gerai nombor dua dari  hujung sekali dekat pejabat Buruh tu mmg kedai favourite aku kalau makan kat situ...Bihun sup dia sedap...Sekali aku pegi malam tu kedai tu tutup, maka terpaksalah aku makan kt gerai bihun sup yang tengah2 sikit...Masa sampai tu aku park betul2 dekat dengan pintu masuk bengkel MPSP kat petak kuning...betul2 bawah lampu jalan..Selepas parking kereta, aku tekan kunci n jalan dgn adik n ank aku p makan...Masa tengah makan, affan bagitau dia nak pergi toilet...Hish..geram sungguh aku, time makanlah dia mula nk pegi toilet...Pas guna toilet kt bengkel MPSP tu..ktorg jalan keluar...tapi aku pelik, pehal dorg kunci pintu keluar..pastu aku terigt ada lg satu jalan keluar dari situ...aku pegang tgn affan n ktorg pusing keluar kot jalan lagi satu..tiba-tiba ada seorg brader tu tahan kitorg..aku ingat sbb aku tak bayar guna toilet..rupanya dia nk bagitau aku yang kereta kitorg nak kene pecah dengan orang jahat...brader yg kerja kt bengkel MPSP tu cakap "adik, tu kereta adik ke?"...aku kata "ya, kenapa bang?"...risau gak kot2 dia marah aku parking kt petak kuning..,kot2 mengganggu lori keluar masuk kawasan tu...dia kata "tadi ada sorg lelaki nak pecah kereta adik, alarm bunyi..tu saya pi tengok..sbb saya nampak budak lelaki tu duk buat apa tah kt pintu kereta adik belah belakang"...aku pon pergi tengok, xsilap aku pintu belakang kt tpt duduk penumpangtu tak rapat..tapi tak calar pon...cuak aku...rasa klu toreh tak keluar darah dah...kt bawah tpt duduk belakang tu ktorg ade tinggal handbeg adik aku dgn beg2 anak2 aku....aku bkn risau beg, aku risau dia bawak lari kereta aku jeeee....huhuhu jenuh nnt nk menjawab dengan suami...pastu masa nk gerak balik, ktorg check2 sumer brg2..mujur tak hilang...kat kawasan Jam Besar, area Wisma Keladi sampai ke Stesen Bas Sungai Petani tu mmg kawasan peragut..Kalau di sekitar Jam Besar tu selalu gak baca kt facebook kes curi kereta mewah, kereta tak mewah mcm aku pon dorg akan pecah gk utk cari brg2 bhrga dlm tu...so hati-hati ye kalau korg nk parking kt situ..pastikan kereta berada dalam keadaan selamat..Lagi satu, belakang SP Plaza tu kalau boleh tak payah parking langsung lah..Sbb dlu masa aku muda2 dlu..kawasan tu selalu gak berlaku kes pecah kereta, pencuri tu biasanya akan pecahkan cermin kereta untuk ambil barang-barang yang diorg rasa berharga dalam kereta tu..#CegahSebelumKena
Gambar kredit to www.skyscrapercity.com




Sabtu

Resipi Sambal Ketam Simple Sedap

Assalamualaikum..
Baru2 ni hubby pergi Pulau Tuba, Langkawi..dia beli ketam hidup.?.byk le jgk...best sgt sbb sumer ketam2 tu isi sgt padat...dapat plk yg ade telur...mmg best sgt...ari 1st aku buat masak lemak cili api ketam...tp kurangkn pedas sbb abg affan xmkn pedas2...demi anakanda tercinta mama kurangkan dos kepedasan tu...byk le aku mkn smpai luka2 jari...sakit mulut weh kene duri dia...ari kedua aku bt sambal plk...msk simple2 je jnji hubby suka....



Abaikan kesan kuah yg tak sempat lap kt bibir mangkuk tu ye, cameraman xsabar2 snap pic


Resipi sambal ketam simple simple:

Bahan-bahan:
Ketam (siang cantik2)
**aku belah dua sbb nk kasi muat kuali kecik je
Cili kering 20 bijik
Bawang besar sebiji
Bawang putih 3 ulas
Minyak 2 sudu besar
Serai 2 batang ketuk
Gula 1 sudu besar
Garam secukup rasa

Cara2nya:
Blender cili kering dgn bawang besar n bawang putih
Panaskan minyak dlm kuali
Tumis bahan2 yg dh diblender td sampai berbau wangi
Masukkan ketam
Masukkan garam secukup rasa
Masukkan gula sesudu besar
Dan setengah sudu teh serbuk cukup rasa
Masukkan serai 2 batang (dititik sahaja)
Setelah masak and berbau wangi tutup api then hidangkan

Jumaat

Today Is My Birthday

Assalamualaikum..
Arini birthday aku..mmg tiap2 thn aku xde la beriya sgt smbut birthday..haha..dah tua laa katakan..tiap thn birthday aku biasa2 saja..hubby beli kek kt secret recipe sebiji then kdg2 ade hadiah kdg2 x...arini aku bgn tido je tgk ade msg kt wasap n fon...hubby wish birthday..igtkan dh lupa mcm thn lepas...

Kek birthday yg ditaja oleh incik khairul tahun ini


so aku xle berharap sgt...tgk wasap ade kwn2 aku wish birthday...rasa gembira bila kawan2 igt birthday aku..heh...aku sllu xpnh publish kt fb tarikh lahir aku sbb aku xbrpa suka bila rmai sgt yg wish..klu sikit tu lbih exclusive..semua kawan2 lelaki je yg wish..hahaha..aku mmg ramai kawan lelaki dr ypompuan..lelaki ni biasa dorg jenis yg sempoi simple...jiwa aku yg agk kasar myebabkan aku lebih selesa berkawan dgn lelaki dr perempuan..lelaki ni lebih mudah, lebih jujur, ikhlas dan mudah memaafkan. Bg aku mudah utk get along dgn kwn2 lelaki ni berbanding perempuan...bkn bmkna aku xde kwn pompuan, ade je cuma tak seramai kawan lelaki...lelaki makhluk yg tak rumit..ko bebas jd diri sendiri......perempuan biasanya suka syak wasangka, ko tak bermusuh dgn dia pon dia rasa cmtu..tmbh2 klu jumlah perempuan di sstu tpt tu lebih dari dua...mls nk lyn perangai pelik org pompuan ni, aku kwn dgn lelaki jela..xde perasaan yg perlu dijaga..xde org nk syak wasangka bkn2...bole jd diri sendiri je....