Khamis

Affan Hadziq 4 tahun 11 Bulan dan Nusaybah 1tahun lebih dah

Sekejap saja masa berlalu...Dah hampir 5 tahun Affan Hadziq..Affan Hadziq budak yang cerdik, baik, peramah, hansome & mendengar cakap. Satu je pelik, bila depan org dia akan tunjuk perangai buruk...Jadi tak dengar cakap, jadi suka buat orang, bad temper tak tentu pasal...Sudahnya aku rasa macam nk kurung je dia kt rmh..Kat rumah dia sgt baik..Tlg mama dia buat kerja rumah..Tlg jaga adik...Tolong lapkan lantai kalau adik dia tuang air...Tolong halang adik kalau adiktu nk pergi main barang elektrik...Hai adik..Adik ni muka sweet2 je..gegirl la katakan..tapi sekali dia membuat..pening mak dia ni...Nusaybah sgt suka barangan elektrik..Kalau kipas yg tinggi kt rmh abg aku tu, dia suka sgt tekan on..kejap off..kadang2 hulur jari..Muka comel, sekali aku jengil mata mulalah dia buat muka kesian plus comel..tgok muka aku pastu kedip2 mata besar dia...haish, cair hati weyh tak jadi nak marah...Pastu pas buat cmtu dia bgn pegang kaki, sbb xjadi nak mrh aku ambik n peluk...bulat sgt anak aku ygni..Anak yg 1st dulu kurus, mkn memilih..tapi si adik ni kerja makan je..pantang nampak makanan sumer dia nak..kalau tak bagi..nak dia melalak kuat2...Baru2 ni ktorg celebrate birthday Nusaybah..Aku excited beli brg2 sbb 1st time nk sambut birthday dia yg pertama...Gambar birthday girl tak berapa elok sbb 2beradik tu berebut pisau potong kek..muka berkerut 3 beranak tu..mana tak, yg hubby aku nk tenangkan 2 bdk yg berebut nk potong kek...gamat rumah mcm ade anak 6 orang...padahal 2je pon...Nusaybah ni lmbt sikit nk berjalan rasanya..sbb dia tertib..mcm hubby aku sikit anak pompuan aku ni..nk buat ape2 dia slow n hati2..xmcm aku...hahaha..Nusaybah sopan santun mcm hubby aku...Bila nk bgn dia bgn slow..habis kerusi dia pegang..nk duduk pon duduk pelan2..kalau tgh berdiri kt sofa dia akan pegang dari atas sampai bawah sofa untuk turun duduk bawah..Nusaybah sentiasa duduk bersimpuh...setiap masa...Nusaybah sgt sweet..Kalau bawa pergi jalan2 mesti ramai yg akan tegur...kebanyakkan yg tegur tu ca ya nun alif..Dorg slalu ckp comel..mata besar..cantik mata dia...gebu..mcm2 lgla..Affan cm biasa la kalau ade org tegur si adik tu..dia akan cpt2 blocking adik dia dari org tu..mmg kedekut habihla..ade yg faham tu sekadar senyum..yg xfaham buat muka cekodok..alahai...budak je kan..Affan Hadziq skrgni tiap hari suruh beli vcd katanya nk tgok kt tv school..skrg exam dh hbih..so xtvt tadika tgok tv je kot...Smlm aku pergi pasar mlm dgn adik n anak2 naik motor..masa nk balik ade monyet goncang dahan pokok btl2 masa kitorg lalu bawah pokok tu..Sudahnya dahan tu patah n jatuh timpa kaki aku...sakit siot, lebam ibu jari kiri aku...Affan mujur kene ranting je..tu pon megaduh sakit kemain lebih dari aku lg..mujur dahan tu jatuh xkene atas kepala aku..atau xjatuh btl2 dpn tayar..kalau tak..mau pakat masuk wad...xpasal2...haish minta simpang la...Kbtulan masa tu hujan mulala affan nak membebel "mama, kan affan dah cakap naik kereta bukan naik motor..kereta ade viper..motor xde viper"...haih mcm2..2 3arini dia duk kecek aku suruh beli ikan..nk beli biru dgn merah...ktorg paksa dia minum susu weight gain..sudahnya mmg dia pangkah habih susu tu...asal ktorg suh minum je dia mngelak..aku plk ugut dia kalau xnk mnum susu tu mmg xkan beli ikan dia..tab dia akan kene kurung..maksudnya tablet tu ktorg kuarantin la..dah la dia ni addicted sgt dgn bende alah tu..mujur adik dia tak jadi cmtu..Aku ade tanya Affan..Affan nak adik tak lagi? dia jawab "satu je cukup"..hahaha..maksudnya tak nak adik dhla tu..adik dia suka gak membuli dia..kacau dia tgok tab...rampas mainan dia..Sudahnya terpaksa lah dia beralah..almaklumlah abg....

Isnin

SUPERMOON 14 NOVEMBER 2016

wah arini excited sgt dari pagi td nk tgk supermoon....tapi skrg bumi kepala batas ujan..langit gelap yang amat...huhuhu cmna kn ku tunaikan hasrat hati ini nk tgok supermoon...slalu tgk dlm filem je...Love Supermoon..pelakon farid kamil dan nadiya nisa..berpuluh2 kali aku tgok citerni...tak pernah2 rasa boring...wah seronoknya nk tgk supermoon jap gi...arap2 nnt mlm supermoon tu munculkan diri mcm dlm citer love supermoon tu kan....

Jumaat

Tanda-tanda Kamu Jatuh Cinta..


Pernah tak korang jatuh cinta? Kadang-kadang kita konfius...betulkah terjatuh cinta ni...haish..arini aku nk share tanda-tanda korang telah jatuh cinta..

1.Kamu selalu mengingati dirinya. Tambahan pula tentang perkara2 yang baru berlaku.

2. Selalu rasa ingin bertemu dengan dirinya.

3. Apabila sedang marahkan dirinya kamu ingin menamatkan kemarahan tersebut tanpa sebab dan dengan segera.

4. Terasa jantung berdegup kencang apabila mendengar namanya..

5. Kamu sangat mengingati aroma pewangi yang dipakainya..

6. Korang biasanya tak dapat menolak dengan tegas permintaannya..

7.Beban masalah yang ditanggung  terasa hilang saat melihat wajah dan berbicara denganya.

8.Rasa berdebar saat memulakan perbualan denganya.


9. Sentiasa teringat wajahnya.

10.Kamu suka mendengar lagu yang mengingatkan kamu tentang dirinya..

11. Kamu akan tersenyum sendiri saat terkenangkan dirinya.


12. Kamu mudah ketawa saat mendengar gurau dirinya..

13. Terasa cemburu apabila melihat wanita/lelaki  lain berbicara dengannya.

14.Kalau dizaman sekarang, kamu mula mencari maklumat tentang dirinya di internet.

15. Apabila rakan-rakan lain memuji-muji ketampanan pelakon2 lelaki dan apa yang kamu lakukan hanyalah melihat seketika dan kembali melakukan kerja seperti biasa.

16. Berat badan kamu mulalah menjadi sesuatu yang sangat penting. Kamu pon mulahlah melakukan aktiviti-aktiviti menguruskan badan...

17. Kamu akan sentiasa check smartfon untuk pastikan ada mesej diterima dari si dia.

18.Yang ingin didengari hanyalah lagu-lagu romantis...

19. Kamu melihat namanya di mana-mana.

20.Ingin mendapatkan semula bentuk badan ideal yang pernah kamu lupakan suatu ketika dulu. Penampilan diri kini menjadi perkara nombor satu. Setiap hari kamu keluar bekerja dengan penuh semangat dan rasa gembira.

21. Bagi kamu dia seorang yang sempurna..Ini kerana kamu cenderung untuk fokus pada perkara2 positif yang ada pada dirinya.

22. Semuanya berada diluar kawalan.