Sabtu

Nasi Ayam Simple

Harini kita malas sgt nak masak...duk asyik buat assignment bertimbun2...sedih plk tak sempat nk luang masa utk abg affan revise apa yg dh dia belajar...kita bkn penggemar nasi ayam pon..sbb arini kita rasa malas so menu kita nasi ayam...ni sempoi2 cm org bujang je caranya..

Bahan2 nasi:
Beras 2 cawan
Kunyit 1 sudu makan
Halia
Bawang putih 3 ulas
Minyak 1 sudu teh
Sedikit kulit dan lemak ayam yg dh dicuci bersih
Stok ayam 3 senduk (agak2 sama ukuran nasi-sukat pakai jari je)

Bahan2 sup :
Ayam sebelah atau ikut la nk sikit kurangkan
Bawang putih 3 ulas
Bawang besar 1 labu
Sup bunjut 1
Halia 3cm

Bahan2 cili:
Cili merah besar 3biji
Cili capsicum sebiji
Cili padi 6 biji
Bawang putih 2 ulas
Semua ni blender je then masak kejap atas dapur letak garam sikit siap

Cara2 sup:

Masukkan ayam dalam periuk dan masukkan air 3 cawan
Masukkan bawang putih yg siap tumbuk
Masukkn bawang besar yg dimayang
Masukkan halia yg diketuk
Masukkan sup bunjut
Masak sampai wangi then masukkan garam secukup rasa
Boleh tambah lada hitam kalau suka

Cara2 ayam:
Ambik ayam dalam sup toskan..gaul 2ulas bawang putih yg ditumbuk halus, kicap sikit, sos tiram maggi sikit
Then goreng


Cara2 nasi:

Beras cuci bersih then masukkan kunyit kacau dan biar seketika
Tumbuk bawang putih
Ketuk halia
Tumis kulit dan lemak ayam dgn sedikit minyak..tumis garing
Air kunyit dlm beras buang dan cuci beras lagi sekali..toskan
Masukkan minyak yg goreng kulit n lemak ayam tadi dlm beras, buang kulit n lemak tu
Masukkan bawang putih yg dh tumbuk halus td
Masukkan halia yg dh diketuk
Masukkan sedikit je garam sesuka hati
Masak seketika then buka penutup periuk kacau2 nasi pastu tutup balik, dh siap

Garnished: tomato 2 biji, salad sikit, timun

Ayam tu hitam sikit sbb terlebih letak kicap pulak









Khamis

Birthday Abang Affan dan Husband

Hujung thn ni bz sikit...semua benda xikut perancangan..berterabur...byk plk yuran2 perlu dibayar..yuran sekolah affan..yuran pendaftaran dan yuran tahunan taska nusaybah.yuran usm lagi....bil2 fon yg berlambak2...bil api air..haish mcm2 la pendek kata...jadinya jamuan serba ringkas jelah utk birthday husband dan affan...

Nusaybah menangis berebut nk tiup lilin











Isnin

Perancangan Untuk Mendapatkan Anak Ketiga

Baru-baru ni pergi makan kenduri aqiqah adik kakak ipar punya anak..comey sungguh baby tu..baik lagi..tembam lagi..geram sgt2...bila pegang baby ni teringin pula nak ada baby baru...hahaha..nusaybah punyalah suka baby tu..senyum je dia dapat pegang baby..senyum paling manis kakak nusaybah bila tanya adik nak baby ke? bila tanya abg affan plk..abg affan nak tak baby? dia jwb, tak mau lah..nanti affan tak larat kemas rumah, baby buat sepah...hehehe..abg affan..abg affan...

Ahad

Jemput-jemput Jagung

Semalam hujan...pagi2 bersiap2 nk pergi kenduri aqiqah anak saudara kakak ipar di Alor Setar..memandangkan malam semalam nusaybah buat hal seperti biasa ngis malam2...akibatnya kitorang tdo semula lepas subuh sudahnya pukul 9am bru bgn..apalagi kalut aku masak jemput-jemput jagung sebab kitorang nk siap2 pergi alor setar tengahari...


Bahan2
Jagung 2 tongkol
Bawang besar 1 labu
Daun bawang dan daun sup potong halus secukup rasa(nak byk ltk byk)
Cili kering 4 biji siap blend
Tepung 6 sudu makan
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng




Cara-caranya:
Hiris isi jagung mcm nak buat corn in cup
Potong bawang besar nipis
Masukkan cili
Masukkan daun bawang dan daun sup
Masukkan tepung
Air secukupnya agak2 bancuhan macam nak buat cucur udang
Masukkan garam
**kacau semua ni dalam mangkuk
Panaskan minyak..bila minyak panas bolehlah masukkan bancuhan tadi mengikut sukatan sudu makan
Dalam kuali masak guna api yg sederhana kuat
Bila dh bertukar warna boleh balik2 kan jemput2
Dah agak2 crunchy bolehla angkat dan tos minyak
Siap!!!

Selasa

Nasi Goreng Simple

Hari ni aku rasa malas nak masak...biasanya tiap hari balik kerja aku rushing masak...dua tiga hari ni anak-anak kurang selera makan..makan kuih-kuih je diorang nak...So arini masak malas-malas je..so aku masak la nasi goreng malas aku namakan..ekekeh...main campak je apa ada..tak lengkap suami aku kata kalo makan nasi goreng tak ada keropok keping goreng...so set dia la ayam goreng dengn keropok sekali...

Bahan-bahan:
Nasi putih
Bawang merah 2 biji
Bawang putih 2 ulas
Lada hitam
Cili padi 2 biji je (kalo tak nak pedas)
Garam secukup rasa
Minyak
Belacan sebesar ibu jari
Karot setengah batang potong dadu
Sawi potong macam nak masak sayur
Kubis potong macam nk buat sayur
Sosej ayam 3 batang potong ikut suka



Cara-caranya:

Tumbuk bawang merah, bawang putih, belacan,garam dan cili padi sampai lumat 
Kemudian masukkan 3 sudu besar minyak masak dalam kuali 
Tumis bahan yang ditumbuk
Masukkan satu sudu makan serbuk lada hitam
Bila wangi masukkan sosej dan sayuran, masak sampai layu 
Selepas tu bolehlah masukkan nasi dan balik-balikkan nasik sampai semua perencah tu mesra dfn nasi 
Goreng sampai tahap yg korang suka..klu suka garing, goreng lama sikit
Tutup api..dan boleh dihidang

Majlis Ihtifal Wan Affan Hadziq

Aritu aku pergi pre school abg affan sain buku rekod..sedih plk rasa nk berpisah dgn teacher dia...pelik kn ank yg nk hbis tadika mak dia plk sedih sbb pasni xdpt lg dh jumpa teacher affan yg baik tu...teacher ckp abg affan bdk cerdik mudah belajar apa yg cikgu ajar...bila teacher suruh dia bt tak reti..elok teacher pergi bolehje dia buat...terima kasih yang tak terhingga buat teacher dan ustazah yg ajar affan sampai boleh baca, mengira, menulis dan speaking lite english...suitable for his age..yg penting akhlak yg baik..affan hormat mama papa...pandai baca iqra dan surah pon mama dh bersyukur..Alhamdulillah...


Since malas nk scan aku snap je gmbar2 tadika...yg lain2 abg affan bg hilang..nnt jmpa bru upload lain


Affan Hadziq dah masuk sekolah...

Alhamdulillah..sekejap je masa berlalu..abg affan dah mula daftar darjah satu..baru2ni ktorg teman abg affan exam untuk pemilihan kelas...sekolah dekat jer dgn rmh dan  ofis mama..senang nk tengok...masa ari abg affan exam, mama papa kene duduk kt dewan sekolah dengar taklimat oleh guru besar dan guru-guru penolong kanan..tak silap ade 3 org..habis taklimat parent dibenar ambik anak2 yg siap exam...mama papa jalan laju2 naik tangga sbb excited nak ambil abg affan...xsabar nak tanya abg affan, boleh jawab ke x soalan..hihihi...sampai je kt abg affan, papa kene beratur sbb ambil buku teks..mama terus tanya, affan boleh jawab tak soalan? Abg affan jawab.."senangjerr"....mama rasa terkejut n nk tergelak pon ade..mama dgn pakcik mana tah sebelah mama, gelak sama2 dgr jwpn abg affan..pakcik tu pon nk ambil ank dia juga...confident sgguh abg affan...harap2 abg affan dpt duk kelas depan sekali sbb mama takut abg affan tercicir dlm akademik...moga abg affan menjadi anak yg cerdik, soleh, baik di dunia dan akhirat...macam mama selalu cakap kt abg affan time peluk abg abg setiap hari, mama sayang abg affan...


Sabtu

Resipi Kek Coklat 2 Bahan

Arini affan hadziq buat kek dgn maksu...
Cara2
2paket oreo perisa vanilla
Susu nestle just milk 200ml

Blender 2 bahan ni..sampai kembang pastu masukkan dalam loyang
Pastu panaskan periuk kukus, then masukkan loyang dlm periuk kukus
Masak guna api sederhana kira2 30minit...selepas 15 minit, buka tudung periuk kukus dan lap air dlm tudung periuk then ttup semula...cukup 30minit angkat tudung periuk try cucuk kek dgn lidi, klu tak melekat dikira masak...dah siap...

Ekpresi muka abg affan yg puas dpt makan kek buatan sendiri


Kek ni even 2 bahan tetapi amat gebu macam kek coklat biasa..sedap sangat..


Rabu

Resipi Asam Pedas Melaka Sedap Sangat-sangat

Kami suami isteri bukanlah berasal dari Melaka..tapi kitorang heart sangat2 asam pedas Melaka ni...aku selalu buat ikut resipi ni sebab hubby suka...Sampai hirup kuah la hubby kalau aku masakkan dia asam pedas ni...





Jom kita tengok cara-caranya:

Ikan jenahak 2 potong-guna ikan lain pon boleh tapi aku suka ikan ni
(portion ni untuk 2 orang makan, nk lebih korang lebihkan bahan2 ye)

**Bahan-bahan ni kene blender:-
Cili kering mesin 20 biji kitorg suka mkn pedas so letak byk2)
Bawang merah 3biji
Bawang putih sebiji
Kunyit hidup 2cm
Halia 2cm
Belacan 3cm


Serai 2 batang dititik
Daun kesom segenggam
Bendi 10 batang (sebab suka mkn sayur so aku letak byk)
Bunga kantan sekuntum

Air asam jawa semangkuk
Garam secukup rasa
Gula (optional)
Minyak masak 2 sudu makan

Cara-caranya:-
1) Panaskan minyak
2)masukkan bahan2 yg dh diblender td masak sampai garing@percik minyak
3)pastu masukkan ikan
4)pastu masukkan air asam jawa
5)kemudian masukkan bendi
6)masak sampai mendidih..then tutup api

Ps: resipi ni by Diana Sulaiman yang telah diubah sedikit mengikut citarasa saya. Setiap kali buat sy mmg ikut resipi ni dan hubby pon cakap sedap...
Kredit to: dianaajaq.blogspot.com


Bila Moody

Bila angin tak baik makan..bila happy makan.bila sedih makan...acaner tak tembun...pasni kita exercise ye (pujuk diri sendiri)...





Selasa

Sembang-sembang Suami Isteri Part 2/2017

Sebaik melangkah masuk ke rumah sewaktu balik kerja jam 8 malam...



suami: Sayang meh sini tablet syg abg nak letak simkad baru...simcard webe
Isteri : Guna nombor sama juga ke bang? Tukar line je kan? (Dalam hati: hai masuk ni dh kali ke 3 dah tablet aku tukar line..memula digi, pastu celcom, ni webe lak)
suami: tak la..abg sajer tukar nombor lain.
Isteri : ala...jenuh la contact person ayg nak cari ayg nanti...(haish..keje aku berurusan dengan orang ramai kot)
Suami : takpe nombor ayg tu sama dengan nombor abg..depan je lain..
Isteri : Nombor apa ya?
Suami : Sekarang cuba ayg sebut nombor fon abg apa ?
Isteri :erm..erm..erm...(krik..krik...krik)
Suami :tak ingat la tu nombor abg
(Padahal dari sebelum kahwin lagi si suami dah guna nombor tu...)

Hai Stalker aka mokmok

Aku prefer post sesuatu di blog berbanding fb sebab kita bole nampak stalker...So for my loyal stalker aka mokmok this is for you...



Isnin

Wajib Tutup Aurat Ye Wanita-wanita Muslim Sekelian

Aku share sebagai peringatan untuk diri sendiri....Kalau korang ade yg drop by blog aku dan terbaca post n then nk jadikan peringatan korang pon boleh...Bukan apa, nanti bila mati dan ditanya depan Allah aku dah lepas bahagian aku..Kalau korang tanak berubah juga, kau jawablah sendiri..

Antara Sebab Rezeki Berat Nak Masuk

Sumber:facebook

Jom Tutup Aurat




Ahad

Kelebihan Printer Canon Pixma G 3000

Beberapa hari lalu tecnician komputer sekolah kakak aku yang aku hantar printer kesayangan aku utk di repair telah mengwasap aku..Printer aku tu dh lama aku guna, mak belikan untuk aku semasa aku sambung study pada tahun 2009. Menurut quotation yang diberikan oleh technician tersebut, kos pembaikan printer aku temasuk memasang tank baru total kos jadi lebih mahal dari harga printer aku yang asal...setelah memikirkan kos pembaikkan yang lebih tinggi, aku decided untuk membeli printer baru tetapi dengan harga yang lebih rendah...aku dah riki pada 2 hari lepas then aku bgtau encik suami...pastu suami plk sarankan aku beli printer baru yang lebih berkualiti...masalahnya printer berkualiti aku terpaksa membayar dengan harga yang lebih tinggi...Setelah berbincang suami ajak aku beli printer baru yang lebih berkualiti katanya..then kitorang pon belilah printer canon G3000..memang berbaloi...


Antara keistimewaan printer Canon Pixma G3000 adalah:

1) Printer inkjet multi-fungsi yang lain dengan scanner flatbed di bahagian atas.
2) Tangki ink built-in yang dapat menyimpan lebih banyak ink berbanding catridge ink  tradisional.
3) Tangki ink tidak diletakkan di tepi sebaliknya dalam body printer pada panel hadapan dan menjadikan saiz printer lebih besar. (445mm lebar dan 163mm tinggi serta berat kira-kira 5.8 kg dalam keadaan ink penuh).
4) Untuk refill ink hanya perlu mengangkat penutup atas printer dan membuka tangki ink.
5) Ink dapat diperiksa dengan mudah kerana tangki ink yang transparent.
6) Ketika printer tak digunakan, mode auto sleep akan segera mematikan mesin ini bagi menjimatkan tenaga.
7) Boleh digunakan secara wifi iaitu membolehkan pengguna print out  walaupun dari smartfon, tablet atau PC melalui connection Wifi sama ada di jaringan yang sama atau tidak. Untuk itu anda hanya memerlukan aplikasi Canon Selphy. Walaubagaimanapun, sayang sekali ia tidak mempunyai ethernet port.

Gabungan Kualiti dan Hasil Yang Tinggi

1) Dapat mencetak dokumen warna, hitam putih dan foto 4x6 inci pada kertas saiz A4.
2) Memiliki resolusi cetakan maksimum hingga 4800x1200dpi.Bagi cetakkan foto warna pada kertas A4 glossy dengan mode biasa memerlukan 2minit 20saat dengan hasil memuaskan berbanding dengan printer inkjet warna yang lain.
3) Mencetak dokumen warna hitam putih hanya memerlukan 8 saat.
4) Juga mempunyai mode Duplex Auto (Mencetak pada kedua-dua muka).
5) Printer ini didatangkan bersama satu set alat editing yang dipanggil 'My Image Garden" yang membolehkan anda untuk meningkatkan kualiti gambar atau meningkatkan aspek-aspek tertentu dalam sebuah gambar seperti raut wajah, pembetulan mata merah, tambahan filter, menambahkan atau menigkatkan fokus lembut. Selain itu menyesuaikan ketajaman, kontras dan kecerahan...

Syukur Ya Allah

Syukur ya Allah atas kurniaan rezeki yang tak pernah putus...Alhamdulillah rezeki melimpah ruah darimu ya Allah...benarlah kata ustaz yg aku pernah dengar di youtube..kita jaga Allah, Allah jaga semua untuk kita....Syukur yang tak terhingga kurniaan darimu....
Sebagai renungan untuk diri sendiri

MasyaAllah......
Ya Allah Tuhan yang menggenggam hidup kami,
Yang membolak-balikkan hati kami, karena-MU kami hidup dan karena-MU pula kami mati,
Engkau yang mengatur hidup kami, yang menuliskan takdir kami dalam Lauhul Mahfudz...
sungguh Engkaulah pengatur terindah untuk hidup kami... dan pembuat sebaik-baik rencana kehidupan..
 

"Allah Maha Besar sebesar-besarnya. Dan puji-pujian bagi Allah sebanyak-banyaknya. Dan maha suci Allah siang dan malam. Kuhadapkan mukaku, kepada yang menjadikan langit dan bumi, aku cenderung lagi berserah kepada Allah dan bukanlah aku dari golongan orang-orang yang menyekutukan Allah. Sesungguhnya sembahyangku, ibadatku, hidupku dan matiku kuserahkan hanya pada Allah tuhan seru sekelian alam. Sekali-kali tidaklah aku menyekutukanNya . Dan dengan demikian aku ditugaskan, dan aku adalah dari golongan orang-orang Muslim (Islam)."



Pantai Menarik di Pulau Pinang (Pantai Miami)

Arini bawa abg affan dengan nusaybah aleema main air dan pasir di Pantai Miami, Penang...Bahagianya tengok anak-anak seronok main...Kitorang tak plan pon nak pergi Penang arini...Kitorang pergi ada urusan sikit....Alang-alang pergi Penang singgahlah Pantai Miami...Ombak kuat arini, ramai orang tapi tak crowded mungkin sebab cuti sekolah dah nak habis...


Belom hilang sunburn mandi pantai dengan sunburn mandi kat taman tema aritu..tambah lg sunburn baru..alahai anakku yang gebu



















Pantai Miami terletak di Baru Feringghi, landai pantai dia..tempat makan pon dekat..Selain tu, prasarana seperti toilet, surau, tempat mandi, tempat salin diapers baby dan tempat tinjau disediakan, dan jaraknya sangatlah dekat dengan pantai...amatlah sesuai untuk berkelah bersama keluarga...boleh mandi tapi tepi pantai je..sebab ombak agak kuat...sangat sesuai bagi yang gemar mengambil gambar...

Habis mandi manda kita bawa anak-anak makan-makan kat Restoran Sup Hameed...pas makan-makan..Since dah maghrib kitorang singgah solat di Masjid Tok Guru..Selesai solat kitorg teruskan perjalanan pulang ke rumah...happy sgt abg affan hadziq dgn nusaybah aleema dapat bermain-main di pantai arini...

On the way nak balik kitorang singgah makan Char Kue Teow di Bertam, tak lengkap rasanya pergi Penang kalau tak makan Char Kue Teow...

Letih tapi seronok...